Marţi,
07.12.2021
Ceata
Acum
0°C

Constantin Chiriac a primit Ordinul Soarelui Răsare

Constantin Chiriac a primit Ordinul Soarelui Răsare

Cel mai important lucru în viaţă este posibilitatea de a dărui, a declarat, luni seara, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, când a fost decorat cu Ordinul Soarelui Răsare.

Ceremonia a avut loc la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hitoshi Noda.

Diplomatul nipon a spus că îi aduce un omagiu lui Chiriac în mai multe ipostaze ale acestuia din urmă, anume de lider - în calitate de preşedinte FITS, de actor şi director de teatru dar şi de educator şi mentor.

Hitoshi Noda a afirmat că decoraţia i-a fost oferită lui Chiriac pentru înţelegerea pe care acesta o are faţă de cultura japoneză dar şi pentru legăturile pe care el le-a creat, prin cultură, între cele două ţări.

"Relaţia domnului Chiriac cu ţara mea este în aceeaşi măsură încurajatoare şi înduioşătoare", a afirmat ambasadorul Japoniei. Totodată, el a evocat întâlnirea din octombrie, la Tokyo, între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul nipon Shinzo Abe. În acest context, a adăugat că a încurajat sublinierea relaţiei culturale România-Japonia la celebrarea, în 2021, a centenarului relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

El a vorbit despre Constantin Chiriac ca despre un om neobosit.

"Nu l-am văzut niciodată extenuat. El este mereu plin de energie şi idei. Întotdeauna am admirat pasiunea şi vitalitatea. Suspectez că vine din pasiunea cu care construieşte o comunitate de oameni de cultură şi dedicaţi artelor spectacolului", a mărturisit Hitoshi Noda, citat de Agerpres.

La rândul său, după primirea distincţiei, Constantin Chiriac a vorbit despre datoria de a împărtăşi cu semenii, referindu-se şi la moto-ul de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - "Arta de a dărui".

"Cred că cel mai important lucru din viaţa noastră este să avem dialog, să putem dărui (...) Dacă ne gândim că viaţa pe care am primit-o nu a fost plătită de noi, este important să învăţăm că prima regulă este să dăruim şi să construim", a spus preşedintele FITS.

Totodată a adăugat că, anul viitor, moto-ul festivalului din Sibiu va fi legat de ideea de putere dobândită, de "să crezi şi să mergi mai departe".

"Sunt mândru că preşedintele (României - n.r.) şi premierul Japoniei nu doar că acordă atenţie Festivalului de Teatru de la Sibiu, ci acordă atenţie proiectelor programate anul viitor şi faptul că se gândesc la un parteneriat strategic România -Japonia, având cultura ca motor de dezvoltare. Cred că aceasta este cea mai importantă idee", a mărturisit Chiriac.

Totodată, el a afirmat că anul viitor, spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" - montat la teatrul pe care îl conduce, "Radu Stanca" din Sibiu- va fi prezentat, timp de o lună, în turneu în Japonia. "A fost un vis", a descris Chiriac acest proiect.

Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea.

Ordinul Soarelui Răsare este acordat de către Guvernul Japoniei. Constantin Chiriac a primit această decoraţie "pentru contribuţia adusă la promovarea culturii japoneze în România şi a schimburilor în domeniul artistic între Japonia şi România".

Sursa foto

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus