Începând de azi, 1 decembrie 2019, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.
Moneda din aur va avea următoarele caracteristici:
metal: aur; valoare nominală: 10 lei; titlu: 999‰; formă: rotundă; diametru: 13,92 mm; greutate: 1,224 g; calitate: proof; cant: zimțat.
Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” și stema României.
Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 și inscripția pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.
Bancnota pentru coelcționare va avea următoarele caracteristici:
dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranţă de ± 1 mm; culoare predominantă: albastru; imprimată în tehnică mixtă plană/în relief, pe suport de polimer.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre, „100”, în partea centrală, jos, pe orizontală, pe două rânduri, în litere, „LEI UNA SUTĂ”, în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre, „100”.
În partea centrală, stânga sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.
Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.
Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2019”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.
BNR precizează că falsificarea bancnotei se pedepsește „conform legilor”. În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include elemente de siguranţă destinate publicului, printre care elemente de siguranţă vizibile pe ambele fețe ale bancnotei, incluse în substratul de polimer. În plus, vizibile numai pe revers, sunt elemente grafice de dimensiuni diferite realizate cu cerneală albastră iridescentă, care conțin în negativ valoarea nominală „100”.
Moneda din aur a fost confecționată într-un tiraj de 1.000 monede, iar bancnota aniversară - 30.000. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv broșura de prezentare este de 440 lei. Iar preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecționare este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Lansarea în circuitul numismatic a monedei și a bancnotei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Iar achiziționarea lor se va putea face din 4 decembrie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Desăvârșirea Marii Uniri , Ordinului Carol , Ateneului Român , Banca Naţională , Băncii Naţionale
Vizualizari: 1474
Ultimele comentarii
Acum 39 minute
Claudiu
Acum 1 oră
Felceru
Acum 2 ore
Dorina
Acum 2 ore
Marius
Acum 8 ore
Sibiu.Adrian