Luni,
21.09.2020
Innorat
Acum
10°C

Cum s-a ușurat votul în diaspora: de la două ore, la două minute. Pe ceas

24 Noiembrie 2019 10:05

Cum s-a ușurat votul în diaspora: de la două ore, la două minute. Pe ceas

În urma alegerilor pentru Parlamentul European și ale celor două tururi de la alegerile prezidențiale am experimentat votul în diaspora și pot spune că am intrat în secolul XXI. În sfârșit.

La europarlamentare am ”adoptat” o mătușă și o bunică

La alegerile europarlamentare, secțiile erau în primul rând trecute greșit pe site-ul consulatului. Pe lângă faptul că erau puține, secțiile de votare mai erau și lăsate moștenire, inclusiv pe site-ul consulatului, de la alegerile precedente, deși acum nu mai existau fizic. Erau cu totul alte adrese. Din fericire, am scpat atunci de excursia degeaba în căutarea secțiilor valide, însă am întâlnit la alegerile din luna mai numeroși români cu zeci de kilometri de drum în spate, în căutarea unei secții valide.

Am stat  atunci la coadă, alături de peste 150 de români, în Bergamo, și am constatat că circul de acasă a fost importat perfect și în Italia. După vreo două ceasuri de stat în rând, am fost anunțați că în cazul în care suntem însoțiți de copii mici, putem intra cu prioritate. Imediat s-a dezlănțuit și iadul. Ăla neaoș, românesc. Deși colegii de rând au fost îngăduitori și chiar ne-au încurajat să nu mai stăm cu copiii în soare, cu cât te apropiai mai mult de secția de vot, tensiunea creștea. Scandalul a erupt în momentul în care am realizat că după noi s-au lipit o presupusă ”mătușă”, dar și o ”bunică”. Explicau în urma noastră oamenilor nervoși că fac parte din familie, deci înaintează cu prioritate. Româncele care au profitat de îngăduința oamenilor pentru a încerca să trișeze statul la coadă au rămas în cele din urmă în urmă. După un scandal imens. S-au pus din nou la coadă, evident mult mai în față decât de unde s-au luat după noi. Avea în ochi multă țâfnă, ca niște rude pe care le-am lăsat la greu. Am votat nervoși, tracasați, umiliți. Dar am votat.

vot 3

Cu plicul e cel mai simplu. Dacă ești atent și ordonat

Pentru alegerile prezidențiale mi-am propus să profit din plin de facilitățile legii și să votez de acasă. Am făcut demersurile ca un elev conștiincios, dar am fost și ajutat de sistem. De noul sistem. Un site ușor de folosit, ca un magazin on-line. Plicul cu toate cele necesare pentru votul prin corespondență a venit rapid și am avut vreme săptămâni întregi să cumpănesc bine decizia. Fiecare pas a fost semnalizat prin mail, la timp, perfect. Mail atunci când s-a primit scrisoarea la Biroul Electoral Central, mail și atunci când operațiunea a eșuat în turul doi. Dar despre asta, imediat.

Am primit într-un plic imens alte două plicuri pentru fiecare tur de scrutin. Buletinul de vot era identic, însă așa era formula cea mai ieftină. O altă posibilitate era ca autoritățile să aștepte validarea primului tur, iar apoi să trimită o altă scrisoare cu buletinul de vot nou, doar cu cei doi candidați rămași în cursa electorală. Pe de altă parte, faptul că am primit din prima cele două plicuri nu m-a ajutat, pentru că până la turul doi am rătăcit abțibildul cu textul votat, care trebuia lipit pe buletinul de vot.

vot2

Ca o scuză, vă spun că fiecare plic pentru fiecare scrutin conține un plic auto-adresant, buletinul de vot, abțibildul cu ”votat”, o hârtie în care se explică pașii votului prin corespondență, plus alte trei autocolante care se lipesc în diferite locuri: abțibild care să țină loc de timbru , abțibild pentru sigiliu, abțibild cu adresa. În marea de hârtii și hârtiuțe, în săptămânile până la votul doi am rătăcit ce era mai important: votul.

Secția de după colț

Din acest motiv, pentru turul doi m-am prezentat vineri la secția de votare. Singura din orașul Bergamo este situată pe Via Caprera, numărul 17. Mai sunt alte două secții de votare în zonă, dar la câteva zeci de kilometri. Una la Brescia, iar alta în Romano di Lombardia.

Am ajuns pe via Caprera, însă am dat de-o grădiniță în plină activitate, fără niciun semn orientativ pentru românii care căutau locul cu urna. Ploua mărunt, iar la poarta instituției se făcuse deja coadă, multe mame fiind în așteptarea copiilor ce urmau să iasă. Un tip cu barbă căutând de zor ba pe stradă, ba pe telefon nu cred că le-a dat nicio stare de confort. Am sunat, iar doamna care pregătea copiii să plece spre casă habar nu avea de vreo secție de vot. După câteva căutări pe Facebook, pe grupul românilor din Bergamo am găsit indicația corectă. O sală de activități pentru pensionari a fost transformată pentru trei zile într-o imensă secție de vot. Era după colțul străzii, iar semnele ce indicau direcția erau puse de abia la vreo 20 de metri de adresa fixată pentru secția de votare.

vot1

La europarlamentare, în secția amenajată atunci, nu erau mai mult de patru-cinci ștampile. Aici erau cel puțin dublu. Comisia se plictisea, în acel moment nu mai vota nimeni. ”Stăm mai bine decât la primul tur”, m-a informat un român din comisie. Atmosfera lejeră, prietenească m-a făcut să fiu în sfârșit mulțumit de votul din diaspora. Am votat în maxim două minute, cu tot cu discuția relaxată cu cei din comisie, dornici să comunice și cu alții din afara bulei lor.

Până sâmbătă seară au votat din diaspora peste 675 de mii de români. Dintre aceștia, 25. 189 au votat prin corespondență. Turul doi al alegerilor prezidențiale se anunță că vine cu un nou record.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus