Sâmbătă,
29.01.2022
Parțial Noros
Acum
-2°C

GALERIE FOTO – Spitalul Județean irosește 2 mil. pe pază și oricine poate intra oricând pe unde vrea

GALERIE FOTO – Spitalul Județean irosește 2 mil. pe pază și oricine poate intra oricând pe unde vrea

În urma unor fotografii primite pe adresa redacției, care ilustrau coridoare jegoase și condiții dezamăgitoare pentru orice instituție, cu atât mai mult pentru un spital public, în urmă cu câteva zile am vrut să văd cu ochii mei mizeria din Spitalul Județean.

Am folosit intrarea principală, dintre Bulevardul Coposu, unde nu există niciun fel de pază. Zeci de oameni circulau înainte și înapoi, ca pe orice stradă din Sibiu. Ba mai mult, unii fumau în curtea spitalului, lângă poartă. Apoi am făcut dreapta și după câțiva pași am intrat în clădirea pe al cărei fronton se vede mare, din stradă, 1857. La fel, nici urmă de pază, nimeni nu te întreabă nimic. Am coborât scările și m-am trezit într-un lung șir de coridoare similare cu cele din filmele horror. Geamurile sunt gri opace de la jeg, pereți scorojiți capătă pe alocuri pete de mucegai și irizații de igrasie. Miroase a putred și stătut, cam ca-n orice clădire veche de peste 150 de ani din centrul orașului.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (3) WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (2)

M-am plimbat pe aceste coridoare vreme de aproape 20 de minute, am făcut poze, am mai întrebat una, alta, și tot n-am văzut un paznic. Nici măcar pe cineva care să se întrebe: Ce caută o persoană de pe stradă prin spital?

Iată mai jos câteva fotografii elocvente:

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (5) WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (6) WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (11)

 

Am cerut și opinia cuiva avizat, care are de-a face zilnic cu această zonă a Spitalului Clinic Județean, pentru a înțelege mai bine starea spitalului.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35

Spre exemplu, imaginea de mai jos ilustrează spațiul unde se ține sângele folosit pentru pacienții aflați în zona Secției Medicale 1. Asta ar trebui să ne dea de gândit de fiecare dată când vedem o campanie pe facebook care ne îndeamnă că mergem să donăm sânge, pentru că și aici poate ajunge sângele nostru.

transfuzii

Imaginea următoare arată starea laboratorului farmaceutic unde, cel puțin teoretic, ar trebui să fie preparate sau depozitate medicamentele care sunt duse pe urmă pacienților.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.57.40

De asemenea, mai jos se vede zona unde sunt aduse o parte din ustensilele după operații. Evident, aceeași zonă este folosită și de medici, dar și de magazioneri, asistente, studenți, și gură-cască.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.42.35 (9)

”În mod normal medicii se îmbracă în vestiare și de aici pleacă pe secții, vizitează pacienții, merg în camere, ori intră chiar în operații cu aceleași haine cu care se plimbă pe aceste coridoare murdare. Evident, se spală pe mâini, ori își schimbă încălțămintea, dar hainele sunt în general aceleași”, explică un reprezentant al unității medicale.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.54.13 WhatsApp Image 2019-11-24 at 16.54.34

Am trimis fotografiile și conducerii Spitalului Clinic Județean Sibiu, solicitând managerului Cornel Benchea un punct de vedere.

”Fotografiile transmise de dvs. sunt realizate în cadrul subsolului tehnic al spitalului,  în clădirea medicală și pavilionul chirurgical, care sunt unele dintre cele mai vechi clădiri ale SCJU Sibiu. Aceste zone au mai făcut obiectul interesului din partea mass–media în urmă cu câteva luni și au fost vizitate de către jurnaliști la invitația Consiliului  Județean Sibiu și a SCJU Sibiu. Mai mult, în acest an spitalul a realizat deja o serie de reparații și igienizări ale subsolului tehnic și se fac în continuare eforturi în acest sens. În momentul de față, se desfășoară lucrări de reparații și igienizări la tunelul de acces al spitalului, atât în exterior cât și în interior (igienizare, zugrăveli pereți și înlocuirea geamurilor și  tâmplăriei ferestrelor cu geam termopan și tâmplărie PVC)  Precizăm că în subsolul tehnic nu se  desfășoară activitate de consultații sau activitate chirurgicală. De asemenea, în derulare sunt lucrări de reparații și igienizări și în cadrul unor grupuri sanitare/saloane  din secțiile de chirurgie și urologie, respectiv spitalizare de zi endoscopie.
Conducerea SCJU Sibiu și autoritățile județene cunosc situația subsolului tehnic al spitalului din clădirile menționate și se fac, așa cum am precizat, eforturi pentru renovare și igienizare. În acest sens, atașăm o serie de fotografii cu lucrări în desfășurare”, a explicat managerul Cornel Benchea, într-un răspuns scris transmis Turnul Sfatului.

subsol spital judetean 6

Pentru a arăta interesul conducerii față de aceste spații, reprezentanții spitalului ne-au transmis, la rândul lor, o serie de fotografii prin care vor să arate că se lucrează la modernizarea lor.

subsol spital judetean 5

”Totodată, atât clădirea medicală cât și pavilionul chirurgical sunt obiective principale prinse deja în proiecte de reabilitare. Astfel, pentru clădirea medicală se derulează în prezent studiul DALI pentru reabilitare, reparații și montarea ascensoare iar blocul chirurgical este prins într-un proiect cu finanțare europeană pentru care a fost obținute fonduri în valoare de peste 11 milioane de euro de către Consiliul Județean Sibiu, așa cum am mai comunicat și cu alte ocazii.  Astfel, în 2020 aceste clădiri vor intra în reabilitare, cu tot cu subsolul acestora”, mai spune managerul Benchea.

subsol spital judetean 4 subsol spital judetean 3 subsol spital judetean 2 subsol spital judetean

Nu în ultimul rând, reprezentanții spitalului ne-a arătat ce sume plătesc pentru pază și care sunt regulile, cel puțin teoretice, pentru accesul vizitatorilor.

”În ceea ce privește accesul vizitatorilor în spital, acesta este permis de luni până vineri între orele 15.00-20.00 iar în zilele de sâmbătă și duminică între orele 10.00-20.00, cu respectarea următoarelor:

- accesul este permis numai prin intrarea și locurile special amenajate vizitatorilor;

- durata vizitei nu poate depăși 60 de minute;

- este interzis accesul peroanelor străine în spital în zonele cu risc: ATI, Bloc Operator, Sterile, Laborator, stație oxigen, depozit deșeuri medicale.

- pe durata vizitelor personalul medical ia toate măsurile necesare pentru respectarea interdicțiilor de acces și circulație în spital, precum și a normelor de conduită;

- vizitatorii trebuie să respecte indicațiile personalului medical precum și orele de vizită;

- în situații speciale (ex: carantină), accesul vizitatorilor poate fi restricționat sau limitat;”.

Nu în ultimul rând, trebuie specificat faptul că în cadrul SCJU Sibiu, serviciul de pază este externalizat. În prezent SCJU Sibiu are contract, până la finalul anului curent, cu S.C. Ciclops Security S.R.L.. Valoarea acordului cadru derulat între 2018-2019 este de 1.812.354,40 lei fără TVA. Calitatea serviciilor o poate observa orice om de pe stradă, transprența este totală.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Un tanar satul

Acum 2 ani

Sa vedeti ce frumos e cand dai de rahat pe pereti, sau de boschetari care dorm noaptea prin acele holuri tehnice(poate tot personal tehnic sunt si ei). Toata vina o poarta directorul spitalulu, la 2.000.000 de lei, de la un contract de paza aveam pretentia sa si zugraveasca holurile sa nu mai zic de curatarea lor :)). Problema e ca scapi de unul dai de altul mai competent, imaginea spitalului in situatia actuala refleca ce fel de persoana il conduce. Si nu e numai aici, e si in scoli si in institutii publice in general, unul mai competent ca celalat. Ar trebui interzisi in administatia publica, sa mearga la privat sa faca asa ceva ca nu ii tine nici dracu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Stefanescu

Acum 2 ani

"la 2.000.000 de lei, de la un contract de paza aveam pretentia sa si zugraveasca holurile sa nu mai zic de curatarea lor :))" Vorbe aruncate in necunostinta de cauza, doar ca sa te afli-n treaba. Stimate domn. "tanar", aveți dvs vreo idee ce înseamnă sa gestionati fonduri, sa incheiati contracte cu firme care trebuie să-și plătească oamenii? Sa găsiți cele mai bune soluții pentru investiții? Cu siguranta nu. Tare as vrea sa va vad, pe toți cei care dați din gura, ce ați face voi mai bine. Probabil nici jumatate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Deiu

Acum 2 ani

Mi se pare cel putin tendentios acest articol... Ati refacut fix traseul pe care domnul deputat Emanuel Ungureanu l-a facut in vara si sunteti surprinsi ca ati gasit exact aceleasi conditii... Reparatiile nu sefac peste noapte...
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Un non-subiect... Situatia mizeriei este binecunoscuta iar astepatarile in ce priveste paza nu le inteleg. Ce te asteptai? Parnicul de la poarta are in grija doar masinile altfel nimeni nu ar putea intra pt consultatii si analize. Esti trimis foarte des din policlinica pe sectii sa te vada un coleg sau cineva mai destept. Sa nu uitam ca foarte putini doctori consulta personal Multi timit doar rezidentii in policlinica care la randul lor trimit pacientii la doctorul titular daca e vre-o problema
Raspunde

un sas

Acum 2 ani

Mai rumanasilor....Eu ma intreb de ce a trebuit sa aderati le NATO de cine sa va apere ...Voi va omorati singuri in spitale si pe sosele...mult succes...
Raspunde

Hai,hui,pe mai departe......

Acum 2 ani

Stimată redacție, nu înțeleg DE CE in ultimul timp nu mai publicați Opiniile mele.Am scris un punct de vedere care nu s a publicat,de ce?Am lucrat in acea mizerie și cunosc tot,articolul dv.este doar o frecție la unul din picioarele unui pat de spital...
Raspunde

legea e stramba

Acum 2 ani

mie mi se pare incredibila suma pentru paza.... cu banii aia angajezi pe salariul minim... ca nu le da mai mult catre suta de paznici.... sunteti nebuni ba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus