Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

La Sibiu începe producția de medicamente pentru terapia cancerului. O linie de producție e scoasă la licitație

La Sibiu începe producția de medicamente pentru terapia cancerului. O linie de producție e scoasă la licitație

În cursul acestei luni este preconizată începerea producției de medicamente oncologice la Sibiu, în fabrica pe care cel care a fost Ilie Vonica a început a o construi. Și tot luna aceasta, o parte din liniile de producție sunt scoase la licitație în cadrul unui dosar de insolvență.

Polisano Pharmaceuticals – companie a cărei fabrică a fost finalizată în Zona industrială vest a Sibiului în 2015 – a obținut în luna februarie a acestui an autorizația de funcționare pentru producția de medicamente oncologice solide. ”Este vorba de prima capacitate de producție a medicamentelor oncologice în România. În cursul acestei luni este preconizată demararea producției de medicamente”, au declarat surse din cadrul companiei pentru Turnul Sfatului. Demararea producției de medicamente oncologice vine în urma unor investiții aproximate la 70 de milioane de euro în fabrica gândită și clădită de către medicul sibian Ilie Vonica, cel care a clădit grupul Polisano. În afara liniilor de producție pentru medicamentele oncologice, în cadrul fabricii de la marginea Sibiului mai sunt alte patru linii de producție de diferite medicamente, dintre care două pentru suplimente alimentare.

Dacă SC Polisano SRL a rămas în proprietatea familiei Vonica, în cazul Polisano Pharmaceuticals controlul companiei a ajuns de anul trecut la grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica. Aproape 75% din părțile sociale ale firmei sunt controlate acum de Stoica. Restul părților sociale sunt deținute de avocatul Remus Borza și de partenerii acestuia în cadrul Euro Insol (Nicoleta și Adrian Muntean).
Ilie Vonica (1955 - 2014) Ilie Vonica (1955 - 2014)

O parte din utilaje, scoase la licitație

În paralel, însă, jumătate din liniile de producție amplasate în fabrică sunt scoase la licitație, în dosarul de insolvență deschis în 2016 la cererea administratorilor Polisano SRL. ”Sunt mai multe linii de producție a medicamentelor oncologice în respectiva fabrică, dezvoltate pe societăți diferite. Sunt patru linii în total: două pentru oncologice solide orale, una în proprietatea Polisano Pharmaceuticals și cealaltă a Polisano SRL, și două pentru medicamente oncologice injectabile, solubile – a căror proprietate este împărțită la fel. S-a dorit a fi o variantă de back-up, dacă sunt probleme pe o linie de producție să se poată continua pe cealaltă. La licitație sunt scoase acum liniile de producție ale Polisano”, este explicația dată pentru licitație. Aceasta este organizată de BDO Business Restructuring SPRL, societatea desemnată lichidator judiciar al Polisano. Potrivit unui anunț publicat de lichidator, prima licitație pentru vânzarea ”liniei complete de producție medicamente oncologice «Terapia cancerului»”, este programată pentru ziua de 20 noiembrie 2019, la sediul din Sibiu al lichidatorului judiciar.

Prețul de pornire a fost stabilit la 10,3 milioane de euro, fără TVA. Un preț considerat exagerat de către unii dintre potențialii cumpărători. Oricum, în cazul în care la prima licitație nu se reușește valorificarea bunurilor, procedura de vânzare va fi reluată, alte cinci licitații fiind deja programate până în ianuarie anul viitor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ionut

Acum 4 ani

Ce produc, manca-v-as! Azi s-a taiat curentu la fabrica pe motiv de neplata. Nu exista nici motorina in generatoare sa porneasca. Nu a fost buget pentru ea. Dl. B o r z -a, suntem bine?
Raspunde

un sibian vero

Acum 4 ani

Acesta este adevaratul motivul al mortii lui Vonica (linia de oncologice si mai e una de insulina) in momentul in care a cerut autorizatie la nivel european(ca fiind vb de astfel de medicamente atorizatiile sunt europene, nu numa nationale) si a intrat in conflict si directa concurenta cu companii farmaceutice international ....poate ar trebui sa vedem ce explicatii savante are domnul oportunist Borza, cavalerul alb cum se zice in termini bursieri, despre aceste vanzari!!! puneti pariu cine le va castiga?.... o multinational straina ..cu sediu in Franta/Elvetia (numele il puteti deduce voi), care de altfel il si impinge si finanteaza pe Borza din spate. Fiind vorba de control al medicamentelor cu regim special care sunt aplicate in programe nationale cu finantari grele de la bugetul national si fiind vorba de sanatatea romaniilor poate se trezesc si baietii de la SRI si studiaza mai bine cazul(asta daca se doreste)!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus