Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Alexandra Uiuiu, fondatoarea clubului sibian BC 3x3 Elite. „Am început din dragoste pentru fenomenul global pe care îl reprezintă 3x3-ul”

Alexandra Uiuiu, fondatoarea clubului sibian BC 3x3 Elite. „Am început din dragoste pentru fenomenul global pe care îl reprezintă 3x3-ul”

O calificare istorică pentru țara noastră le-a adus o mare bucurie Alexandrei Uiuiu, lui Elizabeth Pavel și lui Traian Petru, fondatorii clubului de baschet BC 3x3 Elite – echipa națională de baschet 3x3 feminin va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Citește și Două sibience s-au calificat la Jocurile Olimpice din 2020

Am stat de vorbă cu Alexandra Uiuiu, președinta clubului de baschet, despre calificarea la Jocurile Olimpice, ideea de a înființa clubul de baschet 3x3 și amploarea pe care acest sport a luat-o la noi în țară, în ultimii ani.

De ce ați înființat acest club?

Am început proiectul BC 3x3 Elite din dragoste pentru fenomenul global pe care îl reprezintă 3x3-ul, acesta fiind cel mai important sport urban de echipă din lume. Eu personal am fost cucerită de ritmul electrizant, de natura foarte fizica a jocului şi de faptul că 3x3-ul îmi dă libertatea să-mi folosesc creativitatea pe terenul de joc.

Clubul are la bază prietenia de peste 15 ani cu partenerii fondatori, Elizabeth Pavel si Traian Petru, practicanți la cel mai înalt nivel ai acestui sport şi prin acest proiect dorim să dezvoltăm și să promovăm 3x3-ul în Sibiu, printr-o abordare profesionistă și orientată spre performanță.

Cum a evoluat baschetul 3x3 în România și Sibiu?

România, care este câștigătoarea istorică a primei ediții a Campionatelor Europene 3x3 organizate de FIBA, este o țară cu tradiție în lumea 3x3 și există un foarte mare interes legat de acest sport. La noi în țară exist deja un circuit profesionist 3x3, iar Sibiul, un oraș care respiră baschet, este printre primele orașe in care 3x3-ul a avut un impact major.

Calificarea la Jocurile Olimpice vorbeşte de la sine despre interesul cu care este tratat baschetul 3x3 feminin în România iar în urma acestei performanțe, popularitatea acestui sport o să crească și mai mult. Este îmbucurător faptul că Sibiul a primit inițiativa noastră cu un entuziasm deosebit și asta ne face să privim spre viitor cu optimism.

Care este stadiul actual al proiectului? Se bucură de susținere locală?

BC 3x3 Elite se află în stare incipientă, această calificare reprezentând practic activarea lui, deoarece tot efortul și munca noastră au fost canalizate spre obținerea acestei calificări.

Ne dorim să reprezentăm Sibiul cu mândrie în toate competițiile în care o să fim agrenați iar din primele contacte avute cu autoritățile locale, am putut să remarc cu bucurie o atitudine cooperantă. În special Sala Transilvania a fost un susținător important al acestui proiect, prin construirea unui teren profesional de 3x3, care ne va permite să ne pregătim în cele mai bune condiții, să organizăm competiții oficiale și poate în primul rând va permite sibienilor să se bucure de adevărata experiență 3x3, iar asta va ajuta la creşterea acestui sport în orașul nostru.

O calificare istorică pentru voi, dar și pentru Sibiu, pentru țară. Cum vă face asta să vă simțiți? Cum vă veți pregăti?

Foarte multă lume a muncit enorm și s-au făcut sacrificii enorme pentru această calificare! Este un sentiment nemaipomenit să vezi că munca ți-a fost recompensată şi să simţi mândria că ai contribuit şi tu la acest moment istoric pentru baschetul românesc și sibian! Atât pentru noi personal, dar şi pentru clubul nostru, poate fi doar o confirmare că suntem pe drumul cel bun!

Programul de pregătire și strategia pentru Jocurile Olimpice urmează să fie anunțate de către reprezentanții Federației Române de Baschet în perioada următoare. Pentru mine a fost o vară cu un program extrem de încărcat, am avut plăcerea de a călători pe tot mapamondul în încercarea de a obține această calificare, începând cu Belarus, Italia, Franța și Rusia și terminând cu Japonia și Canada. Încă nu pot să realizez cu adevărat că am reuşit să ne calificăm şi îmi acord puțin timp pentru a sărbători acest eveniment.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus