Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Inedita seară a oamenilor de afaceri sibieni: o condamnare a comunismului cerută de un colaborator al Securității

Inedita seară a oamenilor de afaceri sibieni: o condamnare a comunismului cerută de un colaborator al Securității

În fața unei audiențe în al cărei prim rând s-a aflat conducerea administrației locale, oamenii de afaceri ai Sibiului au organizat un ”alt fel” de eveniment în seara dedicată premierii celor mai performante companii. O seară cu un film dedicat ”experimentului Pitești” și cu un îndemn: de a porni de la Sibiu ”o mișcare serioasă pentru condamnarea comunismului”. Îndemn formulat de Eugen Iordănescu, recent reconfirmat în fruntea CCIA și, totodată, confirmat colaborator al Securității, în primă instanță.

În fața șefilor administrației locale, pentru prima dată în ultimii 28 de ani, oamenii de afaceri din Sibiu nu s-au mai premiat, pe scenă, la final de an. ”Gala Companiilor Performante” nu a mai fost organizată în noiembrie, ci în decembrie, la aceasta au luat parte – pentru prima dată în ultimii mai bine de zece ani – și reprezentanți ai Primăriei, iar pe scena Sălii Thalia nu au mai fost trofee și diplome, ci un ecran de proiecție. ”În numele comunității de afaceri din Sibiu vrem să aducem un omagiu celor fără de care economia privată, capitalismul nu ar fi existat. Ne dorim ca această seară să fie un omagiu nu doar celor care au ieșit în stradă în 1989, ci și milioanelor de români care înainte de 1989 au fost victimele unui regim cumplit, care a lăsat multă tristețe și mult sânge”, a rostit amfitrionul serii Eugen Iordănescu, directorul executiv al Camerei de comerț, industrie și agricultură din Sibiu.

Omagiul pregătit de CCIA Sibiu are forma unei proiecții a filmului ”Între chin și amin”, a cărui premieră a avut loc în această toamnă și al cărui subiect l-au constituit torturile la care deținuți ai regimului comunist erau obligați să și le aplice reciproc.

”Au fost vremurile cum au fost”

Alături de primarul Sibiului, Astrid Fodor - pentru prima dată prezentă în această calitate la topul organizat de CCIA -, în primul rând al audienței au stat numeroase alte oficialități locale: președintele Camerei, Gheorghe Aldea, președinta și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, Christine Manta-Klemens și Marcel Luca, președintele FDGR, Paul Porr, șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea, șeful Consiliului de Administrație al Aeroportului, Gabriel Tischer.

În fața lor, Eugen Iordănescu îl invită pe scenă pe Tiberiu Costăchescu, fost prefect și actual cadrul didactic al Universității ”Lucian Blaga”, să vorbească despre comunism și filmul pregătit pentru seara respectivă. Costăchescu simte nevoia să facă o referire și la oameni cu un trecut precum al lui Iordănescu. ”Unii cetățeni, de teamă, din motive personale, au jucat un rol și un joc al complicității. Nu sunt de vină. Au fost vremurile așa cum au fost”, explică audienței cel care a fost și membru al diplomației românești. ”E un moment de aducere aminte, a tuturor celor care din 23 august 1944 au suferit, au încercat să își păstreze demnitatea și, mai ales, au păstrat credința și demnitatea. Au luat arma și au luptat. Aproape că nu există palmă de pământ românesc care să nu fie sfințită de acești martiri”, a continuat Costăchescu.

Toma Enache și Eugen Iordănescu Toma Enache și Eugen Iordănescu

”Scrie pe pereți că ești dușman al poporului”

”Au trecut 30 de ani și îmi era jenă că nu s-a făcut un film pentru a arăta ce au pătimit ceilalți români care nu au crezut în valorile comuniste”, a vorbit, înaintea prezentării filmului, Toma Enache, regizor și scenarist al ”Între chin și amin”. Vorbele i-au fost dublate de Eugen Iordănescu. ”Unii dintre cei pe care o să îi vedeți acolo au crezut că fac bine. Unii dintre cei care au lucrat în Securitate și Miliție chiar au crezut că fac bine. Suntem într-o țară în care mai sunt unii care cer să vină cineva cu «o mână de fier». Suntem într-o țară în care se spune că era mai bine înainte. Dar aceasta este partea neagră a acestor realități în care trei milioane de români, din 1944 până în 1989, au plătit cu viața. Sper să ne aducem aminte prin acest film de o pată neagră din istoria României”, a adăugat Eugen Iordănescu.

Cu zero lei alocați din bugetul de stat și cu fonduri strânse doar de la prieteni și ceva sponsori, după cum avea să recunoască și Enache, filmul acestuia s-a întins pe mai bine de două ore. Două ore în care redării faptelor din trecutul apropiat i s-a dat întâietate în fața calității artistice. Două ore în care subiectul torturilor aplicate de deținuți altor deținuți condamnați pentru că erau ”dușmani ai partidului” a fost, pe alocuri, însăilat cu cadre lungi, idilice, din viața personajului principal, Tase Caraman, compozitor și tată fără să știe, salvat de credința în Dumnezeu în fața torturilor la care este supus. Cu ușoare tente propagandistice, filmul a strâns la final aplauzele celor prezenți.

- ”Scrie pe pereți că ești dușman al poporului. Scuipi o cruce și ești liber”, cere Ciumău, torționarul interpretat de Constantin Cotimanis - ”Nu”, răspunde personajul principal, Tase Caraman, compozitor și fiu de preot, - ”Avem metode să te convingem”.

”Trebuie să avem decența să recunoaștem”

După vizionare, regizorul Toma Enache a așteptat reacții din sală. Cel care a vorbit cel mai mult a fost părintele Constantin Necula. ”Poate e nevoie să spunem copiilor noștri că astea sunt filme de Oscar”, rostește cu intonație de predică Necula. ”Aș vrea să văd fața celor care s-au ridicat în ultimii 30 de ani împotriva educației religioase”, mai rostește la un moment dat Constantin Necula, care pune de mai multe ori accentul pe ”analfabetismul funcțional” și cum poate fi acesta combătut. ”Dacă suferim de analfabetism, e că în 30 de ani nu am spus adevărul. Ne-am bătut joc de istoria poporului român”.

Seara proiecției ”Între chin și amin” Seara proiecției ”Între chin și amin”

În șirul cuvântărilor din seara oamenilor de afaceri din Sibiu, Eugen Iordănescu vine cu o propunere. ”Eu cred că de la Sibiu putem porni o mișcare serioasă pentru condamnarea comunismului. Trebuie să avem decența să recunoaștem că deși pentru unii a fost mai bine - au construit blocuri, fabrici, viața unora a devenit mai bună - esența acestui sistem a fost crima și tortura”, a rostit Iordănescu.

La finalul discuțiilor, o voce din public reacționează la propunerea sa. ”Mă gândeam că în sala aceasta avem reprezentanți ai oamenilor de afaceri, avem președinta Consiliului Județean, avem primarul orașului... Mai lipsește cineva să putem să luăm această decizie aici? Să facem proiectul Sibiu – o condamnare a crimelor comunismului. Mă gândesc că imediat, ca Primărie, putem să facem un monument. Ca județ, putem să demarăm acțiuni”.

Seara se încheie cu o tratație la adresa invitaților. Oamenii de afaceri sibieni care au participat la Gală își ridică premiile și diplomele de la standurile amenajate în holul Sălii Thalia.

Citește și În spatele lui Eugen Iordănescu. Colaborator al Securității

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

revolutionar fara certificat

Acum 4 ani

Noi am condamnat o data comunismul cand am iesit in strada acum 30 de ani... S-au trezit unii dupa atata vreme... Asta nu mai e de actualitate. Mai bine ati face ceva pt. tara asta si pt. oameni si ati lasa serbarile si festivitatile pt. gradinitele care fac serbarea pomului de iarna...
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Oare vreunul dintre cei prezenti a iesit in stada atunci? In afara de tribunul Iordanescu, desigur...
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

sinteti penibili! la 30 de ani de la manifestarile anticomuniste sin sibiu stiti cine o rasturnat dacia militei din piata mare?
Raspunde

h

Acum 4 ani

In '45 multi legionarii au devenit peste noapte comunisti convinsi. Acum tortionarii (colaboratorii) condamna comunismul. Acelasi film, alt episod, alte lepre.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Capitane, Nu fi trist! Garda merge inainte Prin partidul comunist!
Raspunde

Ina

Acum 4 ani

Cât tupeu tovarășe Iordănescu, cât tupeu!
Raspunde

Zigma

Acum 4 ani

Niste penibili... Au iesit sa il albeasca pe Iordanescu?! Cum adica asa au fost vremurile, nu au avut ce face?! Unii au murit in puscarii stand verticali, ei au facut compromisuri, bagand pe altii in puscarie ca sa le fie bine lor si acum noi "sa luam lumina" de la aceste scursuri?!
Raspunde

///

Acum 4 ani

Noi am iesit in strada, am crezut in ceea ce facea, iar ei condamna comunismul, acum cand au teschereaua plna ...Halal!
Raspunde

Eu sibianul de 54 de ani

Acum 4 ani

Ai perfectă dreptate.
Raspunde

geluIl

Acum 4 ani

iordanescu cu i mic, a fost reabilitat de costachescu cu c mic. Auziti frati Romani! citez: ”Au fost vremurile cum au fost”. Mai baieti.. eu va spun ca si eu am trait acele vremuri si pentru faptul ca am fefuzat sa colaborez cu securitatea, am fost "promovat la canal si Rovinari".
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

La vremuri noi, tot voi. Eu zic sa va calugariti ma, sa impartiti averea saracilor si sa va nevoiti prin Ceahlau, e aerul ozonat acolo. Singura asemanare intre nemti si romani e ipocrizia uriasa. Asa cum ei si-au ars in crematoare tiganii, dandu-ne noua lectii de integrare in anii 90, la nici 50 de ani de la acele monstruozitati, asa si la romani, se face politica de dreapta cu fosti sau copii de fosti comunisti sau securisti. Atat Seniorul cat si Regele sunt acum in pamant. Nu le mai spune nimeni unde le e locul. Bravos natiune !
Raspunde

geluIl

Acum 4 ani

O mare gafa a administratiei locale. Cum sa participi la o intalnire in care tema este condamnarea comunismului, unde este amfitrion un tortionar . Mai mult il si aplauda. Mare gafa!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

In dimineața zilei de 21 dec ‘89 la Dumbrava , pe Bălcescu și apoi in Piața Republicii eram o mână de oameni ( la coada de pe Mitropoliei unde “ se dădea “ salam de Sibiu erau mai mulți ) ; acum ( alții ! ) nu mai încap in Sala Thalia .
Raspunde

Aldea si Iordanescu

Acum 4 ani

Gala asta e o sforaiala penibila condusa de penibili. Caracterul celor care conduc Camera de Comert e de vina pentru lipsa oamenilor de afaceri seriosi de la aceste evenimente.
Raspunde

MAP

Acum 4 ani

si necula a fost utecist sef si acum condamna tagma celor din care a facut parte...
Raspunde

Un cetatean

Acum 4 ani

Unde sunt oamenii de afaceri din sala?? Este vizionare de film ??? Firmele private câre țin in spate lenesii de la stat ... cu ce ajuta CCIA Sb firmele private ??? Nimic !! O... SRG ... nimic? Gata bugetul ??
Raspunde

B.Utoru

Acum 4 ani

România este o mocirlă morală din care nu vom putea ieși niciodată.
Raspunde

Odin

Acum 4 ani

Iordănescu reales, La al țâșpelea Congres! Măi, deci tovarășul Ciordănescu a adunat un grup de lingăi să-i spele imaginea în fața unui public care a venit și a plătit pentru pentru complet altceva?! Probabil că megalomania Tovarășului nu suportă faptul că s-au aflat anumite lucruri și imaginea mesianică nu mai este imaculată!
Raspunde

geluIl

Acum 4 ani

Bataie de joc la adresa sibienilor. Am sa initiez un miting de protest in fata Camerei de Comert, dupa sarbatori. Va dau de stire cand o sa fie organizat!
Raspunde

cristina

Acum 4 ani

Precum acoperitul iordănescu în sală mai erau încă 4-5. Ghici ciupercă care?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus