Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Omul viitorului - poate tehnologia “să distrugă” natura noastră sportivă?

Omul viitorului - poate tehnologia “să distrugă” natura noastră sportivă?

Încă din vremurile străvechi omului îi plăcea mișcarea. Natura sa sportivă este evidențiată de competițiile organizate de-a lungul istoriei. Astăzi, omul modern și-a limitat din ce în ce mai mult activitatea fizică. Dispunând de o multitudine de avantaje tehnologice, acestuia îi este ușor să găsească alternative comode de a înlocui activitățile care presupun mișcare. Mai poate fi mișcarea un pariu câștigător? Ce se va întâmpla cu omul modern în viitor?

Natura umană presupune mișcare și sport!

Mișcarea echivalează cu a face sport. Prin natura sa, omul este o ființă orientată către mișcare. Pentru că atât buna funcționare a minții, cât și a corpului nostru depind de acest lucru. Studiile au arătat faptul că oamenii au încetat să mai facă mișcare de când s-au dezvoltat din punct de vedere tehnologic. În China, de exemplu, procentul celor care au încetat să mai facă mișcare este de 45%. În SUA este de 32%, în timp ce în Marea Britanie a fost de 20%. Toate aceste date sunt raportate la două generații.

Cercetătorii au relevat faptul că o bună dezvoltare a creierului uman se bazează pe activitatea sportivă. Lipsa acesteia conduce la o înstrăinare între corp și minte. Omul modern are totul la îndemână. Așa că sedentarismul a devenit ceva normal. Rata de dezvoltare a internetului este una impresionantă. În anul 1995 existau pe Glob doar 16 milioane de utilizatori de Internet (aproximativ 0,4% din populația Terrei). În Iunie 2019, peste 58, 8% dintre locuitorii Pământului erau conectați la internet (4, 54 miliarde de persoane).

Ce înseamnă acest lucru? Că mulți dintre aceștia se folosesc de tehnologie pentru a compensa lipsa de mișcare. Comandă online, se joacă pe net și chiar și-au mutat viață pe rețelele de socializare. În 2018 existau aproape 2, 26 miliarde de conturi pe Facebook, 1, 9 miliarde de conturi de Youtube și un miliard de conturi Instagram. 90% dintre utilizatori Youtube sunt tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani. Unii dintre aceștia vizionează conținut bazat pe sport, fără a face mișcare.

Omul ancestral era dependent de vânătoare. Trebuia să se miște pentru a mânca. Mai mult decât atât, mișcarea însemna supraviețuire. Astăzi, tinerii cu vârstele între 14 și 24 de ani își petrec între 2, 92 ore (în Austria) și 6,03 ore (în Olanda) pe net. În România, de exemplu, procentul celor care fac sport este sub 10%. Mai mult decât atât, 80% dintre români nici măcar nu au participat la o competiție sportivă.

Astăzi, omul modern nu mai lucrează în domenii care îl solicită din punct de vedere fizic. Devenim dornici să facem mișcare doar atunci când sănătatea ne-o impune. Evoluția tehnologiei ne oferă din ce în ce mai multă dependență. În 2019, procentul celor care accesau internetul de pe dispozitive portabile era de 63, 4%. Valoarea comenzilor plasate online se cifrează la 2, 32 de trilioane de dolari. Omul modern primește acasă produsele, nu mai merge după ele în magazin. Mediul digital îi oferă acestuia tot ce are nevoie și chiar îi permite să lucreze de acasă.

Exercițiile fizice sunt opționale, dar mișcarea este vitală!

Societatea actuală îi îndeamnă pe oameni către tehnologie. Existența noastră nu mai poate fi concepută fără un dispozitiv conectat la internet. Din punct de vedere social sunt condamnați la izolare dacă nu ne raliem grupului. Omul modern a ajuns să-și petreacă mai mult timp în față terminalelor electronice decât să doarmă. Dacă sportul este o activitate opțională, mișcarea nu este!

Gândește-te că sportul nu condiționează. În lipsa acesteia, corpul se adaptează. Atunci când îți privezi corpul de mișcare, îl privezi și de istoria să străveche. Mișcarea a existat din momentul zero. Omul din peșteri vâna, dansa în jurul focului, alerga, se cățăra, își căuta un mediu mai propice și multe astfel de activități. Ceea ce înseamnă că mișcarea este parte din ADN-ul nostru. Negând necesitatea ei, ne negăm propria existență.

Ce se va întâmpla cu omul modern în continuare?

40% dintre cei care dețin un terminal portabil au recunoscut că îl verifică chiar și în timpul somnului. Oamenii au devenit dependenți de tehnologie. De la telefoane și până la mașină căutăm mereu alternative care să nu implice propria noastră deplasare. În loc să mergem pe jos ori să folosim o bicicletă alegem serviciile de taxi sau transport privat auto. Decât să mergem la magazin, preferăm să plasăm comanda online.

Rămânând dependenți de tehnologie vom păși pe un drum periculos. Anxietatea, problemele de memorie, diminuarea abilităților și depresia vor fi cele mai enervante probleme ale omului din viitor. În loc să privim tehnologia din perspectiva a ceea ce este (o formă de asistență) ne rescriem propriul comportament. Ne privăm creierul și corpul de funcțiile lor primordiale și le periclităm existența. Merităm acest lucru?

Mai are natura sportivă a omului modern vreo șansă în viitor?

Este timpul că omul modern să plece de pe canapeaua confortabilă a ignoranței. Să înceapă să se miște și să-și reamintească de instinctele din AND-ul sau. Mișcarea trebuie să devină o prioritate. Nu trebuie să se miște în compensație pentru toată perioada în care tehnologia a primat. O poate face gradual, până când ajunge la nivelul de echilibru. Nu trebuie să renunțe la tehnologie. Ci trebuie doar să nu o mai folosească în exces.

Mișcarea îi permite omului să își conștientizeze natura sportivă. Indiferent de forma acesteia (joacă, activitate de muncă, sport, etc.) mișcarea îi permite creierului să interacționeze cu organismul. Stabilirea unor obiective mai reduse la început și mai apoi din ce în ce mai provocatoare. În acest fel, omul modern o să-și aducă aminte de adevărata sa natură. Și o să fie iarăși fericit!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus