După prezentarea proiectului prin care au fost modificați indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Stadionului Municipal din Sibiu, managerul de proiect al firmei care a proiectat obiectivul a declarat că noua arenă a fost modelată pentru a corespunde categoriei IV UEFA și că acest lucru ar însemna posibilitatea găzduirii inclusiv a unei finale de Liga Campionilor. Turnul Sfatului a solicitat Asociației europene de fotbal un răspuns cu privire la acest aspect.
I-am întrebat pe reprezentanții UEFA dacă un stadion cu 12.363 de locuri, așa cum își propun autoritățile să-l facă - după ce inițial era vorba de o capacitatate de peste 19.000 locuri - poate să se califice, conform criteriilor asociației, pentru o finală de Liga Campionilor. Precizăm că la ultima ședință a Consiliului Local, despre proiectul de modernizare a stadionului s-a vorbit cu mult optimism, primarul Astrid Fodor menționând chiar că aceasta este „cel mai mare proiect de investiție al Primăriei Sibiu din ultimii 30 de ani”.
„Noi nu avem de făcut niciun comentariu cu privire la acest lucru”, a răspuns UEFA la solicitarea noastră.
Reprezentanții Asociației au atașat în răspuns două linkuri către regulamentele UEFA, ediția 2018, privind infrastructura stadioanelor UEFA și privind modul în care are loc aplicația pentru a găzdui meciuri în fazele finale ale competițiilor UEFA, inclusiv finala.
În unul dintre regulamentele UEFA se menționează că stadioanele din categoria IV trebuie să aibă o capacitate minimă de 8.000 de locuri, în care se includ toate tipurile de scaune cu tot cu cele VIP.
Totodată, UEFA nu menționează care sunt condițiile pentru ca un stadion să se califice pentru a putea găzdui meciul dintre cele mai bune echipe de fotbal din Europa în ultimul act al competiției Liga Campionilor. Nu se menționează nici dacă numărul de locuri este un criteriu sau dacă este criteriul principal. În regulamentele UEFA se menționează că „doar asociațiile membre care nu sunt suspendate, excluse sau dizolvate pot aplica pentru a putea gădui fazele finale ale competițiilor UEFA sau finala UEFA”.
În capitolul dedicat etapei de inițiere se menționează că „UEFA invită asociațiile membre, printr-o circulară”, să-și exprime interesul în găzduirea finalei UEFA, iar asociațiile interesate trebuie să răspundă conform cerințelor exacte din scrisoare. „După termenul limită, UEFA va revizui lista asociațiilor membre care și-au declarat interesul și va decide care dintre ele este eligibilă să liciteze pentru găzduirea finalei UEFA (...)”
De asemenea, în articolul 13 din regulamentul privind licitarea ofertelor pentru fazele finale și finalele UEFA se menționează că „după ce ofertanții au fost anunțați de UEFA, aceștia vor primi, tot printr-o circulară, cerințele pe care trebuie să le îndeplinească până la termenul limită”.
Chiar și așa, trebuie menționat că până acum stadionul cu cea mai mică capacitate pe care s-a ținut o finală de Liga Campionilor a avut 28.000 de locuri. S-a întâmplat în finala din 1961 dintre Benfica - Barcelona (3:2) pe stadionul Wankdorfstadion.
.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Stadionul Municipal , Astrid Fodor , Consiliului Local Sibiu , Champions League , Turnul Sfatului , Stadionului Municipal , Primăriei Sibiu , Liga Campionilor , Reprezentanții Asociației
Vizualizari: 13405
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Gastronomul
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Muresan
Acum 11 ore
Till Eulenspiegel
Acum 11 ore
Micu Klein