Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Banii în Cultură: Salarii mai mari pentru persoane cu aceeași funcție, dar vechime mai mică

Banii în Cultură: Salarii mai mari pentru persoane cu aceeași funcție, dar vechime mai mică

După mai multe încercări de a discuta cu miniștri ai culturii despre problemele salariale, Ciprian Ștefan, directorul muzeului ASTRA, în calitate de președinte a Rețelei Naționale a Muzeelor din România va încerca să discute și cu noul ministru. Angajații muzeelor și bibliotecilor își doresc o echilibrare salarială care să elimine disfuncționalitățile din sistem.

Ca urmare a aplicării legii-cadru din 2017 care prevede salarizarea personalului plătit din fonduri publice, s-au produs discrepanțe și inegalități în mai multe domenii aflate în subordinea statului. Scopul fundamental al acestei legii îl constituie stabilirea unui sistem unic de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul statului. Prevederile acestui act legislativ se aplică etapizat, urmând ca aplicarea integrală a legii să se facă începând cu 2022.

După aplicarea articolului 39 din lege, s-a sesizat o discrepanță și dezechilibrare în aplicarea prevederilor, care au condus la salarizarea diferită a personalului contractual. Toate acestea s-au adâncit ca urmare a stabilirii salariului de bază minim brut de 1.900 de lei. Astfel s-au produs mai multe disfuncționalități în instanțiile de stat precum: „Nerespectarea principiului ierarhizării pe verticală, respectiv situații în care funcții de execuție (de ex. Cercetător științific) depășesc nivelul de salarizare al funcțiilor de conducere (manager, șef secție, etc.)” sau „Salarii mai mici pentru persoane angajate pe funcții cu studii superioare, decât ale unor persoane angajate pe funcții cu studii medii”. Mai multe detalii găsiți în imaginea de mai jos:

01

Angajații din sistemul de învățământ, sistemul de învățământ universitar și din unitățile medicale au reușit cu ajutorul sindicatelor să echilibreze situația, dar domeniul culturii a rămas în urmă și din acest motiv cultura se confruntă cu o lipsă acută de personal. Prin urmare, în luna ianuarie a fost elaborată o notă de fundamentare prin care se dorește echilibrarea salarială din domeniul culturii.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România a început negocierile din luna ianuarie însă nu s-a ajuns la un rezultat concret. Propunerile din nota de fundamentare sunt construite prin consultarea și validarea mai multor muzee din țară, a Asociației Managerilor din Muzee și a Asociației Muzeelor în Aer Liber. Nota de fundamentare a fost promovată de către cele trei asociații către reprezentații forului legislativ și a Ministrului Culturii. „Am scris un mesaj către Ministrul Culturii de acum, pentru că ne-am dori să vorbim cu el și să îi explicăm importanța acestui document”, spune Ciprian Ștefan, directorul Muzeului din aer liber ASTRA.

Muzeele din România găzduiesc o mare parte din evenimentele culturale care au loc într-un oraș, de exemplu Muzeul ASTRA a găzduit în 2019 o multitudine de evenimente care au adus în România premiul Micheletti și implicarea Muzeului Brukenthal în găzduirea evenimentelor din cadrul Summitului. „Am vrea să fim auziți și ascultați pentru că facem multe pentru comunitate, exemplele sunt de prisos în ceea ce privește Sibiul. Pentru organizarea unui eveniment ne bazăm de oamenii din echipa noastră, fără p echipă bună nu pot să faci nimic, iar pentru evenimente precum în Sibiu ai nevoie de cea mai bună echipă”, adaugă Ciprian Ștefan, președintele Rețelei Naționale ale Muzeelor din România.

Documentul, rezultat al unui efort de coordonare al Corinei Bejinariu și al lui Ciprian Ștefan, prevede o echilibrare eșantionată care se va finaliza în 2022. „Ne punem speranțele în politicieni sibieni pentru că ei au văzut cu ochii lor ce beneficii au adus muzeele și imaginea bună pe care acestea au creat-o la nivel internațional”, încheie Ciprian Ștefan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus