Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Strada Centumvirilor suferă din cauza birocrației: „Nu îți vine să faci nimic când vezi de câte te lovești”

Strada Centumvirilor suferă din cauza birocrației: „Nu îți vine să faci nimic când vezi de câte te lovești”

Strada Centumvirilor începe să capete formă, după ce mai multe locuințe au fost renovate, dar problemele continuă să apară. Cele mai recente aprobări oferite de Direcția Județeană de Cultură au vizat renovarea fațadelor, dar când te apropii de case începi să observi că situația nu este așa cum pare.

Ar putea concura la titlul de „cea mai frumoasă stradă din Sibiu”, casele fiind din ce în ce mai aranjate. Noul hotel conferă zonei o atmosferă idilică, în urma căruia sunt așezate casele colorate cu fațade recent renovate. O stradă „deal” neobișnuită în alte orașe, așezată pe unul dintre zidurile cetății. Dacă stai lângă Liceul de Arte și te uiți la strada Centumvirilor poți crede că ai văzut unul dintre cele mai frumoase peisaje urbane din Sibiu. De pe „coasta” străzii au fost pictate cele mai frumoase peisaje din Sibiu, de acolo poți vedea mulțimea de case așezate asimetric, turnul bisericii evanghelice, apoi câmpiile și munții. Dar dacă te apropii de stradă începi să observi și probleme cu care se întâlnesc locatarii în fiecare zi, dar și crăpăturile caselor.

sibiu Centumvirilor parcare masini (1)

După renovarea hotelului, strada a început să prindă viață și rând pe rând locatarii s-au apucat de renovări. Singura clădire la care în acest moment se lucrează este imobilul cu numărul 13, care aparține Mitropoliei Ortodoxe și Facultății de Teologie Ortodoxă. Clădirea conține patru corpuri în L, cu o poartă barocă din scânduri dispuse oblic. Partea dinspre stradă are patru ferestre la nivel, iar cele de la etaj au ancadramente evazate la colțurile superioare.

„Acoperișul este mansardat în două trepte și lucarne acoperite în trei ape. Există pivnițe boltite, respectiv bolți la parter și  două spații de la etaj. Scara din curte prezintă două rampe, cu acces boltit și două nișe semicirculare, baroce. Corpul din spate corespunde cu parcela de pe strada. Mitropoliei numărul 20 printr-un coridor cu diferență de nivel și scară într-o singură rampă. Fațada dinspre strada Centumvirilor păstrează decorația inițială”, descrie directorul Direcției Județene pentru Cultură, doctorul Valentin Delcă.
Cele mai recente lucrări pentru care s-au solicitat și obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, prin Direcția Județeană pentru Cultură, au fost „Reparații fațadă, reparații interioare curte și exterioare și amenajări interioare. Schimbat învelitoarea”.

Majoritatea caselor au fost renovate recent. În momentul în care privești cu atenție fiecare fațadă, începi să observi pereții crăpați sau pătați. Locatarii spun că motivul pentru care nu au reușit să le renoveze este perioada lungă de așteptare pentru documentele necesare de la administrație. De asemenea, acuză și prețurile ridicate pentru renovarea monumentelor istorice sau a fațadelor din centrul orașului. Bani pe care trebuie să îi asigure din propriul buzunar și care nu le asigură faptul că posibile renovări nu vor fi necesare în următorii ani.

sibiu Centumvirilor parcare masini (4)

Impozitele și taxele pe care le plătesc riveranii sunt mai ridicate, datorită zonei centrale în care locuiesc. Cu toate acestea, pentru reparația unui acoperiș cu câteva țigle sparte ai nevoie de aprobare. „Locuiesc pe centru, dar de ce nu am și eu același drepturi ca ceilalți”, spune un locatar.

Pentru aprobarea unui dosar poți aștepta chiar și nouă luni, ai nevoie de un arhitect care să facă planul, iar materialele sunt mai costisitoare. „Sunt oameni care locuiesc în spate, adică nu au ieșire la stradă și sunt amendați pentru fațadă, cu toate că numai cei care locuiesc în față pot depune actele necesare pentru renovarea fațadei”, explică un avocat.

În situația aceasta oamenii sunt lăsați fără speranță și blocați în birocrație. „Nu îți vine să faci nimic când vezi de câte te lovești”, spune avocatul.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

8 comentarii

IOO

Acum 2 ani

"s-au fost pictate cele mai frumoase peisaje" !!!! GRAMATICA e pe moarte !!
Raspunde

un arhitect

Acum 2 ani

Serviciul urbanism din cadrul Primariei Sibiu si Directia de Cultura prin angajatii incompetenti devin o piedica in calea modernizarilor si a reabilitarii constructiilor!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Nu, nu devin o piedică, ei sunt deja o piedică, în modul activ! Asta este principala modalitate de a face rost de șpăgi! Ai văzut matale vreo problemă în cazul inițiativelor bine unse (Alma, Magnolia, aberațiile de pe Str. Bahluiului, etc.)?
Raspunde

Un alt arhitect

Acum 2 ani

Nu stiu cum sunt date autorizatiile pentru reabilitari caci de multe ori reabilitarile din centrul istoric sunt jalnice, se pune tigla industriala, in loc de tigla produsa manual, nu se pastreaza tiglele istorice care nu sunt sparte si care sunt mai valoroase si care tin mai mult decat cele industriale, se distrug "ochii Sibiului", se inlocuiesc geamurile istorice cu termopane, se pune ciment in loc de mortar de var care distruge tencuiala si care produce igrasie etc. Primaria si Directia de Cultura ar trebui sa fie mai stricti.
Raspunde

aaa

Acum 2 ani

Normal ca se fac acele lucruri, majoritatea de pe centru sunt locuinte sociale sau dobandite din locuinte sociale. Cei care au beneficiat de ele evident ca nu au bani sa faca o lucrare de calitate si atunci improvizeaza.
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

Daca s-ar interzice traficul auto, cu exceptia locatarilor, strada ar fi si mai frumoasa
Raspunde

Zona Istorica

Acum 2 ani

Oricine a avut de a face cu Directia de Cultura sunt sigur ca prefera sa aiba de-a face cu Satana mai degraba decat cu ei. Sunt culmea incompetentei, a arogantei si a lenei. 8 luni am asteptat pentru obtinerea unui aviz banal. Daca asta nu e bataie de joc nu stiu ce e.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Daca fatuca cu articolul facea cateva poze 10m dupa intersectia cu strada Postei, se putea admira cea mai urata strada din Sighii cu pubele si scanduri puse pe drumul public pe post de semne: parcarea interzisa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus