În urma unor fotografii primite pe adresa redacției, care ilustrau coridoare jegoase și condiții dezamăgitoare pentru orice instituție, cu atât mai mult pentru un spital public, în urmă cu câteva zile am vrut să văd cu ochii mei mizeria din Spitalul Județean.
Am folosit intrarea principală, dintre Bulevardul Coposu, unde nu există niciun fel de pază. Zeci de oameni circulau înainte și înapoi, ca pe orice stradă din Sibiu. Ba mai mult, unii fumau în curtea spitalului, lângă poartă. Apoi am făcut dreapta și după câțiva pași am intrat în clădirea pe al cărei fronton se vede mare, din stradă, 1857. La fel, nici urmă de pază, nimeni nu te întreabă nimic. Am coborât scările și m-am trezit într-un lung șir de coridoare similare cu cele din filmele horror. Geamurile sunt gri opace de la jeg, pereți scorojiți capătă pe alocuri pete de mucegai și irizații de igrasie. Miroase a putred și stătut, cam ca-n orice clădire veche de peste 150 de ani din centrul orașului.
M-am plimbat pe aceste coridoare vreme de aproape 20 de minute, am făcut poze, am mai întrebat una, alta, și tot n-am văzut un paznic. Nici măcar pe cineva care să se întrebe: Ce caută o persoană de pe stradă prin spital?
Iată mai jos câteva fotografii elocvente:
Am cerut și opinia cuiva avizat, care are de-a face zilnic cu această zonă a Spitalului Clinic Județean, pentru a înțelege mai bine starea spitalului.
Spre exemplu, imaginea de mai jos ilustrează spațiul unde se ține sângele folosit pentru pacienții aflați în zona Secției Medicale 1. Asta ar trebui să ne dea de gândit de fiecare dată când vedem o campanie pe facebook care ne îndeamnă că mergem să donăm sânge, pentru că și aici poate ajunge sângele nostru.
Imaginea următoare arată starea laboratorului farmaceutic unde, cel puțin teoretic, ar trebui să fie preparate sau depozitate medicamentele care sunt duse pe urmă pacienților.
De asemenea, mai jos se vede zona unde sunt aduse o parte din ustensilele după operații. Evident, aceeași zonă este folosită și de medici, dar și de magazioneri, asistente, studenți, și gură-cască.
”În mod normal medicii se îmbracă în vestiare și de aici pleacă pe secții, vizitează pacienții, merg în camere, ori intră chiar în operații cu aceleași haine cu care se plimbă pe aceste coridoare murdare. Evident, se spală pe mâini, ori își schimbă încălțămintea, dar hainele sunt în general aceleași”, explică un reprezentant al unității medicale.
Am trimis fotografiile și conducerii Spitalului Clinic Județean Sibiu, solicitând managerului Cornel Benchea un punct de vedere.
”Fotografiile transmise de dvs. sunt realizate în cadrul subsolului tehnic al spitalului, în clădirea medicală și pavilionul chirurgical, care sunt unele dintre cele mai vechi clădiri ale SCJU Sibiu. Aceste zone au mai făcut obiectul interesului din partea mass–media în urmă cu câteva luni și au fost vizitate de către jurnaliști la invitația Consiliului Județean Sibiu și a SCJU Sibiu. Mai mult, în acest an spitalul a realizat deja o serie de reparații și igienizări ale subsolului tehnic și se fac în continuare eforturi în acest sens. În momentul de față, se desfășoară lucrări de reparații și igienizări la tunelul de acces al spitalului, atât în exterior cât și în interior (igienizare, zugrăveli pereți și înlocuirea geamurilor și tâmplăriei ferestrelor cu geam termopan și tâmplărie PVC) Precizăm că în subsolul tehnic nu se desfășoară activitate de consultații sau activitate chirurgicală. De asemenea, în derulare sunt lucrări de reparații și igienizări și în cadrul unor grupuri sanitare/saloane din secțiile de chirurgie și urologie, respectiv spitalizare de zi endoscopie.Conducerea SCJU Sibiu și autoritățile județene cunosc situația subsolului tehnic al spitalului din clădirile menționate și se fac, așa cum am precizat, eforturi pentru renovare și igienizare. În acest sens, atașăm o serie de fotografii cu lucrări în desfășurare”, a explicat managerul Cornel Benchea, într-un răspuns scris transmis Turnul Sfatului.
Pentru a arăta interesul conducerii față de aceste spații, reprezentanții spitalului ne-au transmis, la rândul lor, o serie de fotografii prin care vor să arate că se lucrează la modernizarea lor.
”Totodată, atât clădirea medicală cât și pavilionul chirurgical sunt obiective principale prinse deja în proiecte de reabilitare. Astfel, pentru clădirea medicală se derulează în prezent studiul DALI pentru reabilitare, reparații și montarea ascensoare iar blocul chirurgical este prins într-un proiect cu finanțare europeană pentru care a fost obținute fonduri în valoare de peste 11 milioane de euro de către Consiliul Județean Sibiu, așa cum am mai comunicat și cu alte ocazii. Astfel, în 2020 aceste clădiri vor intra în reabilitare, cu tot cu subsolul acestora”, mai spune managerul Benchea.
Nu în ultimul rând, reprezentanții spitalului ne-a arătat ce sume plătesc pentru pază și care sunt regulile, cel puțin teoretice, pentru accesul vizitatorilor.
”În ceea ce privește accesul vizitatorilor în spital, acesta este permis de luni până vineri între orele 15.00-20.00 iar în zilele de sâmbătă și duminică între orele 10.00-20.00, cu respectarea următoarelor:
- accesul este permis numai prin intrarea și locurile special amenajate vizitatorilor;
- durata vizitei nu poate depăși 60 de minute;
- este interzis accesul peroanelor străine în spital în zonele cu risc: ATI, Bloc Operator, Sterile, Laborator, stație oxigen, depozit deșeuri medicale.
- pe durata vizitelor personalul medical ia toate măsurile necesare pentru respectarea interdicțiilor de acces și circulație în spital, precum și a normelor de conduită;
- vizitatorii trebuie să respecte indicațiile personalului medical precum și orele de vizită;
- în situații speciale (ex: carantină), accesul vizitatorilor poate fi restricționat sau limitat;”.
Nu în ultimul rând, trebuie specificat faptul că în cadrul SCJU Sibiu, serviciul de pază este externalizat. În prezent SCJU Sibiu are contract, până la finalul anului curent, cu S.C. Ciclops Security S.R.L.. Valoarea acordului cadru derulat între 2018-2019 este de 1.812.354,40 lei fără TVA. Calitatea serviciilor o poate observa orice om de pe stradă, transprența este totală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean , Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean , Spitalului Clinic Județean , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Bloc Operator , Dan Jeg , Novi Pazar , App Image , „Fotografii din lagăre” , Cornel Benchea , Pentru Sibiu , mizerie , Secţiei Medicale , Bulevardul Coposu , stiri sibiu , Bulevardul Spitalelor , Ciclops Security
Vizualizari: 4932
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Pintilie
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Xxx
Acum 3 ore
Nobody
Acum 4 ore
Claudiu