Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
27°C

În noul mall: ”dosarele comercianților sunt incomplete”

În noul mall: ”dosarele comercianților sunt incomplete”

Deschiderea Promenada Mall fără autorizație de securitate la incendiu a pus într-o situație de ilegalitate și toți comercianții care au închiriat spații aici: cererile de eliberare a unui acord de funcționare sunt incomplete.

E agitație mare, zilele acestea, printre chiriașii celui mai nou centru comercial din zonă, Promenada Mall. Deschis publicului, în prezența majorității oficialităților locale, dar fără a avea autorizație de securitate la incendiu, noul mall i-a pus pe proprii chiriași în situația de a nu putea obține acorduri de funcționare. Asta în condițiile în care, potrivit legii, Promenada Mall (ca centru comercial în ansamblu) nu are nevoie de un astfel de acord, ci doar comercianții care închiriază de aici spații, arată reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu. ”Serviciul de Autorizare și Control a primit 51 dosare cu documentații din partea comercianților, dar sunt incomplete, lipsind diverse avize, inclusiv autorizația ISU. Acest serviciu a transmis comercianților solicitări de completare a documentelor. Alte 20 de dosare au intrat în instituție și sunt în analiză”, au răspuns reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu (datele sunt valabile pentru după-amiaza zilei de luni a acestei săptămâni).

În același timp, reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că verificarea existenței acordului de funcționare va face obiectul unor acțiuni viitoare. ”Poliția Locală va include centrul comercial Promenada Sibiu în Planul de control pentru următoarea perioadă, controalele în acest domeniu desfășurându-se conform unei planificări anterioare”.

Din punctul de vedere al autorităților locale, execuția clădirii care adăpostește Promenada Mall este încheiată. ”Direcția Arhitect Șef a emis certificatul de atestare/notare în cartea funciară”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu, ca urmare a recepției lucrărilor la noul mall.

Sănătatea Publică și Siguranța Alimentelor: numere diferite de solicitări

Nu toți ”patronii” din noul mall au ajuns și pe la celelalte instituții de la care trebuie să obțină autorizații în vederea demarării unei activități comerciale. Asta, cel puțin, rezultă din datele comunicate de Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ambele din Sibiu. ”DSVSA Sibiu înregistrează obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și anume: unități de alimentație publică (restaurante, fast-food-uri, bistro-uri), unități comercializare (supermarket/hipermarket, magazine alimentare) din întreg perimetrul mall-ului. Până în momentul de față sunt emise un număr de 21 documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”, au comunicat, în cursul zilei de marți, reprezentanții DSVSA.

La Direcția de Sănătate Publică mai multe solicitări sunt în curs de analiză. ”Până la data prezentei s-au depus, la compartimentul Igiena Mediului, trei solicitări (aflate în lucru), de eliberare a notificării privind certificarea conformității, de către agenți economici care desfășoară activități cu risc pentru sănătate în incinta Promenada Mall Sibiu. Pentru unitățile de alimentație din incinta complexului comercial Promenada Mall Sibiu au fost înregistrate 17 solicitări, din care la un număr de nouă unități li s-a acordat notificarea de certificare a conformității la normele de igienă și sănătate publică, iar restul unităților se află în procedura de evaluare privind condițiile de igienă”, au răspuns, în cursul zilei de miercuri, reprezentanții DSP Sibiu.

Potrivit celor două instituții mai sus amintite, DSP și DSVSA, Promenada Mall, ca centru comercial, nu are obligația legală de a solicita autorizații.

Inaugurare cu amenzi

Promenada Mall a fost inaugurat în cursul zilei de joi, 14 noiembrie, cu toate că nici lucrările nu erau finalizate în întregime și, mai mult, lipseau autorizații precum cea de securitate la incendiu. Pentru deschiderea centrului comercial în lipsa acesteia, reprezentanții ISU Sibiu au anunțat că au aplicat o amendă de 50.000 de lei. O parte din reprezentanții restaurantelor deschise în mall au declarat pentru Turnul Sfatului că nu au putut solicita avize și acorduri mai repede, deoarece lucrările de amenajare interioară au fost finalizate abia în preziua deschiderii centrului comercial (citește mai multe declarații ale proprietarilor de restaurante aici). Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, cei de la NEPI Rockcastle – proprietarii Promenada Mall – au deschis noul centru comercial în aceste condiții din cauza clauzelor din contractele cu marile branduri, clauze care prevedeau plata unor penalități imense în cazul în care punerea în funcțiune a spațiilor comerciale se producea mai târziu de 14 noiembrie 2019.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Marius

Acum 4 ani

Asistam la o grava incalcarii a legii girata insasi de Primarul Astrid Fodor si ceilalti reprezentanti ai institutiilor locale care au fost prezenti la inaugurare. Cum sa te duci sa tai panglica unui spatiu care nu are autorizare ISU constient fiind ca fara autorizatia aceasta, nici tu primarie nu poti elibera zecile de autorizatii pentru toate spatiile comerciale?
Raspunde

Balcu

Acum 4 ani

Să înțeleg că magazinele din noul mall nu au Autorizație de Funcționare eliberată de Primăria Sibiu? zic asta deoarece, Primăria Sibiu, nu eliberează Autorizația de Funcționare fără avizul ISU
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Exact, asta este si problema. E un lant al coruptiei, incompetentei si al unor legi prost facute. Imi spune si mie cineva daca reprezentantii centrului comercial au afisat la intrare faptul ca nu detin autorizatie ISU? Intreb nu pentru ca asta m-ar face sa intru in aceste spatii dar inca o amenda nu strica. Si inca una, si inca una...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 4 ani

Cu ce vă încălzește autorizația la incendiu? Ca să nu mai spun că mallul are multe uși de ieșire de urgență. Ca fapt divers, nici pe centru clădirile nu au „autorizație la incendiu”
Raspunde

qaz

Acum 4 ani

Chiriile in mall sunt la zi? Asta e important.
Raspunde

Paul

Acum 4 ani

Nu cred ca in Sibiu, orice alta companie isi permite sa functioneze fara autorizatie. Sa nu mai vorbim de cele locale......Mai mult decat atat, mai inviti si Primarul sa inaugureze o ilegalitate!!!! Ca-n Germania, nu d-na Primar?
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Normalitatea este sa fii ilegal, anormal este fii corect. Legile sau modificat in asa fel incat sa existe portite pentru a fii ilegal
Raspunde

Ilie Oana

Acum 4 ani

domnule Andrei, Cum cu ce ne incalzeste? adica daca legea zice ca trebuie sa ai aceste avize tu zici cu ce ne incalzeste? eu cred ca esti un caz pierdut de roman cu mentalitate romaneasca ! adica daca ma uit la cuvantul roman in DEX e o poza cu tine in dreptul acelui cuvant! nici macar nu ma voi chinuii sa iti explic aceasta situatie deoarece este clar ca nu ai capacitatea intelectuala necesara de a intelege ce se intampla defapt! o zi buna
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus