Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
19°C

Tălmaciu: 21 de afaceri sociale vor primi subvenții de până la 100.000 de euro fiecare din fonduri europene nerambursabile

Tălmaciu: 21 de afaceri sociale vor primi subvenții de până la 100.000 de euro fiecare din fonduri europene nerambursabile

Zeci de persoane au participat, miercuri la prânz, la lansarea unui proiect din fonduri europene nerambursabile, proiect care are drept obiectiv susținerea înființării a 21 de noi afaceri în această zonă a țării. ”Susținere” înseamnă inclusiv acordarea unor finanțări de până la 100.000 de euro pentru fiecare inițiativă antreprenorială.

Primăria orașului Tălmaciu, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare (FECID) și Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună (AEVB) au lansat, miercuri, proiectului ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Cu un buget total de 13.763.652,40 de lei și o perioadă de implementare de trei ani (septembrie 2019 – septembrie 2022), ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” este un program care are drept obiectiv dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din cele șase județe ale Regiunii Centru (Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș) prin înființarea și dezvoltarea a 21 de întreprinderi sociale (din care 11 în mediul rural). În total, prin sprijinirea înființării celor 21 de afaceri, proiectul ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” va duce la crearea a minim 105 noi locuri de muncă.

”Împreună cu partenerii noștri, cărora le mulțumesc pentru implicare, sper să ducem la bun sfârșit acest proiect. Suntem convinși că alături de noi sunt multe persoane interesate să dezvolte noi afaceri sociale, în beneficiul lor și al comunității. Zona căreia i se adresează acest proiect este foarte largă, este toată Regiunea Centru. Orice informații veți avea nevoie vă puteți adresa reprezentanților Primăriei oraşului Tălmaciu”, s-a adresat primarul Nicolae Basarabă celor prezenți la lansarea acestui proiect.

Nicolae Basarabă Nicolae Basarabă

Întâi, formarea și informarea

Cele 21 de întreprinderi sociale pot primi subvenții de până la 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă pe care le vor crea: maxim 55.000 de euro pentru două locuri de muncă, maxim 70.000 de euro pentru trei locuri, maxim 85.000 de euro pentru patru noi locuri și cel mult 100.000 de euro pentru inițiativele antreprenoriale care vor duce la înființarea a minim cinci noi locuri de muncă. Înainte de a înființa aceste afaceri, cei interesați vor participa la programe de formare în domeniul antreprenorial social (cursuri pentru ocupațiile specifice din zona economiei sociale). Totodată, vor beneficia de consiliere în ceea ce privește domeniul antreprenorial în general, piața de desfacere, precum și metode de marketing. Iar persoanele care doresc să beneficieze de subvențiile acordate prin proiectul ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” primesc consiliere și suport și pentru întocmirea planurilor de afaceri necesare în vederea accesării finanțărilor.

Adina Ovedenie, din partea AEVB, a pus accentul pe cursurile de formare și informare din cadrul acestui proiect, cursuri cu ajutorul cărora cei care doresc să întemeieze o afacere socială află cum trebuie să procedeze pentru a fi cât mai aproape de un scenariu în care afacerea ”merge ca pe roate”. ”Programele de formare se vor derula în primele 12 luni de proiect. Apoi va fi organizat un concurs de planuri de afaceri, în urma căruia vor fi selectate acele inițiative care să primească granturi de până la 100.000 de euro. Aceste granturi vor asigura funcționarea inițiativelor antreprenoriale sociale pentru o perioadă de 12 luni, după care urmează cele șase luni de sustenabilitate, în care afacerile trebuie să funcționeze pe forțele proprii și în aceiași parametri, inclusiv ca număr de angajați, ca și în primele 12 luni”, a arătat Adina Ovedenie.

Adina Ovedenie și Mihai Indres Adina Ovedenie și Mihai Indres

Economia socială

În cadrul proiectului de la Tălmaciu vor primi finanțare ideile de afaceri care promovează inovarea socială, care includ acțiuni ce promovează tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon sau acțiuni de combatere a discriminării, precum și acele planuri de afaceri care includ acțiuni de promovare a utilizării tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.

Beneficiarii subvențiilor de până la 100.000 de euro acordate prin intermediul proiectului ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” vor fi selectați în urma unui concurs de plan de afaceri.

”Economia socială și întreprinderile sociale sunt concepte noi în țara noastră, dar care prind din ce în ce mai multă substanță. Principalul scop al întreprinderilor sociale este ocuparea forței de muncă. Întreprinderile sociale pun individul pe primul loc, nu profitul. Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat, care se obține ușor de la Agenția județeană de ocupare a forței de muncă”, a arătat, printre altele, Mihai Indres, din partea FECID. Printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o întreprindere socială enumerate de Mihai Indres se numără și aplicarea principiului echităţii sociale faţă de angajaţi, prin plata unor salarii echitabile între care să nu existe diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8. Totodată, o întreprindere socială de inserție are, permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.

Proiectul are drept grup țintă persoanele cu reședința sau domiciliul într-unul din cele șase județe ale Regiunii Centru, absolvenți de studii medii și liceu (cu sau fără bacalaureat) sau absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență.

economie sociala Talmaciu (11)

În cadrul prezentului proiectului vor fi organizate și zece workshop-uri în cele șase județe ale Regiunii Centru care au drept scop informarea și conștientizarea persoanelor din grupul țintă asupra impactului benefic pe care îl va avea înființarea unei întreprinderi sociale. ”Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări. Întreprinderile sociale sunt persoane juridice de drept privat care dovedesc că respectă, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale prevăzute în Legea 219/2015. Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială”, explică reprezentanții Beneficiarului proiectului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ironim

Acum 1 an

Atentie! NU interprinderile sociale din Talmaciu vor primi bani,ci TOATA REGIUNEA CENTRU.6 judete.In medie pentru un judet (Sibiu) se vor primi MAXIM 500000 euro.Buni si astia daca vor fi proiecte.Mi-e ca daca vor trebui scolarizati intreprinzatorii vor renunta la cativa euro!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus