Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Primarii de municipii i-au transmis lui Orban că bugetele locale au scăzut drastic. „Nu putem să convenim asupra tuturor doleanţelor, dar vom încerca”

Primarii de municipii i-au transmis lui Orban că bugetele locale au scăzut drastic. „Nu putem să convenim asupra tuturor doleanţelor, dar vom încerca”

Primarii de municipii i-au cerut premierului Ludovic Orban nouă lucruri, printre care să anunțe un calendar de aprobare a legii bugetului de stat, lege care să includă o prevedere mai veche în cazul formulei de repartizare a cotelor din impozitul pe venitul global, adică menținerea cotei de 60% alocat administrațiilor locale. Aceștia i-au transmis că ultimele guverne au făcut „erori” care au afectat adminsitrațiile locale.

„Bugetele locale au scăzut drastic în ultimii 3 ani. Administrația locală este în foarte mare dificultate”, i-a transmis Robert Negoiță, președintele AMR, lui Ludovic Orban în cadrul întrevederii. Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), au avut o întâlnire de lucru, la Guvern, marți, 18 noiembrie, la care au mai participat viceprmeierul Raluca Turcan, ministrul finanțelor publice, Vasile-Florin Cîţu, și Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

Printre subiectele propuse de primari pentru discuție s-au mai numărat transparentizarea activității ANAF și crearea posibilității ca APL să aibă acces permanent la informațiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale; constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuției proprii a acestora la proiectele finațate din fonduri externe nerambursabile, dar și identificarea modalităților de redistribuire a unor sume din exercițiul financiar 2014-2020 în cadrul POR, astfel încât să poată fi finanțate proiectele eligibile aflate în portofoliul APL (rezerva de până la 200%).

Bugetul va fi aprobat cu întârziere, dar până la sfârșitul anului

„Calendar privind aprobarea legii bugetului de stat. Acum vă spun sincer că în momentul de față prioritatea o reprezintă ordonanța de rectificare a bugetului. Sigur că în paralel se lucrează și la pregătirea proiectului Legii bugetului de stat, în schimb e evident că termenul legal la care ar fi trebuit să prezinte guvernul bugetul respectiv, 15 noiembrie, din condiții obiective nu poate fi respectat. Noi ne-am propus să adoptăm totuși bugetul până la sfârșitul anului. Ştiu situația, acum chiar știu situația în care vă găsiți. Adică pe primele 3 luni până la adoptarea bugetului nu vi s-au permis utilizarea formulei actuale de repartizare a cotelor din impozitul pe venit, în schimb cheltuielile pentru persoanele cu dizabilități v-au fost transferate pe întregul an. Asta e o chestiune care arată cam care a fost atitudinea guvernului”, le-a spus premierul.

„Realitatea bugetului - îngrijorătoare”

Ludovic Orban a adăugat că situația bugetului este una „îngrijorătoare” și că fosta guvernare a scos banii inclusiv din Fondul de rezervă al Guvernului fără justificări. „Noi am făcut calcule şi ştim că din transferurile de la bugetul de stat, din veniturile bugetelor locale, au fost afectate în 2018 peste 7 miliarde şi în 2019 cam tot atâta, ca urmare a transferului cheltuielilor sociale. Sigur că aici va trebui să găsim soluţii raţionale şi care ţin cont de realitate. Vă spun din capul locului că realitatea bugetului, astăzi, este o realitate îngrijorătoare, se putea vedea din execuţia bugetară prezentată de Ministerul Finanţelor, dar realitatea este mai neagră cum arată. Iar aici, evident că nu putem să convenim asupra tuturor doleanţelor care există din partea bugetelor locale, dar vom încerca să reparăm cât de cât ceea ce a fost stricat de guvernarea anterioară - asta este în privinţa calendarului de aprobare a Legii bugetului de stat”, a mai spus șeful guvernului.

Președintele AMR i-a replicat premierului că o parte din bani, „mai ales din fondul de rezervă au fost împărţiţi discreţionar”. „Nu a existat niciun fel de principiu, sau un set de principii, care să arate măcar o simulare de principialitate a împărţirii sumelor”, a explicat Negoiță.  Ludovic Orban i-a dat dreptate acestuia, spunând că fondul de rezervă este gol: „Fondul de rezervă al Guvernului aflat la dispoziţia premierului epuizat complet, să ştiţi. În momentul în care am intrat în funcţie, n-am mai găsit niciun leu. Dar este adevărat că mai două-treimi din hotărârile de Guvern, din ultima perioadă ale Guvernului, au fost alocări din fondul de rezervă şi sunt de acord cu ce spuneţi dumneavoastră, că n-am găsit nicio noimă în aceste alocări”.

primari municipii oban

http://www.turnulsfatului.ro/2019/10/11/efectele-crizei-politice-proiectele-europene-ale-sibiului-in-pericol-asociatia-municipiilor-primariile-mici-nu-vor-avea-bani-de-salarii/

Amintim că despre necesitatea adoptării legii bugetului de stat și despre păstrarea cotei de 60% din impozitul pe venitul global alocat primăriilor au fost principalele subiecte discutate luna trecută la Sibiu. Atunci ,reprezentanții AMR atrăgeau atenția că primăriile mici riscă să nu aibă bani de salarii, iar municipiile reședință de județ ar fi în prag de a pierde sau a întârzia mai multe proiecte finanțate din fonduri europene.

Primarul Sibiului a declarat în cadrul acelei întâlniri că în lipsa bugetului de stat și a clarității privind cota din IVG destinată municipiilor situația este una de „nesecuritate”. „Noi deja construim bugetul la nivelul de 41,7% cotă din IVG, ceea ce este absurd. De abia am obținut anul trecut cota de 60% și acum să mergem înapoi pe construcție de 41,7%? Deci, solicitarea noastră va fi clară, ca această cotă de 60% să fie cuprinsă în Legea finanțelor publice și pentru primă fază în legea bugetului pentru anul viitor. Și ne dorim cât mai repede un buget, ca să nu întârziem ca anul trecut, să avem bugete aprobate la sfârșitul primăverii – începutul verii.

Legea bugetului anul trecut s-a dat în martie și noi am așteptat să ne construim bugetul în funcție de legea bugetului. Ca să ne acoperim pierderea pe care am înregistrat-o datorită scăderii impozitului pe venituri de la 16 la 10 la sută, de fapt, am solicitat să ni se aloce din IVG 66% – cred că vă aduceți aminte discuțiile infinite purtate cu Ministerul Finanțelor și cu Guvernul României. Până la urmă, am obținut cele 60%, dar pentru anul în curs. Dacă noi ne întoarcem la ceea ce privește actuala Lege a finanțelor publice, care este legea care reglementează alocările, va fi un dezastru”, a explicat Astrid Fodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus