Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Peste 2.000 de persoane au protestat în toată țara: „Pădurea noastră nu e marfa voastră”

Peste 2.000 de persoane au protestat în toată țara: „Pădurea noastră nu e marfa voastră”

Mii de oameni au ieșit în stradă, în București și alte orașe, precum Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Bistrița, Timișoara și Oradea, pentru un protest față de defrișările ilegale. Sub titlul „Pădurea noastră nu e marfa voastră”, aproximativ 1.000 de oameni s-au strâns duminică seara în Piața Universității. Acțiunea, Marșul pentru Păduri s-a organizat după ce un pădurar a fost ucis în timp ce intervenea la un furt de materiale lemnoase, luna trecută, potrivit Mediafax.

Acțiunea civică a fost organizată în semn de protest față de faptul că din ce în ce mai mulți pădurari devin victimele hoților de lemn și față de fenomenul tăierilor ilegale de lemn. Marșul pentru Păduri s-a desfășurat, duminică, pe traseul Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor. Participanții sunt de părere că ecologiștii și silvicultorii ar trebui să solicite autorităților să ia măsuri eficiente care să la stoparea ilegalităților din domeniul forestier.

sursa foto: inquamphotos sursa foto: inquamphotos

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, au notat organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
Marșuri similare de protest au avut loc și la Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Bistrița, Timișoara și Oradea. La Cluj-Napoca s-au strâns 400 de persoane pe Bulevardul Eroilor și au ținut un moment de reculegere în memoria pădurarilor uciși la datorie. Apoi, participanții au pornit în marș pe traseul Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Prefectura Cluj. La Brașov, 500 de participanți au cerut oprirea defrișărilor, iar la Iași, 200 de participanți la miting au scandat împotriva tăierilor ilegale. Printre protestatarii de la Iași s-a aflat și ministrul propus la Mediu, Costel Alexe. Și la Bistrița 200 de persoane de toate vârstele. ”Este de datoria fiecăruia dintre noi să tragem un semnal de alarmă”, a spus Costel Alexe, conform Mediafax.

sursa foto: inquamphotos sursa foto: inquamphotos

În București s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor șase pădurari uciși de hoții de lemne din ultimii doi ani. Ultimul caz este cel din urmă cu doar câteva săptămâni. Liviu Pop a fost ucis în Maramureș, de hoții de lemne. Bărbatul a fost împușcat și avea semne de agresiune pe corp. Niciun suspect nu a fost arestat în acest caz. Cazul său a ajuns și în presa internațională.

Oamenii au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor îmbrăcați în costume de animale și purtând pancarte, protestatarii au scandat lozinci, precum  ”Vrem SUMAL (n.r. – Sistem Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), nu lemn ilegal”, ”Pădurea noastră nu e marfa voastră”, ”Păduri seculare, nu tăieri barbare” sau ”mama natură este mama tuturor”.

sursa foto: inquamphotos sursa foto: inquamphotos

Sursa foto principal: inquamphotos

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Austria,Germania si,culmea! Albania au decis ca 10 ani sa nu se taie niciun copac din paduri si sa se planteze noi paduri.Mergeti spre promulgare la Iohannis cu asa o lege,daca aveti curaj!
Raspunde

blabla

Acum 2 ani

Pana sa ajungi la Iohannis, ia du-te la Terea sau UDMRistii din HarCov si explica-le ca n-o sa mai poata taia lemne 10 ani :-)
Raspunde

Valentina

Acum 2 ani

Respect pentru oamenii care actioneaza impotriva celor care fura , dar se stie si ca unii padurari sunt mana in mana cu acesti infractori (...de ce nu faceti un articol si cu acest subiect).
Raspunde

periscop

Acum 2 ani

În Sibiu nu s-a organizat nimic. Probabil că # rezistenții sunt preocupați acum exclusiv de propulsarea lui Dan Barna în turul 2 al prezidențialelor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus