Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Colectiv, după patru ani: „Este păcat că dăm uitării lucruri care nu ar trebui uitate”

Colectiv, după patru ani: „Este păcat că dăm uitării lucruri care nu ar trebui uitate”

În Piața Mare, pe o vreme capricioasă, sibienii s-au strâns aseară în fața Primăriei pentru comemorarea victimelor de la Colectiv. În 30 octombrie, România s-a schimbat când un incendiu care a durat doar 153 de secunde a luat viețile a zeci de tineri. Aproximativ 50 de sibieni au aprins câte o candelă pentru fiecare suflet pierdut și au mers în marș la Catedrala Mitropolitană pentru o slujbă de pomenire.

Pe o vreme ploioasă și răcoroasă, câțiva sibieni s-au strâns în fața Primăriei din Piața Mare pentru comemora victimele incendiului de la Colectiv. Oamenii s-au întâlnit cu durere în suflet, au aprins o lumânare și s-au rugat pentru cei pierduți. Piața Mare a fost invadată de o atmosferă contrastantă, o tristețe pătrunzătoare învelită într-o speranță puternică care se vedea în ochii fiecărui om, speranță că în curând se va schimba ceva.

Colectiv Comemorare patru ani

„E întotdeauna o emoție care este deopotrivă foarte tristă dar și foarte luminoasă aici la comemorarea tragediei de la Colectiv. Este tristețea pe care o resimțim pentru că acești oameni au fost captivi într-un stat distrus de corupție și incompetență. Este luminoasă pentru că moartea lor a declanșat această reacție de purificare la nivelul întregii societăți. Datorăm schimbările ultimilor ani acestor morți, cred că din acest motiv ne simțim toți atât de apăsați și recunoscători când venim aici în serile de comemorare”, spune Radu Vancu, membru al mișcării Vă Vedem din Sibiu.
Lumânările au început să apară chiar mai devreme de ora de întâlnire, în jur de ora 18:30, iar o jumătate de oră mai târziu la steagul din Piața Mare s-au întâlnit mai mulți studenți, părinți și persoane trecute de prima tinerețe. „Nu ne-am adunat astăzi aici să soluționăm probleme, ne-am adunat să comemorăm victimele, acei părinți care au pierdut copii acolo, copii care și-au pierdut părinții acolo. Nu facem politică, nu discutăm despre vinovați sau nevinovați. Nu discutăm despre nimic, doar comemorăm”, explică Mihai Nițu, unul dintre organizatori.

Curând organizatorii au început marșul, cu steagul României în față. Cei aproximativ 30 de oameni au plecat spre Catedrala Mitropolitană, unde Mitropolitul Ardealului  Laurențiu Streza a ținut slujba de pomenire. În timpul marșului (Piața Mare – Strada Nicolae Bălcescu – Strada Tribunei – Strada Mitropoliei), oamenii s-au alăturat cu lumânări în mână în drumul spre biserică.

„De patru ani, pe 30 octombrie organizăm această comemorare în Sibiu. Comemorarea începe în Piața Mare, apoi mergem într-un marș și se încheie cu o slujbă de pomenire la biserică. Păcat că se strâng din ce în ce mai puțini oameni, pe an ce trece se uită fenomenul Colectiv, cum de altfel uităm tot. Doar pe moment suntem tari și mari, iar pe urmă uităm. Este păcat că dăm uitării lucruri care nu ar trebui uitate în așa fel, ar trebui zilnic să ne gândim la acest lucru, nu doar o dată pe an. Tot timpul ardem și noi, odată cu ei”, spune Mihai Nițu.
În noaptea tăcută din Sibiu, oamenii și-au dat jos căciulile, glugile și au închis umbrelele, iar cu steagul în față au intrat rând pe rând în Catedrală într-o liniște perfectă, spartă doar de clopotele bisericii. Câțiva sibieni așteptau înăuntru și s-au alăturat curând convoiului de oameni. Cei prezenți, în jur de 50 la număr, au stat în fața Mitropolirul Ardealului Laurențiu Streza drepți, cu lumânările aprinse, în liniște. Odată ce clopotele au încetat să bată, liniștea a devenit pătrunzătoare. Slujba a început.

„Suntem aici și nu uităm”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus