Sâmbătă,
06.06.2020
Partial Noros
Acum
24°C

Am mâncat #șîeu ca un „spartan”...

01 Decembrie 2019 22:42

Am mâncat #șîeu ca un „spartan”...

... și după asta am decis să țin postul (alimentar vorbind).

Sâmbătă seara, după o zi pierdută în fața calculatorului, am simțit că am nevoie de aer curat și am decis să ies în parc. Înainte să închid, am dat întâmplător de o știre de acum câteva săptămâni de la decernarea premiilor pentru cele mai bune întreprinderi mici și mijlocii din România din 2018, iar organizatorii au oferit în debutul galei trei mențiuni speciale. Una dintre acestea i-au acordat-o lui Ștefan Mandache, antreprenor din Suceava, care a devenit cunoscut în primăvară pentru campania #șîeu, ce s-a dorit a fi o sensibilizare a politicienilor care au uitat că România are nevoie de infrastructură. Mandache deține lanțul de fast-food-uri Spartan, iar în acest an a deschis primul restaurant (deja sunt două) în Sibiu - pe Bulevardul M. Viteazul. M-am bucurat de idee și am stabilit că merg neapărat după plimbare să vâd cum mănâncă spartanii, mânat mai mult de curiozitate, decât de poftă. Nu sunt adeptul fast-foodului și mai ales pe seară.

Curiozitatea a fost mare, dar mai bine nu era.

Când am intrat era trecut deja de ora 20:00. Localul se închide la 22:00. La acea oră localul era plin de... angajați, care stăteau după tejghea. M-am uitat un pic pe ecranele de sus să analizez meniul: vreo patru feluri de pizza, sandwich-uri, souvlaki, salate. Am întrebat unul dintre angajați ce-mi recomandă să mănânc. S-a uitat puțin pierdut la mine și a spus că el nu poate să dea recomandări pentru că e angajat de puțin timp, să întreb la colegii care preiau comanda. Cât am stat cu ochii lipit de meniuri, au tot intrat și ieșit curieri ai serviciilor de livrare a mâncărurilor la domiciliu. Erau uzi și zgribuliți. M-am bucurat că cineva la ora aceea mai „păcătuia” așa de grav. Colega primului „pierdut” mi-a fost de mai mult ajutor, mi-a dat sfaturi și chiar a zâmbit puțin, deși era vizibil foarte obosită. Mi-a spus că clienții preferă foarte mult souvlaki, este un fel de „specialitatea casei”. Mie în schimb mi-au atras atenția mâncărurile cu combinații de carne și am decis să văd ce fel de pizza o fi mâncat spartanii și mi-am comandat o „Ladenia” și un mix de carne care se numește Persia Tray. Aceasta are în componență: carne de pui sau de vită, amestec de carne de porc și miel, sos de pizza, unt, iaurt, ardei iute, roșii, pită. Pizza avea: carne de porc și de carne de miel, brânză (în meniu scrie mozarella, dar cred că era feta), roșii, ceapă roșie, două feluri de sos, unul cu usturoi și celălat „dulce-acrișor”. Bineînțeles că pizza am luat-o acasă, căci îmi era imposibil să mănânc atât de mult. Trebuie să spun că ambele feluri de mâncare sunt foarte mari. Am plătit pentru ambele 48 de lei.

Persia Tray are la bază o idee interesantă: pita este tăiată cuburi și așezată sub patul de carne, astfel încât sosul o pătrunde, devenind moale. Alături de carne era așezat enorm de mult sos. Nici n-am înțeles ce fel de sos era, părea o smântână, pusă neglijent și cu nemiluita. Sigur, pentru un student poate o fi mare bucurie, dar nu și pentru mine. Mi s-a întins pe jumătate de farfurie, așa că mi-a luat ceva răbdare să-l ocolesc. Carnea a fost bună de mâncat, nimic special. Mi-a suscitat puțin interesul pita înmuiată în sos. Mi s-a părut o idee interesantă.

Mâncam și mă gândeam la autostrăzi... datorită șervețelelor.

spartan 2

În ceea ce privește pizza – iarăși nimic special, dar bună la gust. A fost puțin arsă, iar ingredientele s-au „concentrat” pe mijloc, lăsând aluatul în goliciunea lui pe margini. M-am gândit că oamenii sunt cu adevărat obosiți și nu a fost intenționat, poate pe parcursul zilei este cu totul altceva. Cele două feluri de sos cu care a venit pizza la pachet – cel de usturoi și cel „dulce-acrișor” i-au dat puțină culoare. Astfel, am reușit cu ajutorul a încă unei persoane să mâncăm jumătate din ea.

spartan 3

Nu m-aș grăbi să fiu critic. Pentru că nu e tipul de local preferat pentru mine. Cu siguranță nu sunt eu printre clienții targhetați. De exemplu, câțiva tineri flămânzi de la masa de alături mâncau ceva cu poftă, fiecare avea și cartofi pai, și cola/fanta (combinație fatală, nu-i așa?). Așa vin meniurile, de obicei. Tocmai pentru că mi se pare o combinație fatală, m-am gândit că mai bine nici nu mai trag cu ochiul pe la vecinii de mese.

În concluzie, e un loc în care sigur o să revin cât mai rar, dar nu pentru că mâncarea a fost rea, ci pur și simplu am înțeles încă o dată că fast-foodul, indiferent de locație, îmi lasă o stare de greutate și regrete că am crezut că pot găsi ceva pe gustul meu. Revin la post, de care am nevoie și mai mult după astfel de experiențe. În cele din urmă, nu risc să spun da sau nu. Mâncați acolo unde vă simți voi bine. Asta este cel mai important.

Vizualizari: 6214

Comentarii

8 comentarii

Un Dac Liber

Acum 5 luni

Mama, mama! Cati "conesori" gastronomici, frate! Auzi, tu, acolo... protipentada Sibiului care merge la fast-food-uri, isi da cu parerea de calitatea slaba a mancarii de acolo... vai, vai! Ce tragedie locala la ei in conturile lor de feisbuc cu 3 falouari! Au ajuns romanii in tara lor, cum sunt negrii in strainatate - amatori saraci de "mancare" de proasta calitate. Deh, nu mai e la moda sa mananci bun si ieftin gatit de tine, la tine acasa. Nu mai bine mananci rahat, dar te dai rotund cu un pseudo-statut social?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bucatar

Acum 6 luni

Corect -enterocolita Super Mama si Bun de tot ,
Raspunde

Ioan

Acum 6 luni

La Bundetot cineva din familie ( proprietari ) chiar și copiii lor tot timpul mănâncă acolo la prima masa ... eu merg aproape zilnic la ei și Lorand .. așa ca domn BUCATARAS ciocul mic ca miroase
Raspunde

Alex

Acum 6 luni

Scrie in articol. A platit 48 de lei in total.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ctistian

Acum 6 luni

Scump si prost, nu recomand. Mergeti oriunde in Sibiu la fast food sau pizzerie, veti plati mai putin si veti manca mai bine. Era interesant sa publice autorul si cat a platit ptr. consumatie.
Raspunde

S

Acum 6 luni

E buna mancarea la Spartan, terminați-va. Iar în ceea ce privește fițele autorului legate de fast food, nu-mi dau seama ce deosebește de fast food mâncarea de la majoritatea restaurantelor din Sibiu. Și, sincer, din multe alte locuri din România. Sa fim serioși, și mâncarea "tradițională" românească din restaurante tot un fel de fast food e. Și numai din punct de vedere al grasimii și cantității de sare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

LaFlemme

Acum 6 luni

La Super Mamma de exemplu, la meniu, ai la pachet si o enterocolita. Gustos!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus