Miercuri,
03.03.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Al doilea municipiu al județului a rămas fără turci. Deci și fără centură

Al doilea municipiu al județului a rămas fără turci. Deci și fără centură

Procedura inițiată de CNAIR pentru proiectarea și execuția centurii ocolitoare a municipiului Mediaș a ajuns la un final previzibil: singurul ofertant care a avut curajul de a depune o ofertă pe baza unor documentații vechi de 15 ani a fost descalificat (este o vorbă de o firmă din Turcia, care cu această lucrare dorea să își facă intrarea pe piața din România). În acest moment, oficialii CNAIR nu își mai asumă niciun nou termen pentru reluarea procedurilor necesare.

Contestată la câteva zile de la lansare din cauza documentației vechi de 15 ani, procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție a celor 8,5 km de drum cu două benzi care să servească drept variantă ocolitoare a Mediașului a fost prelungită de nu mai puțin de patru ori. După cea de-a patra prelungire a termenului de depunere a ofertelor, licitația lansată din luna ianuarie a acestui an a găsit, la finalul lui iulie, o firmă interesată. Este vorba de Bergiz İnşaat Anonim Şirketi, o companie din Turcia care până acum nu a avut lucrări în România. Și, deocamdată, nici nu va avea, deoarece în cursul lunii noiembrie, reprezentanții Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) le-au respins oferta. ”Comisia de evaluare a respins oferta pe motiv că aceasta a fost depusă de către un ofertant care nu îndeplinește criteriile de calificare stabilite în documentația de atribuire sau nu a completat DUAE (documentul unic de achiziție european), în conformitate cu cerințele stabilite de autoritatea contractantă”, răspund cei de la CNAIR, solicitați de Turnul Sfatului să indice motivele respingerii ofertei.

Proiect re-lansat de către fosta conducere a CNAIR, în fruntea căreia se afla sibianul Narcis Neaga, execuția variantei ocolitoare a Mediașului nu mai are acum un viitor cu termene asumate. ”În momentul de față, Direcția Inginerie Studii și Investigații din cadrul CNAIR are în derulare o analiză tehnică. Apoi, CNAIR va lansa și noua procedură ”, arată autoritățile instituției naționale.

Centura ocolitoare a Mediașului riscă să rămână mulți ani doar un desen Centura ocolitoare a Mediașului riscă să rămână mulți ani doar un desen

Anularea procedurii de proiectare și execuție nu este singura veste proastă pentru medieșeni și pentru cei care le tranzitează orașul. Deocamdată nu au fost realizate nici exproprierile necesare asigurării coridorului pe care să fie construită centura. Pentru realizarea documentațiilor cadastrale necesare, aceeași CNAIR a lansat o licitație pe 31 ianuarie 2019. Procedura a fost anulată la începutul lunii aprilie, deoarece singura ofertă depusă (de către asocierea AMD Topografie SRL – Hent Com) a fost considerată neconformă.

Acum, realizarea exproprierilor așteaptă în continuare. ”Procedura de întocmire a documentației cadastrale este în strânsă legătură cu strategie de implementare a acestui obiectiv (centura ocolitoare a Mediașului – n.r.). După stabilirea strategiei, se vor lămuri și măsurile necesare privind reluarea procedurilor cadastrale”, răspund reprezentanții CNAIR la solicitarea Turnul Sfatului.

Un proiect ”matur”

O licitație pentru proști” era titlul pe care Turnul Sfatului îl dădea în februarie anul acesta articolului despre licitația pentru proiectarea și execuția centurii în discuție. Și asta, deoarece licitația avea la bază un studiu de fezabilitate finalizat în 2004, de către o societate care nu mai există azi (SC Eurometudes SA, care între timp a fuzionat cu o firmă cu capital olandez). Mai mult, din documentația scanată lipseau zeci de pagini, printre care chiar și devizul general al lucrării. De altfel, decizia CNAIR de a lansa o procedură pe baza unei astfel de documentații a fost și contestată, însă magistrații le-au respins.

În fața acestor critici, directorul din acea vreme al CNAIR, Narcis Neaga, a sugerat că articolele din Turnul Sfartului ar fi avut substrat electoral. ”Proiectul variantei ocolitoare Mediaș este unul matur, bine gestionat și va fi finalizat în condiții de legalitate și eficiență. Observăm cu îngrijorare că periodic apar în spațiul public informații trunchiate care încearcă să acrediteze ideea că realizarea unor proiecte importante pentru economia României, dar și pentru comunitățile locale ar fi compromisă. Este și cazul unor alegații nefondate prezentate recent în spațiul public în legătură cu VO Mediaș, proiect important, atât pentru infrastructura rutieră locală, cât și pentru cea națională“, semna Narcis Neaga într-un comunicat de presă emis la finele lunii mai. Potrivit acestuia, reprezentanții CNAIR consideră că există persoane care “încearcă manipuleze opinia publică și în scopuri care nu au legătură cu eforturile de dezvoltare reală a infrastructurii din România“. “Îmi exprim regretul că anumite persoane au rămas într-o logică de campanie electorală și propagă în continuare informații trunchiate ce nu au legătură cu realitatea. Îi asigur pe cetățeni de faptul că facem toate eforturile pentru a dezvolta proiecte de infrastructură rutieră doar în interesul cetățeanului”, mai scria Narcis Neaga. La începutul lunii iulie el a demisionat, ca urmare a cererii formulată de fostul premier, Viorica Dăncilă.

Proiect de aproape 27 de milioane de euro

Licitația pentru proiectarea și execuția centurii ocolitoare a Mediașului a fost publicată de către CNAIR în 31 ianuarie 2019. Potrivit anunțului, varianta ocolitoare ar fi urmat să aibă 8,5 km lungime, iar valoarea contractului era aproximată la 125,7 milioane de lei, fără TVA. Termenele prevăzute în îndoielnica documentație sunt de șase luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Termenul inițial de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost stabilit pentru ziua de 28 martie 2019.

Citește și Licitație pentru proști. Cea mai nouă centură ocolitoare din Sibiu moare înainte de a se naște: “și ilegală, și incompletă“

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Popa

Acum 1 an

Alo dl. Senator arcas PSD ce facem? Idiotul a distrus tot în Mediaș.
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

penibil jenibil NOI SINTEM ROMANI nu gasiti o firma(grup de firme romanesti)sa faca centura? sinteti chiar cazuti pe dintii din fata?
Raspunde

Saraiul Romania

Acum 1 an

Pai nu era consiliul local mare prieten cu turcii..... parca erau gata gata sa renunte la limba germana, iar liceul Brukenthal sa devina saraiul Osman Pasa. Au cumparat autobuze vai de viata lor de la turci... cica sudate la ciorogarla.. au facut strazi, toate bune....dupa cum observam. Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva... vai vai... peschesurile n-au fost indeajuns, prea putin tribut ?
Raspunde

Burkina Fasole

Acum 1 an

Stati calmi.... ca ne cumpara arabii aeroportul, apoi atunci sa vedeti haos. Cartierul Hipodrom se va numi Camilodrom... Oare cat timp pana ce popii vor fii imami ? Asta e intrebarea.... Multumim globalistilor, o sa ajungem sa ne dorim sa emigram in Ungaria.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus