În perioada 24 – 29 noiembrie copiii au avut ocazia să viziteze Muzeul Iluziilor, o premieră pentru Sibiu. Muzeul a pus la dispoziția curioșilor iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff și un theremin - instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi. Vizitatorii au putut înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele 100 de obiecte prezente la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu.
Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv, vizitatorii au putut intra în contact direct cu iluziile, dar un povestitor a oferit explicații importante despre detalii despre mecanismele lor de funcționare și au făcut demonstrații live.
„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele. Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.
O dată intrat în clădirea veche a Bibliotecii ASTRA, vizitatorii au fost întâmpinați se un șir „infinit”(50) de tablouri care au făcut copiii, dar și adulții să își exerseze imaginația și să răspundă la ghicitori care la prima vedere păreau ușoare. Urcând scările, fiecare tablou a captivat atenția publicului și fiecare a încercat să își explice iluzia, să găsească propriile răspunsuri. Copiii au fost fascinanți și nu s-au mișcat fără un răspuns din fața lor.
Între etaje, pentru cei somnoroși, un pat din ace domina platoul. Copii s-au adunat în jurul lui curioși, au început să îl atingă gentil. Au realizat repede că nu înțeapă, s-au urcat pe el pentru câteva poze care să le contureze puterea de concentrare și talentele magice. La intrarea în Sala Festivă au fost amenajat alte două spații interesante pentru pitici curioși, în stânga cilindri de metal proiectau imagini distorsionate pe suprafața lor astfel încât oricine putea distinge formele. În dreapta au fost amenajate oglinzi prin care fiecare vizitator putea să compună o singură față din două.
În Sala Festivă a fost amenajată cea mai mare parte din iluzii. Pe scenă doi „oameni de știință” le-au explicat copiilor câteva trucuri de magie, modul în care funcționează un theremin și un generator Van De Graaff. De asemenea, le-au oferit câteva sfaturi pentru experimente pe care le pot testa acasă. După scurta prezentare copiii împreună cu părinții lor s-au împrăștiat prin sală pentru a descoperii secretele ascunse în cameră. Vedeta expoziției a fost zona oglinzilor deformate, locul în care cei mici s-au distrat și au devenit, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, au avut burta până la nas și au devenit pitici. Câteva tablouri 3D au fost amenajat în sală, cu ajutorul lor copii s-au putut fotografia părând că au aripi, că pot ridica greutăți sau să au îmblânzit animale sălbatice.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Biblioteca Județeană , Muzeul Național , Adrian Filpișan , Iluziilor Optice , Sala festivă a Bibliotecii Jud , Muzeul Iluziilor , Muzeului Iluziilor , Van De Graaff , Pentru Sibiu , Țara Iluziilor , Plustek Optic , În Sala Festivă
Vizualizari: 1295
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Mihai Tanase
Acum 9 ore
Carcotel
Acum 9 ore
Carcotel
Acum 9 ore
Mike
Acum 9 ore
Radu