Luni,
15.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

UEFA, despre stadionul din Sibiu: „Nu comentăm”

UEFA, despre stadionul din Sibiu: „Nu comentăm”

După prezentarea proiectului prin care au fost modificați indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Stadionului Municipal din Sibiu, managerul de proiect al firmei care a proiectat obiectivul a declarat că noua arenă a fost modelată pentru a corespunde categoriei IV UEFA și că acest lucru ar însemna posibilitatea găzduirii inclusiv a unei finale de Liga Campionilor. Turnul Sfatului a solicitat Asociației europene de fotbal un răspuns cu privire la acest aspect.

I-am întrebat pe reprezentanții UEFA dacă un stadion cu 12.363 de locuri, așa cum își propun autoritățile să-l facă - după ce inițial era vorba de o capacitatate de peste 19.000 locuri - poate să se califice, conform criteriilor asociației, pentru o finală de Liga Campionilor. Precizăm că la ultima ședință a Consiliului Local, despre proiectul de modernizare a stadionului s-a vorbit cu mult optimism, primarul Astrid Fodor menționând chiar că aceasta este „cel mai mare proiect de investiție al Primăriei Sibiu din ultimii 30 de ani”.

„Noi nu avem de făcut niciun comentariu cu privire la acest lucru”, a răspuns UEFA la solicitarea noastră.

Reprezentanții Asociației au atașat în răspuns două linkuri către regulamentele UEFA, ediția 2018, privind infrastructura stadioanelor UEFA și privind modul în care are loc aplicația pentru a găzdui meciuri în fazele finale ale competițiilor UEFA, inclusiv finala.

În unul dintre regulamentele UEFA se menționează că stadioanele din categoria IV trebuie să aibă o capacitate minimă de 8.000 de locuri, în care se includ toate tipurile de scaune cu tot cu cele VIP.

locuri stadioane uefa

Totodată, UEFA nu menționează care sunt condițiile pentru ca un stadion să se califice pentru a putea găzdui meciul dintre cele mai bune echipe de fotbal din Europa în ultimul act al competiției Liga Campionilor. Nu se menționează nici dacă numărul de locuri este un criteriu sau dacă este criteriul principal. În regulamentele UEFA se menționează că „doar asociațiile membre care nu sunt suspendate, excluse sau dizolvate pot aplica pentru a putea gădui fazele finale ale competițiilor UEFA sau finala UEFA”.

În capitolul dedicat etapei de inițiere se menționează că „UEFA invită asociațiile membre, printr-o circulară”, să-și exprime interesul în găzduirea finalei UEFA, iar asociațiile interesate trebuie să răspundă conform cerințelor exacte din scrisoare. „După termenul limită, UEFA va revizui lista asociațiilor membre care și-au declarat interesul și va decide care dintre ele este eligibilă să liciteze pentru găzduirea finalei UEFA (...)”

De asemenea, în articolul 13 din regulamentul privind licitarea ofertelor pentru fazele finale și finalele UEFA se menționează că „după ce ofertanții au fost anunțați de UEFA, aceștia vor primi, tot printr-o circulară, cerințele pe care trebuie să le îndeplinească până la termenul limită”.

CITIȚI ȘI: VIDEO 3D Cum va arăta Stadionul Municipal: „Va fi ca la FC Barcelona. Sibiul va putea găzdui o finală de Champions League”

Chiar și așa, trebuie menționat că până acum stadionul cu cea mai mică capacitate pe care s-a ținut o finală de Liga Campionilor a avut 28.000 de locuri. S-a întâmplat în finala din 1961 dintre Benfica - Barcelona (3:2) pe stadionul Wankdorfstadion.

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Vad ca idiotenia cu finala de finala de Liga Campionilor continua. Viitorul stadion din Sibiu nu va avea niciodata licenta de stadion de categoria uefa 4 din simplu motiv ca nu numai locurile spectatorilor sau VIP conteaza ci multe alte criteri. De aceea UEFA va indrumat spre caietul de licentiere. Un criteriu pe care stadionul din Sibiu nu il poate respecta priveste locurile de parcare. Daca doamna Primar nu este obligata sa cunoasca criterii de licentiere cei din primarie care vor organiza licitatia sunt obligati sa le cunoasca. Nu proiectantul care are tot interesul sa ii vrajeasca pe functionarii creduli din primarie organizeaza licitatia pentru finalizarea stadionului. Si daca nu au oameni care se pricep exista consultanti.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 2 ani

Concluzia mea, de ceva vreme, este ca doamna primar nu e obligata sa cunoasca nimic...
Raspunde

Sile

Acum 2 ani

Stadionul de 12350 de locuri este mic pentru un oras ca Sibiul care in curand va atinge 200.000 de locuitori. Normal la costurile de 40 de milioane de euro, la care Sigur se va mai adauga ceva trebuia un Stadion de 15.000 de locuri cel putin, macar cum era inainte...
Raspunde

Lronard

Acum 2 ani

Să cerem audiență la Primărie să- i spunem dnei primar cum stă situația ! Este inadmisibil ! O finală de tineret sau de juniori se poate organiza dar nu si de seniori !
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

"Chiar și așa, trebuie menționat că până acum stadionul cu cea mai mică capacitate pe care s-a ținut o finală de Liga Campionilor a avut 28.000 de locuri. S-a întâmplat în finala din 1961 dintre Benfica – Barcelona (3:2) pe stadionul Wankdorfstadion." Se pare ca nici domnul jurnalist nu este in domeniu. In '61 s-a tinut finala CUPEI CUPELOR pe acest stadion, nu finala de Liga campionilor.
Raspunde

Civilizatie

Acum 2 ani

Exemplu: Cluj Arena - a costat 43.96 millioane de euro la final, are pista de atletism omologata international 30.200 !!!! de locuri pe scaune, a durat 2 ani constructia, in 8 ani au avut 13 concerte mari si multe evenimente sportive internationale, fotbal, atletism etc. https://en.wikipedia.org/wiki/Cluj_Arena
Raspunde

Sile

Acum 2 ani

Tribuna noua cuprinde prea putine locuri, s-a pus prea mult accent pe VIP. Este nevoie de ceva mai multe locuri pentru spectatori obisnuiti.
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Numarul de locuri din incinta stadionului nu este important. Spre exemplu, la Dortmund, cu un stadion cu o capacitate undeva pe la 80000 de locuri, nu se poate disputa finala Champions-League din cauza lipsei de locuri de cazare din oras si din zona. Asta cu finala UEFA este banc. Zambiti, si atat.
Raspunde

S

Acum 2 ani

@rosu E ridicol sa spui ca în zona aia nu sunt locuri de cazare destule. Ai vreo sursa? Nu cred ca criteriile pt finala Europa League și finala champions league sunt atât de diferite încât prima poate fi ținută la Baku, iar a doua nu poate fi ținută la Dortmund (în zona ruhr, unde e plin de orașe mari lipite unele de altele)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus