Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
14°C

Două noi linii de gardă vor fi înființate la Spitalul Județean. Directorul medical: „Scurtează timpul de așteptare”

Două noi linii de gardă vor fi înființate la Spitalul Județean. Directorul medical: „Scurtează timpul de așteptare”

Proiectul pentru înființarea unor noi linii de gardă pentru Spitalul Județean Sibiu, respectiv o a doua linie pentru Cardiologie și una pentru specialitatea Chirurgie vasculară a fost adoptat astăzi în unanimitate, în ședința lunară a Consiliului Județean Sibiu, cu 26 de voturi pentru.

Un raport al Serviciului Administrație Publică Locală și Coordonare Spitale a relevat faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are nevoie de încă două linii de gardă – una pentru Cardiologie (această secție ajungând astfel la un număr de două linii) și una în specialitatea Chirurgie vasculară. Motivul principal se referă la scurtarea timpului de așteptare pentru pacienții cu probleme specifice pentru cele două secții. Spitalul a primit deja aprobare din partea Ministerului Sănătății, necesară în cazul unităților medicale în cadrul cărora funcționează deja numărul maxim de linii de gardă (n.r. 15 linii), astfel că mai era nevoie doar de adoptarea proiectului de hotărâre în ședința de Consiliu Județean.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a explicat importanța înființării celor două noi linii de gardă.

„Solicitarea pentru înființarea unei a doua linii de gardă pentru specialitatea Cardiologie a spitalului județean s-a făcut în urma unei analize riguroase. Adresabilitatea pentru specialitatea cardiologie este foarte ridicată fiind prima dintre specialitățile solicitate la consulturi din totalul prezentărilor în serviciul UPU. Prezența unei linii de gardă dedicată pentru consultațiile pacienților prezentați în UPU va scurta timpul de așteptare și va permite liniei de gardă existente să se adreseze numai pacienților internați – cei mai mulți în stare foarte gravă – precum și să asigure consulturile solicitate din alte secții ale spitalului. În ceea ce privește înființarea unei linii de gardă în specialitatea chirurgie vasculară, solicitarea spitalului are la bază mai multe argumente de natură medicală și organizatorică (dotare cu aparatură și personal medical de specialitate). Compartimentul de chirurgie vasculară din SCJU Sibiu este singurul de acest tip care deservește județul Sibiu dar și județe limitrofe. Existența unei linii de gardă va contribui la posibilitatea de a soluționa urgențele specifice patologiei vasculare și este un criteriu de eligibilitate pentru accesarea programului Național de Boli Cardiovasculare – proceduri de chirurgie vasculară”, a declarat Florin Grosu.

Finanțarea liniilor de gardă este estimată la valoarea de 57.000 lei/lună - fiecare, și se va asigura de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, prin încadrarea în bugetul de venituri și cheltuieli alocat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Liniile de gardă se vor desfășura între orele 14:00 și 8:00. În zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda începe dimineaţa la ora 8:00 şi durează 24 de ore, se arată în proiectul de hotărâre aprobat astăzi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un carcotas

Acum 2 ani

Stie cineva sa ne spuna cand si de ce a fost desfiintata a doua linie de garda de la cardiologie ? Prietenii stiu de ce ! Aceea despre care acum se spune ca aduce beneficii pacientilor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus