Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
-1°C

Constantin Chiriac a primit Ordinul Soarelui Răsare

Constantin Chiriac a primit Ordinul Soarelui Răsare

Cel mai important lucru în viaţă este posibilitatea de a dărui, a declarat, luni seara, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, când a fost decorat cu Ordinul Soarelui Răsare.

Ceremonia a avut loc la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hitoshi Noda.

Diplomatul nipon a spus că îi aduce un omagiu lui Chiriac în mai multe ipostaze ale acestuia din urmă, anume de lider - în calitate de preşedinte FITS, de actor şi director de teatru dar şi de educator şi mentor.

Hitoshi Noda a afirmat că decoraţia i-a fost oferită lui Chiriac pentru înţelegerea pe care acesta o are faţă de cultura japoneză dar şi pentru legăturile pe care el le-a creat, prin cultură, între cele două ţări.

"Relaţia domnului Chiriac cu ţara mea este în aceeaşi măsură încurajatoare şi înduioşătoare", a afirmat ambasadorul Japoniei. Totodată, el a evocat întâlnirea din octombrie, la Tokyo, între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul nipon Shinzo Abe. În acest context, a adăugat că a încurajat sublinierea relaţiei culturale România-Japonia la celebrarea, în 2021, a centenarului relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

El a vorbit despre Constantin Chiriac ca despre un om neobosit.

"Nu l-am văzut niciodată extenuat. El este mereu plin de energie şi idei. Întotdeauna am admirat pasiunea şi vitalitatea. Suspectez că vine din pasiunea cu care construieşte o comunitate de oameni de cultură şi dedicaţi artelor spectacolului", a mărturisit Hitoshi Noda, citat de Agerpres.

La rândul său, după primirea distincţiei, Constantin Chiriac a vorbit despre datoria de a împărtăşi cu semenii, referindu-se şi la moto-ul de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - "Arta de a dărui".

"Cred că cel mai important lucru din viaţa noastră este să avem dialog, să putem dărui (...) Dacă ne gândim că viaţa pe care am primit-o nu a fost plătită de noi, este important să învăţăm că prima regulă este să dăruim şi să construim", a spus preşedintele FITS.

Totodată a adăugat că, anul viitor, moto-ul festivalului din Sibiu va fi legat de ideea de putere dobândită, de "să crezi şi să mergi mai departe".

"Sunt mândru că preşedintele (României - n.r.) şi premierul Japoniei nu doar că acordă atenţie Festivalului de Teatru de la Sibiu, ci acordă atenţie proiectelor programate anul viitor şi faptul că se gândesc la un parteneriat strategic România -Japonia, având cultura ca motor de dezvoltare. Cred că aceasta este cea mai importantă idee", a mărturisit Chiriac.

Totodată, el a afirmat că anul viitor, spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" - montat la teatrul pe care îl conduce, "Radu Stanca" din Sibiu- va fi prezentat, timp de o lună, în turneu în Japonia. "A fost un vis", a descris Chiriac acest proiect.

Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea.

Ordinul Soarelui Răsare este acordat de către Guvernul Japoniei. Constantin Chiriac a primit această decoraţie "pentru contribuţia adusă la promovarea culturii japoneze în România şi a schimburilor în domeniul artistic între Japonia şi România".

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus