Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
8°C

La mulți ani, români! Cum sărbătorim Ziua Națională a României la Sibiu

La mulți ani, români! Cum sărbătorim Ziua Națională a României la Sibiu

Ceremonii oficiale, manifestări culturale, dar și o horă a unirii, concerte și expoziții vor fi organizate pe parcursul zilei la Sibiu cu ocazia marcării a 101 ani de la Marea Unire din 1918, respectiv a Zilei Naționale a României. De asemenea, în premieră pentru Sibiu, programul evenimentelor de Ziua Națională include survolarea orașului de către avioanele și elicopterele Forțelor Aeriene.

Majoritatea evenimentelor de azi din oraș sunt organizate de către Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Garnizoana Sibiu și Instituția Prefectului.

Începând cu ora 9.30 va avea loc în fața Cercului Militar ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori, iar la ora 11, pe Bulevardul Corneliu Coposu se va desfășura mult-așteptata ceremonie de defilarea a gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare. Tot atunci, forțele aeriene române survolează Sibiul.

La ora 11.45 publicul este invitat să se alăture Horei Unirii în care toți participanții se vor prinde în Piața Unirii.
sibiu ziua nationala

La amiază în oraș vor fi deschise mai multe expoziții cu diverse tematici. Spre exemplu, „Tablouri în libertate” în foaierul Sălii Thalia, expoziția „Anul 1919 în colecții sibiene” la Biblioteca Astra, expoziția de tehnică militară în parcarea Teatrului Național Radu Stanca și o expoziție foto-documentară la Cercul Militar, ultimele două fiind disponibile pentru vizitare în intervalul orar 10-13.

Programul evenimentului e completat și de o serie de manifestări culturale. Începând cu ora 12.30 sibienii sunt așteptați, ce-i drept în limita locurilor disponibile, la prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” și a filmului „Muzeul Astra”, la studioul Astra Film (Piața Mică, nr.11). Proiecția va fi reluată și de la ora 15.30, precizează organizatorii.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” prezintă la ora 13, la Sala Transilvania, un spectacol extraordinar intitulat „Noi suntem români!”. Acesta va fi difuzat și pe postul public de televiziune TVR. Accesul se va face în baza invitațiilor.

Ceremonia de cinstire a eroilor neamului românesc va avea loc la Biserica dintre Brazi de pe strada Reconstrucției, iar seara, la ora 18, va porni retragerea cu torțe a trupelor de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, până la monumentele eroilor de pe strada Revoluției pe traseul următor: plecarea de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului - Calea Dumbrăvii - Bulevardul Mihai Viteazul - str. Nicolae Iorga - Bd. Vasile Milea - Strada Revoluției - Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu - Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu la Ateneul Român București și transmis în direct pe un ecran în Piața Mare.

Evenimentele organizate în oraș au determinat autoritățile locale să anunțe mai multe modificări în trafic. Astfel, mai multe străzi vor fi închise circulației rutiere, precum și unele parcări nu vor fi disponibile pentru șoferi. Intervalele orare în care restricțiile vor fi valabile, pot fi văzute aici. Tot azi, între orele 7:00 – 12:00, se va opri circulaţia autobuzelor pe Bulevardul Coposu cu ocazia desfăşurării ceremoniilor dedicate sărbătoririi Zilei Nationale a României. În acest interval mijloacele de transport ale TURSIB care trec prin acea zonă vor circula deviat, conform traseelor menționate aici.

Pentru Ziua Națională a României Primăria Sibiu a amplasat în oraș 5.500 de steaguri tricolore.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus