Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

O temă falsă? 78,13% din primarii sibieni au fost aleși din primul tur. Iohannis, în 2011: ”Pe mine nu mă afectează”

O temă falsă? 78,13% din primarii sibieni au fost aleși din primul tur. Iohannis, în 2011: ”Pe mine nu mă afectează”

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a devenit de ceva vreme subiect de dezbatere importantă, nelipsind cuvinte precum democrație, reprezentativitate, comunități, șansa de a alege. Dincolo de vorbe, situația statistică arată că 78,13% din primarii sibieni au fost aleși în urma alegerilor din 2016 încă din primul tur. Doar 14 ,din cei 64 de primari nu au trecut pragul de 50%. În plus, o parte din cei care au votat acea lege în 2011, o vor acum schimbată Cei care s-au opus atunci, o vor păstrată...

Istoric. PDL și UDMR au votat legea, invocând economia

Modificarea Legii 267/2004, privind alegerea autorităților administrației publice locale s-a făcut în urma unui proiect legislativ elaborat de PDL, în 2011. Majoritatea s-a strâns după ce votului s-au alăturat parlamentarii UDMR și cei ai minorităților naționale. Motivul necesității renunțării la turul al doilea de scrutin? Se face economie de bani. ”Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a președinților consiliilor județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Atunci, alegerea președintelui Consiliului Județean se făcea într-un singur tur de scrutin, dintre candidații care au întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cei care au votat în 2011, vor schimbare. Cei care s-au opus atunci, vor legea actuală

PSD și PNL s-au opus atunci modificării legii, însă majoritatea PDL-UDMR-minorități a avut câștig de cauză. Modificarea legii a trecut în 31 mai 2011 cu 174 voturi pentru, 110 împotrivă şi trei abţineri. Din cei 118 de deputați PDL prezenți, 117 au votat pentru și unul a votat împotrivă. PSD a avut 63 de deputați prezenți, unul s-a abținut, cinci nu au votat, 57 au votat împotrivă. 54 de liberali au fost prezenți la vot, doi s-au abținut, în timp ce 52 au votat împotrivă. UDMR a votat pentru cu 22 de voturi pentru, din 22 de deputați prezenți. UNPR a votat tot pentru: 14 prezenți, 14 – pentru. Minoritățile, la fel: 22 prezenți, 22 pentru.

Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in Bucuresti, miercuri, 4 noiembrie 2009. Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 ministri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, incearca, miercuri, sa obtina votul de investitura din partea Parlamentului, insa un rezultat favorabil acestuia este putin probabil.

Social-democrații au votat atunci împotrivă, însă acum sunt de acord cu schimbarea pe care nu au susținut-o atunci.

 Ovidiu Ganț: Am votat o inițiativă proastă. Am greșit

Reprezentantul FDGR în Parlamentul de atunci era în 2011 tot Ovidiu Ganț. El s-a alăturat în acel moment deputaților PDL și UDMR care au votat legea prin care primarii au fost aleși într-un singur tur. Recunoaște că a greșit. ”Cred că nu a fost o decizie bună în 2011, pentru că realitatea ne-a dovedit că de fapt procentul acela, raportat la cifrele reale, este foarte redus. Cred totuși că decizia aia nu a fost o decizie bună. Cred totuși că corect ar fi în două tururi. Nu am procedat bine în 2011, când opinia majoritară a fost pentru un singur tur. Era puseul acela cu modificările și cu legile acelea parlamentare, de ne-am trezit cu patru deputați într-un colegiu, încercări proaste. Am votat atunci o inițiativă proastă. Nu a produs efectele scontate, nu a crescut reprezentativitatea, nici eficiența nimic. Că s-au economisit 10 lei? Nu mi se pare just, costul politic ar fi mai mare. Dacă s-ar pune acum din nou la vot, aș vota pentru două tururi”, a declarat Ganț pentru Turnul Sfatului.

Roman, făcut primar de legea pe care a inițiat-o 

Alături de Ovidiu Ganț, trei deputați PDL de Sibiu au votat modificarea legii în 2011: Cornel Știrbeț, Raluca Turcan și Gheorghe Roman. Știrbeț și Roman chiar au semnat inițiativa parlamentară. Ultimul a beneficiat cinci ani mai târziu de legea pe care el însuși a semnat-o, și a ajuns primar. Liberalul de azi a câștigat ”la mustață” alegerile de acum trei ani, cu 39,39%. A avut cu aproape cinci procente mai mult în fața candidatului PSD, Mihai Ion Macaveiu (34,80%). Dar nu a existat turul doi. Roman nu a răspuns apelurilor noastre, pentru a ne spune dacă acum susține sau nu modificarea legii.

semnatura gheorghe roman

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, a votat și ea în 2011 proiectul care cerea un singur vot pentru alegerea primarilor, însă a explicat că a fost o decizie politică la acea vreme. ”A fost o decizie politică pe care am respectat-o atunci. Am considerat, așa cum consider și acum, că alegerea primarilor în două tururi asigură o mai bună reprezentare a oamenilor și o legitimitate mai mare a alesului”, spune Raluca Turcan.

În 2016, liberalii, reuniți acum cu foștii PDL-iști, au înaintat un proiect de lege prin care propunea revenirea la votul primarilor în două tururi de scrutin, iar de această dată deputatul Raluca Turcan s-a aflat printre inițiatori. Din poziția de vicepremier, Turcan spune că e nevoie de vot în două tururi din 2020. De această dată însă, se opun social-democrații, cei care au nu au dorit inițial modificarea legii care propunea două tururi de scrutin pentru primarii care nu strângeau peste 50% din voturi la ”prima strigare”. În 2011, PSD-iștii vorbeau despre democrație, acum spun că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră ”incorectă” discuția despre alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru că s-ar schimba regulile în timpul jocului. În opinia lui Ciolacu, o astfel de măsură ar putea fi discutată pentru alegerile locale din 2024. „Dacă vor depune o lege de asumare pentru alegerile primarilor în două tururi, categoric PSD va depune o moțiune de cenzură. Văd că și UDMR susține. Sperăm să putem propune și un alt guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni Antena3.

Pirueta lui Klaus Iohannis. Primar vs. președinte

În 2011, Klaus Iohannis era total indiferent față de schimbările ce se prefigurau. ”Am și eu anumite surse care indică faptul că varianta cea mai probabilă e alegerea într-un singur tur de scrutin pentru primari. Că vor fi alegeri e un lucru cert și că vom participa (n.r. FDGR) e iarăși un lucru cert. Și că nu vom face alianțe este iar un lucru cert, alianțe preelectorale. Este la fel. Pe mine nu mă afectează și pe noi, cei de la FDGR, nu ne afectează”. Întrebat dacă i se pare echitabil ca un primar să fie ales cu mai puțin de 20 de procente din voturile exprimate, fără a avea reprezentativitate, Iohannis a răspuns că persoana respectivă avea, oricum, cele mai mari șanse să iasă învingătoare. ”Probabil acel primar ar intra oricum în turul doi și, dacă e ales, e cel mai bine poziționat. Cu mare probabilitate ar câștiga alegerile în turul doi”. Întrebat dacă primarii pe care FDGR îi are acum în țară au fost aleși din primul tur, Iohannis a răspuns că ”unii da, unii nu”, dar a apreciat că toți, în 2012 vor fi aleși din primul tur.

iohannis (2) (Copy)

Opt ani mai târziu, primarul devenit președinte descoperă cât este de important al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar. ”Chiar sunt de părere că trebuie să revenim la alegerea în două tururi pentru primari și acest lucru sigur se poate rezolva dacă în Parlament se formează o majoritate pentru această opțiune. Alegerea într-un tur nu este, pur şi simplu, potrivită; un primar are nevoie de legitimare puternică prin vot pentru a-și putea pune în practică proiectele”, a afirmat Klaus Iohannis, în 22 noiembrie, pe sfârșit de campanie electorală, în timpul unui desfășurat în Bacău. Același lucru l-a spus permanent în timpul campaniei. "Eu sunt clar pentru alegerea primarilor în două tururi. Este evident nevoie de discuții politice și la nivel de Parlament, dar dacă ar fi după opțiunea mea, aş merge clar pe două tururi. Așa este cel mai corect, așa au comunitățile şansa reală să aleagă pe cel mai bun", spune, hotărât președintele.

Calculul politic

Înaintea alegerilor locale de anul viitor, partidele cele mai interesate de un sistem cu două voturi pentru primari sunt USR și PLUS. Indiferent dacă vor intra în alegeri separat sau în alianță, cele două partide sunt noi, fără oameni aleși la nivelul orașelor și comunelor, și vor dori bătălii locale cât mai multe ”finale” în turul doi, pentru a-și forma o bază locală. În aceeași situație se află și alte partide ”fără zestre”, precum PMP și ALDE. Pe sistemul actual e destul de greu de învins primarul în funcție, acesta având un avans considerabil de notorietate față de orice alt contracandidat. Sistemul în două tururi ar mări considerabil șansele ca cel în funcție să fie înlocuit. PNL și PSD sunt avantajate în această situație actuală, pentru că dețin majoritatea primăriilor din țară și vor să-și conserve istoricul electoral. UDMR, pe de altă parte, nu vrea un tur doi, pentru că ar fi în pericol să-și piardă primarii din localitățile unde etnicii maghiari sunt mai puțin de jumătate decât cei români. În eventualitatea unui al doilea tur, sunt șanse mari ca întreaga comunitate românească să susțină candidatul român rămas în finală cu reprezentantul maghiar, indiferent de culoarea politică a acestuia.

Rezultatele în județ, în urma alegerilor din 2016 

Mediaș

Roman Gheorghe - PNL - 39.39%

Macaveiu Mihai-Ion – PSD - 34.80%

Sibiu

Fodor Astrid-Cora – FDGR - 57.12%

Sitterli Ovidiu-Ioan – PSD - 18.80%

Agnita

Dragoman Ioan – PSD - 37.03%

Rogozan Ovidiu – PMP - 14.24%

Avrig

David Adrian-Dumitru – PNL - 35.97%

Klingeis Arnold-Günter – FDGR - 26.27%

Cisnădie

Huja Gheorghe - PNL - 56.53%

Vintilă Cornel – PER - 19.61%

Copșa Mică

Mihalache Daniel-Tudor – PNL - 75.46%

Pop Iosif-Florentin – PSD - 14.47%

Dumbrăveni

Dârloşan Emil – PSD - 46.22%

Irimie Georgeta – PSD - 37.13%

Miercurea Sibiului

Troancă Ioan – PNL - 56.56%

Schmidt Ady-Andrei – PSD - 43.43%

Ocna Sibiului

Predescu George-Claudiu – PSD - 55.16%

Cristea Radu – PNL - 27.80%

Săliște

Răcuciu Horaţiu-Dumitru  - PNL - 71.85%

Muntean Ioan-Claudiu      - PSD - 16.79%

Tălmaciu

Basarabă Nicolae-Petru   - PSDP - 42.32%

Oancea Ioan - PNL - 38.90%

Alma

Călin Marius-Alin – PNL - 50.79%

Lăpădat Valer-Nicolae – PSD - 49.20%

Alțîna

Bucşă Ioan – PSD - 63.61%

Bucşă Ioan-Adrian – PNL - 30.20%

Apoldu De Jos

Nicoară Ioan – PNL - 55.60%

Barbu Ioan-Florin – PSD - 42.40%

Arpașu De Jos

Văcariu Constantin-Aurelian – PNL - 46.42%

Vasu Vasile-Ioan Alianţa Electorală – PSD-UNPR - 38.16%

Ațel

Aldea Ioan-Ovidiu – ALDE - 46.43%

Moldovan Sergiu-Ionel – PNL - 36.03%

Axente Sever

Grecu Marius – PNL - 54.94%

Rotar Mircea – PSD - 28.06%

Bazna

Scumpu Lucian-Gligor – PNL - 52.46%

Cristea Constantin – PSD - 33.84%

Biertan

Dragomir Mircea-Mihai – PNL - 56.04%

Banea Ion-Marius – PSD - 43.95%

Bîrghiș

Roman Marius-Nicolae – PNL - 50.05%

Mândreanu Gheorghe – PSD - 26.15%

Blăjel

Mărginean Marius – PNL - 55.23%

Roman Toader – PSD - 40.56%

Boița

Mohor Nicolae – PSD - 57.19%

Cocoş Nicolae – PNL - 42.80%

Brădeni

Modoi Liviu – PNL - 70.73%

Dobre Aurel – PSD - 29.26%

Brateiu

Marian Elena – PNL - 76.31%

Popa Teodor-Sorin – PMP - 18.36%

Bruiu

Gherghel Grigorie – PSD - 55.30%

Rîşnoveanu Marius – PNL - 44.69%

Chirpăr

Feldeoiu Eugen – PSD - 51.88%

Stănuleţ Chirion – PNL - 42.89%

Cîrța

Magheru Cristin  - PSD - 75.57%

Gavril Florin-Adrian – PNL - 24.42%

Cărțișoara

Cîrţan Vasilică-Sorin – PSD - 57.99%

Magda Dorin – PNL - 42.00%

Cristian

Seuchea Ioan – PNL - 53.23%

Gligor Ioan – ALDE - 23.08%

Dârlos

Lupu Ioan – PNL - 83.34%

Brăteanu Vasile-Aurel – PMP - 9.41%

Gura Rîului

Călin Gheorghe – PNL - 58.11%

Gămbuţan Iuliu – PSD -  41.48%

Hoghilag

Lazăr Nicolae – PSD - 47.38%

Bălan Marin – PNL - 36.71%

Iacobeni

Cori Vasile-Ioan – PSD - 77.64%

Pitici Mirel – PNL - 22.35%

Jina

Beschiu Gheorghe-Vasile – PNL - 62.24%

Beschiu Ioan-Daniel – PSD - 35.47%

Laslea

Onea Ioan – PSD - 54.12%

Şerb Gheorghe – PNL - 35.97%

Loamneș

Greavu Maria – PSD - 81.09%

Nemeş Dumitru – PNL - 14.74%

Ludoș

Berghezan Ilie – PSD - 78.10%

Popa Ioan – PNL - 21.89%

Marpod

Dotcoş Sebastian – PNL - 89.60%

Cheşu Ioan – PSD - 6.43%

Merghindeal

Ţerbea Aurel-Ioan – PSD - 62.05%

Besoiu Rodica – PNL - 33.23%

Micăsasa

Popa Sorin-Vasile – PSD - 58.06%

Rus Dumitru – PNL - 36.67%

Mihăileni

Şchiau Ioan – PSD - 81.31%

Leb Sorin Marian - ALDE - 18.68%

Moșna

Roba Eugen – PSD - 58.12%

Nuţu Dumitru-Gabriel – PNL - 26.77%

Nocrich

Vişa Ionel – PNL - 59.40%

Nechiti Radu-Ioan – PSD - 37.67%

Orlat

Gâţă Aurel – PNL - 69.61%

Oprea Artenie-Octavian – PSD - 24.11%

Păuca

Dancu Niculae – PNL - 100.00%

Poiana Sibiului

Dăncilă Ilie – PNL - 41.73%

Iovi Adrian-Pavel            - PSD - 40.23%

Poplaca

Budin Vasile - PSD - 49.50%

Surdu Cornel – PNL - 29.98%

Porumbacu De Jos

Strava Ioan – PSD - 69.27%

Martincu Dorel-Ioan – PNL - 21.41%

Racovița

Olariu Simion – PNL - 39.19%

Ivan Simion – PSDP - 33.65%

Rășinari

Bogdan Bucur – PNL - 46.79%

Băra Ioan-Bucur – PSD - 25.88%

Rîu Sadului

Tara Florian-Vasile – PNL - 70.83%

Minea Vasile-Costel – UNPR - 20.23%

Roșia

David Ioan – ALDE - 22.72%

Blanga Nicolae   - UNPR - 20.51%

Sadu

Ivan Valentin-Dumitru-Ioan – PNL - 48.00%

Popica Ion – PMP - 46.94%

Șeica Mare

Şuşa Nicolae – PNL - 60.99%

Angliţă Marcel – ALDE - 30.17 %

Șeica Mică

Urian Emil-Marius – PSD - 55.52%

Alămorean Ioan – PNL - 44.47%

Șelimbăr

Grecu Marius – ind. - 60.04%

Botezatu Filip – PNL - 33.13%

Slimnic

Şurean Ioan – PNL - 63.52%

Şoroştinean Virgil – PSD - 25.77%

Șura Mare

Marin Cornel-Liviu – PSD - 67.64%

Maier Ionuţ – ALDE - 17.35%

Șura Mică

Ristea Valentin – ALDE - 47.28%

Marcu Mircea-Dorel – PNL - 29.41%

Tilișca

Cîmpean Vasile – PNL - 54.34%

Popa Dumitru-Ioan – PSD - 25.59%

Tîrnava

Pleiner Norbert-Jacint – PSD - 54.06%

Găban Nicolae – PNL - 34.30%

Turnu Roșu

Istrate Stelian      - ALDE - 64.92%

Popa Ioan – PNL - 25.10%

Valea Viilor

Pinte Ilie-Avram – PSD - 50.01%

Manea Gheorghe-Puiu – PNL - 37.42 %

Vurpăr

Lienerth Mihail - PSD - 49.76%

Olariu Elena – PNL - 16.24 %

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Valea Viilor , Șura Mare , Turnu Roșu , Mohor Nicolae , Lucian Croitoru , Camerei Deputaților , Riu Sadului , PSD , Pompieri Agnita , Ovidiu Ganț , Ocna Sibiului , Cornel Știrbeț , Consiliului Județean , Statele Unite , klaus iohannis , Raluca Turcan , Primar Ristea Valentin , Popa Ioan , Miercurea Sibiului , Copșa Mică , Şeica Mică , sura mica , Turnul Sfatului , Gheorghe Roman , alma mater , alegeri , PNL , Axente Sever , USR , alegeri locale 2016 , Călin Gheorghe , Șeica Mare , La Marpod , Cristian Preda , Banea Ion Marius , Gligor Ioan , David Ioan , Roman Toader , Gura Rîului , Dragoman Ioan , Bogdan Bucur , Primarul Marin Cornel Liviu , Pinte Ilie , Candidaţii Eugen Barbu , Porumbacu de Jos , Vișa Ionel , Acstal Talmaciu , Pentru Sibiu , Popica Ion , Consiliului Local Bazna , Poiana Sibiului , Judecătoria Sălişte , Răcuciu Horaţiu , Muntean Ioan , Marcel Ciolacu , Arpaşu de Jos , Gospodaria Oraseneasca Avrig , UDMR , Primăria Dumbrăveni , Plus Bâlea , Nicoară Ioan , Botezatu Filip , Primăria Micăsasa , Banca Mediașului , modificarea legii alegerilor l , Primăria Moşna , Vintilă Cornel , Stănuleț Chirion , Popa Teodora , Istrate Stelian , Sitterli Ovidiu , Recolta Apoldu De Jos , Macaveiu Mihai Ion , Irimie Georgeta , Mihalache Daniel Tudor , Magda Dorin , Găban Nicolae , Dragomir Mircea , Grecu Marius , Gâță Aurel , Seuchea Ioan , Lupu Ioan , Popa Sorin , Rogozan Ovidiu , Budin Vasile , Predescu George , Bogdan Roman Gheorghe , chirpar , Scumpu Lucian , Călin Marius Alin , Șchiau Ioan , Bucşă Ioan , Magheru Cristin , Dăncila Ilie , Surdu Cornel , Aldea Ioan , Popa Dumitru , Cocoş Nicolae , Nuțu Dumitru Gabriel , David Adrian , Rus Dumitru , Dotcoş Sebastian Rares , Fodor Astrid , Huja Gheorghe , Ivan Valentin Dumitru Ioan , Cristea Constantin , Nemeș Dumitru , Marcu Mircea Dorel , Beschiu Ioan , Alămorean Ioan , Marian Elena , Angliţă Marcel , Martincu Dorel Ioan , Barbu Ioan , Basarabă Nicolae , Berghezan Ilie , Beschiu Gheorghe , Besoiu Rodica , Blanga Nicolae , Brăteanu Vasile , Bălan Marin , Băra Ioan , Cheşu Ioan , Cori Vasile , Cristea Radu , Cîmpean Vasile , Cîrţan Vasilică , Serb Gheorghe , Dancu Niculae , Dobre Aurel , Moldovan Sergiu Paul , Dârloşan Emil , Troancă Ioan , Feldeoiu Eugen , Gavril Florin , Gherghel Grigorie , Greavu Maria , Gămbuţan Iuliu , Ioan Alianţa Electorală , Iovi Adrian , Ivan Simion , Văcariu Constantin Aurelian , Klingeis Arnold , Şurean Ioan , Lazăr Nicolae , Şuşa Nicolae , Leb Sorin Marian , Lienerth Mihail , Lăpădat Valer , Maier Ionuţ , Manea Gheorghe , Mihai Ion Macaveiu , Minea Vasile , Modoi Liviu , Mândreanu Gheorghe , Mărginean Marius , Nechiti Radu , Oancea Ioan , Olariu Elena , Olariu Simion , Onea Ioan , Oprea Artenie , Pitici Mirel , Pleiner Norbert , Pop Iosif , Roba Eugen , Roman Marius , Rotar Mircea , Rîşnoveanu Marius , Schmidt Ady , Strava Ioan , Tara Florian , Urian Emil , Vasu Vasile , Şoroştinean Virgil , Ţerbea Aurel

Vizualizari: 2949

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

realistul

Acum 2 ani

Asta dovedeste ce fel de om e dl. presedinte. Ori joaca dupa cum i se canta, ori este cu 2 fete...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus