Strada Centumvirilor începe să capete formă, după ce mai multe locuințe au fost renovate, dar problemele continuă să apară. Cele mai recente aprobări oferite de Direcția Județeană de Cultură au vizat renovarea fațadelor, dar când te apropii de case începi să observi că situația nu este așa cum pare.
Ar putea concura la titlul de „cea mai frumoasă stradă din Sibiu”, casele fiind din ce în ce mai aranjate. Noul hotel conferă zonei o atmosferă idilică, în urma căruia sunt așezate casele colorate cu fațade recent renovate. O stradă „deal” neobișnuită în alte orașe, așezată pe unul dintre zidurile cetății. Dacă stai lângă Liceul de Arte și te uiți la strada Centumvirilor poți crede că ai văzut unul dintre cele mai frumoase peisaje urbane din Sibiu. De pe „coasta” străzii au fost pictate cele mai frumoase peisaje din Sibiu, de acolo poți vedea mulțimea de case așezate asimetric, turnul bisericii evanghelice, apoi câmpiile și munții. Dar dacă te apropii de stradă începi să observi și probleme cu care se întâlnesc locatarii în fiecare zi, dar și crăpăturile caselor.
După renovarea hotelului, strada a început să prindă viață și rând pe rând locatarii s-au apucat de renovări. Singura clădire la care în acest moment se lucrează este imobilul cu numărul 13, care aparține Mitropoliei Ortodoxe și Facultății de Teologie Ortodoxă. Clădirea conține patru corpuri în L, cu o poartă barocă din scânduri dispuse oblic. Partea dinspre stradă are patru ferestre la nivel, iar cele de la etaj au ancadramente evazate la colțurile superioare.
„Acoperișul este mansardat în două trepte și lucarne acoperite în trei ape. Există pivnițe boltite, respectiv bolți la parter și două spații de la etaj. Scara din curte prezintă două rampe, cu acces boltit și două nișe semicirculare, baroce. Corpul din spate corespunde cu parcela de pe strada. Mitropoliei numărul 20 printr-un coridor cu diferență de nivel și scară într-o singură rampă. Fațada dinspre strada Centumvirilor păstrează decorația inițială”, descrie directorul Direcției Județene pentru Cultură, doctorul Valentin Delcă.Cele mai recente lucrări pentru care s-au solicitat și obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, prin Direcția Județeană pentru Cultură, au fost „Reparații fațadă, reparații interioare curte și exterioare și amenajări interioare. Schimbat învelitoarea”.
Majoritatea caselor au fost renovate recent. În momentul în care privești cu atenție fiecare fațadă, începi să observi pereții crăpați sau pătați. Locatarii spun că motivul pentru care nu au reușit să le renoveze este perioada lungă de așteptare pentru documentele necesare de la administrație. De asemenea, acuză și prețurile ridicate pentru renovarea monumentelor istorice sau a fațadelor din centrul orașului. Bani pe care trebuie să îi asigure din propriul buzunar și care nu le asigură faptul că posibile renovări nu vor fi necesare în următorii ani.
Impozitele și taxele pe care le plătesc riveranii sunt mai ridicate, datorită zonei centrale în care locuiesc. Cu toate acestea, pentru reparația unui acoperiș cu câteva țigle sparte ai nevoie de aprobare. „Locuiesc pe centru, dar de ce nu am și eu același drepturi ca ceilalți”, spune un locatar.
Pentru aprobarea unui dosar poți aștepta chiar și nouă luni, ai nevoie de un arhitect care să facă planul, iar materialele sunt mai costisitoare. „Sunt oameni care locuiesc în spate, adică nu au ieșire la stradă și sunt amendați pentru fațadă, cu toate că numai cei care locuiesc în față pot depune actele necesare pentru renovarea fațadei”, explică un avocat.
În situația aceasta oamenii sunt lăsați fără speranță și blocați în birocrație. „Nu îți vine să faci nimic când vezi de câte te lovești”, spune avocatul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Direcției Județene , Strada Centumvirilor , Direcția Județeană , Direcţia Monumentelor Istorice , fatada , Valentin Delcă , Comisiei Zonale , renovări , birocratie , Artă Stradală , Mitropoliei Ortodoxe Române , Teologie Ortodoxă , Primăria Sibui
Vizualizari: 4200
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Satuldeprosti
Acum 17 ore
Sibian
Acum 18 ore
Lidia blajan
Acum 19 ore
Marius
Acum 19 ore
Asen