Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

FOTO Dan Barna și părinții care și-au votat fiul pentru Președinția României. ”Lazăr vs. Brukenthal? De tineret depinde”

FOTO Dan Barna și părinții care și-au votat fiul pentru Președinția României. ”Lazăr vs. Brukenthal? De tineret depinde”

”N-am de ce să mint că aș fi în picioare de la cinci azi dimineață. M-am trezit pe la șapte prima dată, dar știam că urmează o zi care se va termina mâine. Așa că m-am mai odihnit până pe la opt jumătate”. Așa și-a început Dan Barna ziua în care România își va testa apetitul pentru doi sibieni care candidează la Președinția țării. Sau, după cum glumesc sibienii pe Facebook, runda întâi a disputei ”Bruk vs. Lazăr” (Iohannis a absolvit ”Brukenthalul”, iar Dan Barna – liceul, pe vremea aceea, ”Gheorghe Lazăr”).

Probabil că și-a făcut un traseu prealabil de verificare, deoarece cu un minut înainte de ora anunțată (10:00), Dan Barna traversa de mână cu soția sa trecerea de pietoni din fața grădiniței de pe Calea Poplăcii, acolo unde e secția de vot la care e repartizat. Însoțit de părinți, frați și de câțiva membri din echipa de campanie, Barna a făcut drumul către secția de vot pe jos, de acasă, de undeva de pe strada Cristianului. S-a oprit să salute lumea care mergea către biserică și care îi aținea calea, a împărțit zâmbete, a strâns mâini, s-a lăsat filmat și fotografiat.

Acum cinci ani, Iohannis era cel pentru care televiziuni din Capitală veneau să filmeze cum un candidat la Președinția României vine de acasă pe jos, de mână cu soția, la secția de vot. Scrutinul acesta, Iohannis nu mai votează la Sibiu, iar soția sa, Carmen, merge singură să-și ștampileze buletinul de vot imprimat și cu numele-i de familie.
Doar că minutul acela ”mai rapid” nu e bun. ”Ați venit prea repede și încă rulează publicitatea”, îi explică lui Dan Barna cameramanii televiziunilor centrale, pregătiți să transmită ”totul în direct”. Prin urmare, pentru publicul de la televizor, Dan Barna se oprește în fața porții grădiniței. Cameramanii stau dincolo de gard să îl filmeze, soția-i, Olguța, îl soarbe din priviri, iar peste momentul care începe să devină stânjenitor se aude o voce de alegător. ”Bine că nu ați blocat poarta”, se adresează omul însoțit de soție și copil cameramanilor care nu mai doresc altceva decât un cadru cât mai bun, chiar dacă asta înseamnă să blocheze accesul către secțiile de vot.

alegeri barna (10)

Vocea alegătorului e sfântă în zi de scrutin, așa că Dan Barna și soția sa, urmați de părinți, intră în curtea grădiniței, ”forțând” cameramanii să elibereze poarta. ”Scuze, pardon”, se adresează Barna celui căruia i-a fost blocată ieșirea. ”Nu e... dar sunt cu copilul și nu are răbdare”, explică alegătorul. Calupurile de publicitate de la televiziunile centrale se încheie, prin urmare Dan Barna intră în direct, dând prioritate cameramanilor la intrarea în grădiniță. Chiar dacă are 44 de ani, Dan Barna e tot copil în ochii tatălui său, care îl ghidează discret călcându-i pe urme. ”Cristianului e în spate”, aproape că îi șoptește secția de vot înspre care să se îndrepte. Dar Dan Barna e senin, dă binețe către toate secțiile, se oprește să strângă mâinile asociate fețelor care îi zâmbesc. ”Grupa steluțelor, da”, citește Barna numele grupei de preșcolari în a căror clasă a fost amenajată secția de vot nr. 52.

alegeri barna (14)

În secția de vot cameramanii sunt deja aliniați, intrarea lui Dan Barna creează rumoare, spre timida supărare a unui cuplu de pensionari. ”Mărioară, tu, Mărioară!”, se aude din spatele unei perdele de cabină de vot. ”Șșșșt-ul”, prelung pe care îl repetă Mărioara nu îl oprește pe om să își cheme soția alături: nu vede ce scrie pe buletinul de vot. Alături de cabina celor doi intră, mai apoi, Dan Barna, care între timp și-a preluat buletinul de vot și ștampila. Dan Barna e atât de înalt încât trebuie să se aplece la intrarea în cabină. Ștampilatul nu durează mult, cameramanii se reorientează să prindă cel mai bun cadru, în timp ce Dan Barna își rostește replica pregătită pentru momentul în care va introduce în urnă buletinul de vot pe care și-a ștampilat propriul nume: ”Aici e puterea cetățenilor astăzi”. Urmează o serie de fotografii care îl încadrează pe candidatul USR-PLUS între păsările lipite pe peretele din spate-i.

alegeri barna (27)

Soția lui Dan Barna, Olguța, are domiciliul în altă parte, prin urmare votează pe liste separate. Până își termină de exprimat opțiunea electorală și restul familiei, Dan Barna așteaptă pe hol. Cu echipa care îi filmează fiecare pas al zilei. E liniștit și dispus să vorbească inclusiv despre modul în care și-a început ziua. ”N-am de ce să mint că aș fi în picioare de la cinci azi dimineață. M-am trezit pe la șapte prima dată, dar știam că urmează o zi care se va termina mâine. Așa că m-am mai odihnit până pe la opt jumătate”. După votul de la Sibiu va pleca la București, tot acolo va aștepta și rezultatul sondajelor de la ieșirea de la urne. Alegători mai în vârstă trec pe lângă el și nu par să îl recunoască. În schimb, cei tineri, îl urmăresc cu privirea, îl filmează sau chiar își cer selfie-uri cu el. ”Dar, vă rog, puteți să îl faceți dumneavoastră?”, îl roagă un tânăr pe Dan Barna cel înalt. ”Mulțumesc frumos, succes!”, îi urează mai apoi vizibil încântat.

În fața grădiniței, Dan Barna își rostește discursul, după ce se asigură că îi are alături pe părinți și pe un reprezentant al PLUS, căruia îi strânge mâna. ”Bună ziua, am votat astăzi pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările acum, nu peste cinci ani nu peste zece ani. Am votat la finalul unui proces în care, zic eu, că românii au înțeles care este miza acestor alegeri și că, într-adevăr, generația de după 1989 se implică. Este un vot pentru viitor, un vot în care am foarte mare încredere. Am venit la acest vot alături de familia mea, sunt părinții mei aici, frații mei și cei doi colegi, președintele USR Sibiu și coordonatorul de campanie de la PLUS, pentru că – într-adevăr – a fost un efort de echipă și sunt foarte, foarte optimist legat de rezultat. Mesajul meu e foarte simplu: luați-vă prietenii, colegii, familia, pe toți cei dragi, pe toți cei apropiați și mergeți la vot. Exprimați-vă credința pentru viitorul României, oricare ar fi acea credință. Astăzi, ștampila aceea mică este puterea pe care o are fiecare cetățean și astăzi putem să avem România pe care ne-o dorim cu toții împreună”.

alegeri barna (35)

Sfârșit de declarație, o strângere de mână cu o fetiță ținută în brațe și Dan Barna părăsește curtea grădiniței în care a votat. De mână cu soția se îndreaptă către mașinile parcate mai departe, pregătite să îl transporte la București. În urmă îi rămân părinții care își așteaptă restul familiei. Nu sunt oameni învățați cu presa, dar încercăm o declarație. ”Care a fost senzația să puneți ștampila de vot pe un buletin pe care apare numele fiului dumneavoastră?”. Răspunde tatăl lui Dan Barna. ”Am avut o senzație de satisfacție, pentru că a votat pe cel care va trebui să ducă România pe cele mai înalte culmi. O țară liniștită, o țară fericită, cu tinerii și copiii care se nasc, cresc și copilăresc în România, să aibă o liniște deplină și să aibă succes”.

”O zi fericită. Pentru că toată familia Barna ne-am întâlnit la vot”, tatăl lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la președinția României
alegeri barna (47)

Legat de gluma ”Lazăr versus Brukenthal” care circulă pe rețelele de socializare și cine va câștiga runda întâi, părinții lui Dan Barna se arată realiști. ”Deocamdată nu ne putem pronunța, așteptăm rezultatele la vot. Poporul decide dacă intră Barna în turul doi sau altcineva. Iohannis are asigurată candidatura în turul II”, spune tatăl lui Dan Barna, întrerupt din când în când de soție: ”tinerii, tinerii să voteze. De tineret depinde”.

Foto Silvana Armat

alegeri barna (12) alegeri barna (8) alegeri barna (7) alegeri barna (3) alegeri barna (44) alegeri barna (2) alegeri barna (43) alegeri barna (40) alegeri barna (39) alegeri barna (38) alegeri barna (31) alegeri barna (32) alegeri barna (33) alegeri barna (34) alegeri barna (30) alegeri barna (29) alegeri barna (28) alegeri barna (24) alegeri barna (23)

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

jonyjon

Acum 3 ani

Apropo de: "Iohannis a absolvit ”Brukenthalul”, iar Dan Barna – liceul, pe vremea aceea, ”Gheorghe Lazăr”" - Lazărul a devenit Colegiu in 1992, Barna a absolvit in '94, deci...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 3 ani

Soția lui este îmbrăcată oribil...rochie de seara, cizme albe
Raspunde

coco chanel

Acum 3 ani

nu stiu cum se face ca cei doi candidati favoriti au sotii care nu stiu sa se imbrace potrivit cu evenimentul si momentul zilei> nici dna Barna, nici dna Johannis!
Raspunde

@@@

Acum 3 ani

Hai Dane! Stim ca poti!!!
Raspunde

S

Acum 3 ani

Dan sa poată? Alegătorii nu au putut. Oricum, asa sa arate și la parlamentare (și la turul 2) scorul total "alor noștri" : 39+17+6=62% (cu peste 20% pt usr, totusi, altfel și-o iau în cap penelistii)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus