Joi,
29.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

Programul de 1 Decembrie: Paradă militară pe Coposu, avioane și elicoptere vor survola Sibiul

Programul de 1 Decembrie: Paradă militară pe Coposu, avioane și elicoptere vor survola Sibiul

În premieră pentru Sibiu, programul evenimentelor de Ziua Națională include survolarea Sibiului de către avioanele și elicopterele Forțelor Aeriene.

Consiliul Județean Sibiu, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, cu Garnizoana Sibiu și cu Instituția Prefectului Județul Sibiu, au pregătit și o srie de evenimente, din care nu vor lipsi ceremonia militară de pe bulevardul Corneliu Coposu, spectacolul folcloric de la Sala Transilvania, retragerea cu torțe și concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu, transmis în direct în Piața Mare de la Ateneul Român.

Astfel, între orele 9.30 – 10.30, în fața Cercului Militar Sibiu, la Monumentul Ostașului din toate timpurile, se va desfășura Ceremonia militar religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, circulația rutieră fiind închisă pe str. Banatului și bulevardul Victoriei între orele 7 – 11.

Tot la Cercul Militar, între orele 10 – 13 pot fi vizionate o expoziție foto-documentară și proiecții de film.

Cei curioși să vadă tehnica militară sunt așteptați între orele 10 -13, în parcarea Teatrului Național ”Radu Stanca”, unde va fi organizată o expoziție. Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu vor organiza ateliere cu armament ușor și greu, vor prezenta autospeciale specific activității fiecăruia și tehnică de comunicații.

Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, parcarea va fi închisă de sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20, până duminică 1 decembrie, ora 18.

Momentul cel mai așteptat de sibieni, în special de copii - Ceremonia militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare – se va desfășura între orele 11 – 12, pe bulevardul Corneliu Coposu.

Peste 2.000 de persoane din Garnizoana Sibiu vor participa la activitățile dedicate Zilei de 1 Decembrie. La ceremonia de defilare vor participa peste 1.000 de persoane (950 de pe jos și 100 în tehnica militară), cu 50 de autovehicule.

Un element de noutate în acest an va fi survolarea Sibiului de către forțele aeriene, cu începere de la ora 11.15. Vor fi 10 aeronave de la Câmpia Turzii: 4 elicoptere IAR și 6 Mig-uri 21 LanceR.

”Ca element de senzație, sperăm noi, vom avea un moment în care aeronavele Forțelor Aeriene Române vor survola Sibiul”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Ceremonia militară se va încheia la ora 11.45 cu Hora Unirii, în apropiere de giratoriul din Piața Unirii. Autoritățile județene invită toți sibienii să îndrăznească să se prindă în cea mai mare horă jucată în Sibiu. De asemenea, cei care au straie populare, sunt invitați să le poarte pentru a face acest moment cât mai frumos.

Autoritățile anunță cetățenii că bd. Coposu va fi închis circulației rutiere între cele două sensuri giratorii, în intervalul orar 7 -13.

Instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu își dau și în acest an concursul pentru a oferi publicului momente artistice pe tema unirii:

De la ora 12 și până seara la ora 20, sibienii pot viziona expoziția ”Tablouri în libertate”, găzduită de Filarmonica de Stat Sibiu. Accesul în Sala Thalia se va face exclusiv pe la intrarea principală, din str. Cetății. Expoziția aduce la Sibiu 30 de tablouri celebre ale unor clasici ai artei românești aflate în colecții private. Este vorba despre lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Gheorghe Pătrașcu, Ludovic Bassarab, Rudolf Schweitzer-Cumpăna sau Adam Bălțatu, care vor putea fi admirate în foaierul Sălii Thalia.

Și Biblioteca Județeană Astra organizează o expoziție intitulată ”Anul 1919 în colecții sibiene”, găzduită în Muzeul Asociațiunii din corpul A, etajul I..I, str. George Barițiu, nr.5. Vernisajul expoziției va începe la ora 12.30.

Expoziția Anul 1919 în colecții sibiene reunește cele mai valoroase documente istorice (foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale) aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Studioul Astra Film, va prezenta două producții cinematografice proprii: ”Transalpina – Drumul Regilor” și ” Muzeul Astra”. Proiecțiile au loc la sediul din Piața Mică nr. 11, între orele 12.30 – 13.30, precum și între orele 15.30 – 16.30.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii” Sibiu organizează între orele 13 – 15 spectacolul extraordinar ”Noi suntem români”, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul Junii-Sibiului”, găzduit la Sala Transilvania.

Accesul publicului la spectacol se va face până la ora 12.45, doar pe bază de invitație, care se ridică în data de 30 noiembrie de la Sala Transilvania, între orele 10 – 14. O invitație este valabilă pentru două persoane, iar în data de 30 noiembrie o persoană poate ridica o singură invitație. Organizatorii spectacolului anunță faptul că acesta va fi transmis în direct de către TVR.

Biserica dintre Brazi de pe str. Reconstrucției organizează de la ora 13.30 o ceremonie de cinstire a eroilor neamului românesc.

Retragerea cu torte, un alt moment de care sibienii se bucură va începe la ora 18 pe următorul traseu: Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazu – Strada Nicolae Iorga – Bulevardul Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Filarmonica de Stat Sibiu oferă sibienilor un concert dedicat Zilei Naționale a României în data de 30 noiembrie, de la ora 19, la Sala Thalia, urmând ca în 1 Decembrie să concerteze la București, la Ateneul Român, concertul fiind transmis în direct în Piața Mare din Sibiu, între orele 19  – 20.30.

”Acest program oferit sibienilor de 1 Decembrie are în spate foarte multă muncă și multă dăruire din partea organizatorilor și le mulțumesc public tuturor celor implicați: instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu, structurilor din Garnizoana Sibiu și instituțiilor partenere – Primăria Municipiului Sibiu și Instituției Prefectului Județul Sibiu. Îndemnul meu pentru sibieni este acela de a veni în număr cât mai mare la acțiunile care se desfășoară în Sibiu pentru că dorim să transmitem de aici din Sibiu mesajul de unitate între autorități și comunitate. Județul Sibiu este un județ puternic care a dovedit că știe ce înseamnă unitatea”, mai declară președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Consiliul Județean Sibiu va oferi sibienilor 10.000 stegulețe care vor fi împărțite pe bd. Coposu în timpul ceremoniei militare, precum și la spectacolul folcloric de la Sala Transilvania.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VVDhEhE

Acum 2 ani

Nu merci, oricum ne survoleaza des diferite de la nato! A intrebat cineva populatia sau democratie e doar un cuvant?
Raspunde

costache

Acum 2 ani

americanii :) noi cu vize...ei fara...si suntem aliati ...ha ha ha
Raspunde

wut

Acum 2 ani

Sa intrebe ce? daca vor parada? ti-e frica de poluarea cauzata de avioane? ti-e frica ca o sa mori de cancer? :)))))) crezi in "chemtrails" si "teoria pamantului plat" ? :)))) ...ai votat cu Veoryka? :)
Raspunde

VVDhEhE

Acum 2 ani

Sa ne intrebe in general daca avem chef ca, citez din alt articol precedent destul de recent ''fiecare milimetru scanat'', destui din nato de peste tot pe cap, exercitii militare dese...si o tinta mare in caz de ceva, pe spate! Nu ma refer la un caca-maca de parada ce tine 5 minute. Aia e fas!
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

ai logica foarte ingusta. Daca omul nu zice ca tine inseamna sigur ca este in extrema cealalta si deci e clar ca el crede in chemtrails, pamant plat si a votat cu psd... Daca taceai filosof ramaneai
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 2 ani

de ce taiati comentarii domnilor TS fostul primar werner k iuhannis nu a fost in 16 ani DECIT la 1-unu) buc-sarbatoare nationala de 1 decembrie in sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 2 ani

Avem într-adevăr nevoie de gălăgie ? Nu! Zgomotul infernal este ceva plăcut ? Nu ! Probabil unii oameni traumatizați de război, sau chiar copii traumatizați de război , nu cred ca se vor bucura de aceasta “ mândrie “ militară ... Puteau foarte ușor sa renunțe la avioane ....dar prostia si mândria si orgoliul omului nu are limite..
Raspunde

wut

Acum 2 ani

wow, cate panselute in oraselul asta...cateodata ii inteleg si pe haterii aia care "se iau" de sibieni :)))) cateodata parca intr-adevar suntem doar o adunatura de panselute...sigur aici e gaura din buget, aici sunt banii dvs...intr-o parada! Nu in coruptia de zi cu zi din toate institutiile statului. Plin de oameni civici pe aici
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ochiu de la cucuvea

Acum 2 ani

Senzatie ar fi sa survoleze niste Tupolev 22 sau niste Suhoi... atunci sa vezi adrenalina
Raspunde

operatiunea overlord

Acum 2 ani

Ba nu!! Au mai survolat odata.. in decembrie 1989.. si s-au intamplat ,, NISTE lucruri,,
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

avioane si elicoptere au fost si anul trecut...care e noutatea??? o mare prostie!!! o imensa prostie!!! se cheltuie fara noima resurse (bani publici!!!) si cand e nevoie de ceva cu adevarat nu avem nimic pregatit...vezi cazul Gherla de acum 2 zile!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

IOO

Acum 2 ani

Oare vine si Ceausescu? Pardon... Johannis...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HORA UNIRII

Acum 2 ani

CE FRUMOS, SIBIENII SUNT INVITATI LA HORA UNIRII. DAR DE CE DOAMNA CÂMPEAN NU INVITĂ SIBIENII SI LA HORA CARE ESTE ORGANIZATĂ LA HILTON? ACOLO MERG NUMAI CEI MAI IMPORTANTI "OAMENI" DIN SIBIU. ACOLO SUNT BANII DUMNEAVOASTRA! MÂNCARE BĂUTURĂ GRATIS PENTRU EI.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HORA UNIRII LA 22 DECEMBRIE

Acum 2 ani

Apropo, o să- i vedem pe Werner sau pe Campean la COMEMORAREA EROILOR REVOLUTIEI ? Nu prea cred! Dar ar fi posibil pentru că acum avem GUVERNUL MEU si trebuie să vadă ROMÂNII ce mult îi iubim.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HORA UNIRII

Acum 2 ani

SCUZE. NU ASCUNDETI POSTARILE!
Raspunde

HORA UNIRII

Acum 2 ani

CEI CARE NU SUPORTĂ CELE DOUĂ POSTARI SUNT INVITATI LA HILTON? SAU NU AU PUTIN RESPECT PENTRU CEI 30 DE ANI DE LA REVOLUTIE!
Raspunde

Patriot

Acum 2 ani

Asa e romanul, in loc sa se bucure de evenimente, se bucura de barfe si critici la adresa celor care incearca sa ne ofere ceva de care sa ne bucuram si noi de sarbatoara nationala!..suntem campioni la asa ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus