Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

Autorizația ISU, eliminată din lista actelor pentru acreditarea unei școli. Ce spune șeful IȘJ Sibiu

Autorizația ISU, eliminată din lista actelor pentru acreditarea unei școli. Ce spune șeful IȘJ Sibiu

Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private, scrie Edupedu.

Potrivit sursei citate, în Monitorul Oficial a fost publicată o lege care stipulează că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) nu mai trebuie să verifice autorizația de securitate la incendiu, înainte de a propune autorizarea/acreditarea unei școli. Totodată, se menționează că primăriile și proprietarii școlilor și grădinițelor au de acum înainte obligația să obțină documentul de la ISU, fără ca acesta să mai fie condiție pentru acreditare.

Este vorba despre Legea privind aprobarea OUG nr. 23/2019 prin care s-a completat Legea educației naționale cu două noi articole:

  1. În evaluarea capacității instituționale, criteriul „baza materială” nu cuprinde autorizația de securitate la incendiu.
  2. Autoritățile administrației publice locale, respectiv proprietarii imobilelor în care se desfășoară activități de învățământ au obligația să asigure condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației sanitare de funcționare și autorizația de securitate la incendiu.
Întrebat de Turnul Sfatului ce părere are despre această lege, în contextul în care în județul Sibiu sunt peste 40 de instituții de învățământ care funcționează fără autorizație ISU de securitate la incendiu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Alexandru Dumbravă, a spus că noile modificări nu schimbă regulile jocului.

„Acest lucru a fost și până acum (faptul că autoritățile locale și proprietarii imobilelor sunt responsabili de obținerea autorizației ISU - n.n.) și chiar dacă mai sunt școli care n-au , ele trebuie în continuare să-l obțină. Faptul că nu mai verifică ARACIP-ul nu te ajută cu nimic ca și școală, tu trebuie să ai autorizația în continuare, pentru că nu ARACIP te amenda - eventual scădea un punctaj atunci când făcea evaluarea -, ci pentru siguranța ta și a copiilor este important să respecți niște norme”, ne-a spus Dumbravă.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/04/03/primarii-sa-dea-bani-ce-spun-directorii-scolilor-care-n-au-autorizatie-isu/

Președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, a declarat pentru Edupedu, că „nu era drept ca această problemă să fie în curtea Ministerului Educației sau a ARACIP, pentru că toată obligația legală de obținere a autorizației de securitate la incendiu aparține proprietarului clădirii, care e în cazul școlilor de stat aurtoritatea publica locală, adică primăria“.

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus