Luni,
20.09.2021
Ploi Scurte
Acum
10°C

Peste 630.000 de vizitatori în Muzeul ASTRA, până la finalul lui noiembrie. „Este o cifră uriașă”

Peste 630.000 de vizitatori în Muzeul ASTRA, până la finalul lui noiembrie. „Este o cifră uriașă”

Managerul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, este mândru de activitatea instituției din acest an. Cu un premiu deosebit care a adus recunoaștere internațională muzeului și peste 630.000 de vizitatori în 2019, managerul spune că totul se datorează echipei care „trudește zi și noapte”.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA a înregistrat 634.404 vizitatori/beneficiari de programe culturale. „Este o cifră uriașă. Veniturile Muzeului ASTRA sunt de aproape un milion de euro fără proiecte, iar cu proiecte cu tot ajungem undeva aproape de 5.800.000 de lei. Gândiți-vă câtă muncă și cât efort a fost depus de echipa muzeului care trudește zi și noapte pentru ca patrimoniul să fie mai accesibil publicului vizitator, în același timp noi făcându-ne datoria și pentru a conserva toată această minunăție din Dumbrava Sibiului și nu numai”, a menționat, în conferință de presă, Ciprian Ștefan.

Premiu_EMA_conferinta de presa (2)

Anul acesta a fost unul de impact mai ales pe plan internațional pentru Muzeul ASTRA, dovadă fiind faptul că instituția a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti, „un fel de Premiu Oscar din cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene”.

„Anul 2019 este unul care va rămâne clar în istoria României, a muzeelor din România, pentru că Muzeul ASTRA a câștigat premiul European Museum Academy/ Luigi Micheletti, un premiu pentru muzee care se inovează și transmit un cu totul alt mesaj vizavi de valorizarea patrimoniului și modul în care o instituție de cultură este asumată de comunitate”, a spus managerul.
În ultimele 12 luni, Muzeul ASTRA a câștigat și derulat opt proiecte cu finanțare nerambursabilă națională și internațională în valoare de 1.092.048 lei. În același timp, a pregătit și depus spre finanțare alte trei proiecte majore în valoare totală de aproape 3 milioane de euro.

Ciprian stefan muzeu astra (6)

În 2019 au fost organizate peste 2000 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, în care au fost implicați peste 3000 de meșteri, artizani și animatori culturali. De asemenea, au fost puse în scenă 270 ateliere și demonstrații culinare. În acest an, la Muzeul ASTRA au fost organizate 756 ateliere educative și de interpretare a patrimoniului.

„Au reușit practic să convingă o generație mai tânără să ducă mai departe un meșteșug, pentru că noi ne dorim ca în viitor să nu discutăm despre această resursă umană la trecut și doar la nivel teoretic, ci vrem să asigurăm cumva o continuitate.”
La capitolul realizări în domeniul conservării și restaurării, în 2019 Muzeul ASTRA a participat la patru saloane internaționale de restaurare și patrimoniu. De asemenea, au fost făcute 68 lucrări - intervenții de restaurare monumente, 5 lucrări de reconstrucții monumente, lucrări de înlocuire învelitori la 17 monumente, 34 lucrări diverse, amenajare expoziții și manifestări, 90 obiecte restaurate, 1739 obiecte conservate , 152 intervenții conservare monumente și 188 obiecte restaurate.

Astra Film. Peste 80.000 de vizitatori și deci de mii de copii beneficiari

Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu a prezentat între 14 și 20 octombrie o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. 47 de titluri din 4 secțiuni competiționale au intrat în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul a fost completat de zeci de filme de excepție, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care au adus pe marele ecran subiecte contemporane.

La Astra Film au fost 81.000 de vizitatori și 27.000 de copii beneficiari ai ofertei educaționale. „Aici vreau să accentuez faptul că în 2019 numărul beneficiarilor din zona școlilor primare, gimnaziale și liceale a crescut foarte mult. Practic sectorul nostru de educație muzeală a venit cu oferte dense, complete, pentru programul de pedagogie muzeală”, a transmis Ciprian Ștefan.

ZUI_atelier ZUI_2019 (2) ZUI_2019 (1) TCP_2019 (6) Targuri internationale_Muzeul ASTRA 2019 (1) ONMAT 2019 Muzeul ASTRA_Italia (2) Muzeul ASTRA_weekend (3)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marcus

Acum 1 an

Jos palaria pentru Domnul Stefan si colegii lui.!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus