Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Ce este și ce rol are Confederația Patronatului Român

Ce este și ce rol are Confederația Patronatului Român

Despre Ce este si ce rol are Confederația Patronatului  Român, sau mai prescurtat Patronatul Român, s-ar părea că nu sunt numeroase informații. Aceasta este una dintre motivațiile care au stat la baza inserării acestor rânduri pe platforma on-line a Sibiului, care ne este gazdă.

In 2002, la inițiativa  dlui Gheorghe Naghiu, pe atunci antreprenor de succes,  actualul Președinte al Confederației Patronatul Român,  s-a înființat Patronatul Român, for reprezentativ al antreprenorilor, care, conform legislației ce încerca să se adapteze din mers la noua economie de piață a societății românești, trebuia să participe, prin reprezentanții ei , în calitate de for consultativ al Antreprenorilor, alături de Sindicate, organizație ce moștenise toate parghiile legislative bine puse la punct încă din perioada societății  de dinaintea Revoluției din 1989, la dezbaterile legislative de la nivel guvernamental.

De-a lungul timpului, Companii mari, Societăți din toate branșele cu capital românesc, Firme mari, mici sau mijlocii, AF-uri, II-uri etc. au devenit membre ale  Patronatului Român. Astfel, în prezent, cum vom putea vedea în materialul de mai jos,  un numar de  peste 550.000 de ANGAJATORI SI ANGAJATI sunt afiliați ai Confederației Patronatul Român, cifră care este într-o continuă creștere, Confederația Patronatul Român obținând recunoașterea juridică oficială a reprezentativității naționale.

După aderarea României la UE, când țara noastră a adoptat Legislația Europeană, s-a concretizat și mai mult activitatea reprezentanților Patronatului Român prin participare activă în cadrul numeroaselor foruri decizionale ale societății românești.

Confederația Patronatul Român, prin  Filialele sau Sucursalele sale din aproape toate județele țării, sunt invitate să participe, spre exemplu, la ședințele Comisiei de dialog social, din cadrul Prefecturii, la ședințele de informare ale Inspectoratului Teritorial de Munca, la sesiunile de prezentare ale  Planului de școlarizare pe domeniul tehnic ale Inspectoratului Școlar Judetean, la reuniuni sau  dezbateri legislative atât la nivel local, cât și la nivel central, având dialoguri cu  numeroase  ministere din cadrul Guvernului , dar și la nivel local cu reprezentanții instituțiilor Statului din teritoriu .

De asemenea, au loc cum era și firesc, schimburi de experiență între reprezentanți ai Patronatului Român și alte organizații patronale din diferite țări ale Uniunii Europene, cu scopul creșterii experiențelor sale și în vederea transmiterii de bune semnale atât spre organismele centrale, în vederea aprecierii la justa valoare a initiațivei antreprenoriale și a mediului ei de dezvoltare, cât și spre mediul de afaceri a cărui creștere în calitate este stringentă , întrucât se știe că antreprenorii sunt oglinda societății. Prin urmare, nivelul liedershipului antreprenorial va fi transmis echipei pe care o conduce. In funcție de nivelul lui, aceasta va crește sau nu, va avea succes real și sănătos sau nu va avea.

De aceea conceptul cunoscut  de ,,formare continuă”  depășește aria educațională a diverselor trepte ale Invățământului școlar,  fiind  absolut necesar  în  mediul privat, nu doar pentru calificări tehnice, profesionale,  sau certificări, foarte necesare și acestea, ci și prin cursuri interactive, prin întruniri  care îmbracă diferite forme, de la Team-buidinguri, la Conferințe, la Intâlniri cu Persoane de succes doritoare să împărtășească experiențele dezvoltării lor cu cei mai tineri în business etc., toate acestea având  drept obiectiv principal  îmbunătățirea calităților atât de necesare antreprenorului român de succes, care nu a prea avut modele , inițieri sau istorie fără întreruperi, precum  alți antreprenori din țările Europei de vest, unde mulți dintre ei duc mai departe dezvoltând cu succes afaceri multigeneratie, afaceri construite  în mod sănătos si continuu.

Pentru o imagine de ansamblu a valorilor, viziunii și filosofiei Patronatului Român și  a obiectivelor sale, prezint  în continuare Documentul-testament  al Consiliului Director.

PREZENTARE  GENERALA

Patronatul Român (CPR- PR ) este singura institutie patronala din România  Certificata- ISO pe 5 (cinci) sisteme de management al calităţii.   

Confederatia Patronatului Roman ( CPR ) reprezinta pentru toti membrii si partenerii nostri, o platforma (rampa) de lansare a intereselor juridice, economice si sociale.

 Prioritatea noastră este aceea de a sprijini  membrii şi partenerii  prin toate mijloacele legale să obţină PROFIT.

Spre deosebire de multe alte organizatii patronale, platforma, (rampa)  noastra este pusa in slujba membrilor si partenerilor,  nu pentru a se cocota un lider atot- stiutor si detinator al adevarului absolut si preocupat de interesul lui personal sau a unui grup mic de interese oculte.

Orice persoană fizică sau juridică simte nevoia la un moment dat, de a face parte dintr-o instituţie capabilă să-i asigure protecţie împotriva abuzurilor de orice fel şi a concurenţei neloiale, relaţii de afaceri în ţară şi străinătate, informaţii utile de finanţare / cofinanţare a proiectelor si afacerilor, etc.  Sunt onorat să afirm că, după o lungă triere, în conducerea  Patronatului Roman, au rămas numai Oameni liberi şi de bună calitate si credinţă, capabili să pună pe acelaşi nivel interesele personale cu cele de interes general ale membrilor şi partenerilor noştri.

Spre deosebire de politicieni, selecţia conducerii Colegiului Director al Patronatului Român, s-a facut, nu pe promisiuni fără acoperire ci în baza rezultatelor şi a profesionalismului demonstrat  în relaţiile cu Guvernul, Sindicate, Patronate şi cu membrii şi partenerii noştri.

Numai aşa am reuşit să obţinem Recunoasterea şi Reprezentativitatea la nivel naţional pentru  Confederatia Patronatului Român ( CPR )

Conform Hotararii TMB nr 13/FED, 10.07.2019, CPR, incepand cu anul 2019, reprezinta interesele a peste 550.000 de Angajatori si Angajati respectiv peste19 % din forţa de muncă a economiei româneşti, din toate sectoare economiei.       

 Un crez mai vechi al nostru este acela  că, Economia României va intra în normalitate numai atunci când politicile macro-economice vor fi stabilite, susţinute şi asumate prin Dialog Real de cei trei piloni ai Democratiei si Economiei, respectiv,  Guvern,  Patronate și Sindicate  Reprezentative la Nivel Naţional,

Partenerii Sociali si clasa politică  trebuie sa acţioneaze in  interesul membrilor, partenerilor sociali, si a alegătorilor, iar acestia trbuie sa fie bine organizaţi, activi şi dispuşi oricând să-i înlocuiască pe cei care nu respectă voinţa populară si a mediului de afaceri.

Cu sprijinul Fondurilor Europene, Patronatul Român a devenit locul în care se dă o iniţiere practică în antreprenoriatul si managementul performant al afacerilor şi  unde facem Oameni demni de a se numi Oameni, cetăţeni conştienţi şi luminaţi”, implicându-se în onorabila misiune de stabilitate economică şi de asanare spirituală și morală a societății românești.  

 În cadrul Patronatului Român funcţionează Departamente de Consultanţă pentru accesarea de fonduri interne si-sau europene, sustinerea propunerilor legislative de interes al angajatorilor, puse la dispoziţia organizaţiilor, partenerilor şi membrilor noștri de care au beneficiat numeroase firme.

Prin proiectele derulate, Patronatul Roman a demonstrat un grad ridicat de implicare in aspecte ce tin de dezvoltare durabila, egalitatea de sanse, inovare si cresterea gradului de calificare si ocupare pe piata muncii.Am calificat zeci de mii de oameni pe fff multe domenii.

Dorim să participam la reconstruirea (reindustrializarea) economiei Românesti pornind de la ceea ce mai este românesc și să salvam din ce se mai poate salva.

În decursul anilor, prin reprezentanţii noştri, am propus mai multe modificări sau completari de acte normative.

S-au emis mai multe puncte de vedere faţă de problemele majore ale vieţii economice şi sociale,

Suntem în faza de finalizare a Portalului de B2B în care se vor regăsi cererea şi oferta de produse şi servicii a tuturor angajatorilor din romania, structurate pe coduri CAEN, cu posibilitatea de colaborare atât între ele cât şi cu instituţiile deconcentrate, instituţii de îndrumare şi control, ONG-uri, şi cu firmele din țările   cu care C.P.R. a încheiat parteneriate.          

Avem dreptul legal dat de Tribunal Bucuresti pentru Monitorizarea şi Responsabilizarea Civică a cheltuirii banilor publici proveniţi din impozite, taxe, finanţări din proiecte şi surse atrase.   

                                 MODALITATI DE ADERARE IN CPR :

                             1) Societati Comerciale – pe baza de adeziune,

                            2) Asociatii si Federatii – pe baza protocoalelor de parteneriat- aderare  

                                  Obiectul si scopul protocoalelor de parteneriat-aderare.

   - Protejarea şi promovarea activă a intereselor membrilor şi partenerilor celor două părţi semnatare;

- Realizarea de consultări periodice între parteneri, care să permită dezvoltarea relaţiilor între aceştia, în interesul valorificării eficiente şi pe termen lung a colaborării;

Promovarea şi susţinerea unor proiecte de acte normative, care au ca obiect îmbunătăţirea cadrului juridic si economic, specific mediului de interes al celor două părţi;

Acordarea de sprijin reciproc în susţinerea unor demersuri, făcute la nivelul  autorităţilor  publice centrale sau locale.

- Participarea comună la promovarea şi derularea unor proiecte cu finanţare europeană, de  formare  profesională a angajaţilor săi;

Promovarea reciprocă a activităţilor şi proiectelor derulate.

-   Oferirea de informaţii, date statistice şi studii referitoare la obiectul de activitate al părţilor, la cererea membrilor acestora, în interesul stimulării relaţiilor dintre ei;

-   Organizarea de seminarii, simpozioane conferinţe, evenimente ştiinţifice şi alte manifestări.

Militarea pentru păstrarea unui echilibru de putere între societatea civilă şi guvernanţi, în sistemul actual pluralist de luare a deciziei;

-      În viitorul apropiat, Patronatul Român va deveni o instituţie de reprezentare Nationala Economico – Financiară si sociala a mediului de afaceri din România.

                                    Gheorghe NAGHIU

           Preşedintele Confederatiei ***Patronatul Roman ***

Acum, în prag de Sărbători, nu putem încheia aceste rânduri decât transmițând tuturor celor ce au avut curiozitatea și răbdarea să le parcurgă, dar mai ales tuturor membrilor Patronatului Roman, urări de sănătate ,,că-i mai bună decât toate”, cum afirma înțelepciunea populară, urări de prosperitate și mai ales urări de bucurie, ingredientul care hrănește sufletul, făcându-l fericit. Aș invoca și versurile celebrului Colind: ,,Acum, te las, fii fericit și vesel de Crăciun/ Dar nu uita, când ești voios/ Creștine, să fii bun!

Biroul Patronatului Român Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus