Marţi,
28.09.2021
Ploi Scurte
Acum
14°C

Elevii încep cel mai lung semestru din ultimii ani. MEN anunță modificări ale calendarului pentru admiterea în liceu

Elevii încep cel mai lung semestru din ultimii ani. MEN anunță modificări ale calendarului pentru admiterea în liceu

Anul 2020 a început cu încă o săptămână de vacanță pentru elevi până la începerea celui de-al doilea semestru de școală, cel mai lung din ultimii ani și noutăți publicate de reprezenatanții Ministerului Educației (MEN) cu privire înscrierea la liceu. Înainte de sărbătorile de iarnă pentru elevi s-a încheiat primul semestru din anul școlar 2019 – 2020. Semestrul a avut 15 săptămâni, fiind cu cinci săptămâni mai scurt față de cel de-al doilea semestru, care va avea 20 de săptămâni. Elevii și preșcolarii mai au o săptămână de vacanță, până luni, 13 ianuarie, când vor începe, din nou, cursurile. Pentru aceștia urmează 12 săptămâni de școală până la vacanța de primăvară, după ce s-a renunțat la săptămâna de vacanță din luna februarie. Prima zi liberă este în 24 ianuarie. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020. Cel de-al doilea semestru aduce cu el și examenele naționale. Potrivit calendarului făcut public de reprezentanții MEN primii care vor susține evaluările naționale sunt elevii claselor a II-a.

Calendar Evaluarea Națională clasa a II-a 2020 11 mai - Limba română – Scris 11 mai - Limba maternă – Scris 12 mai - Limba română – Citit 12 mai - Limba maternă – Citit 13 mai - Matematică 14 mai - Limba română pentru minoritățile naționale – Scris-Citit

Următorii sunt elevii claselor a IV - a

Calendar Evaluarea națională clasa a IV-a 2020

19 mai - Limba română 20 mai - Matematică 21 mai - Limba maternă

Pentru elevii de clasa a VIII-a, Evaluarea Naâională începe în 15 iunie.

Calendar Evaluarea Națională 2020 clasa a VIII-a

2 – 5 iunie - Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020 15 iunie - Limba şi literatura română – examen scris 17 iunie - Matematică – examen scris 18 iunie - Limba şi literatura maternă – examen scris 22 iunie - Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00) 27 iunie - Afișarea rezultatelor finale

În ceea ce îi privește pe liceeni, cei din clasele terminale vor susține probele orale în prima jumătate a lunii iunie, iar în cea de-a doua jumătate, probele scrise.

Calendar BAC 2020

25 – 29 mai - Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 9 – 10 iunie - Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A 11 – 12 iunie - Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B 15 – 17 iunie - Evaluarea Competențelor digitale – proba D 18 – 19 iunie - Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C 22 iunie - Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris 23 iunie - Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris 24 iunie - Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris 25 iunie - Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris 30 iunie - Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00) 1-6 iulie - Rezolvarea contestațiilor 7 iulie - Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020

De asemenea, în semestrul II se desfășoară și programul naţional „Şcoala altfel”, care are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 - 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea acestui program nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Admiterea în liceu Cu privire la admiterea în liceu, reprezentanții Ministerului Educației au modificat calendarul introducând o zi dedicată completării fișelor de înscriere ale elevilor care au susținut Evaluarea Națională. Astfel, dacă până acum înscrierea avea loc pe 1 iulie, în aceeași zi cu anunțarea ierarhiei la nivel județean a absolvenților de clasa a VIII-a, anul acesta se va face din 30 iunie. De asemenea, a fost eliminată prevederea prin care fostul ministru interimar Daniel Breaz introducea media 5 la Evaluarea Națională. În continuare, la admiterea la liceu, se calculează 80% media de la Evaluarea Națională 2020 și 20% media generală de absolvire a claselor V-VIII.

12 – 18 mai – Transmiterea în școlile gimnaziale a broșurilor de admitere la liceu 1 iulie – Completarea de către secretariatelor școlilor a fișelor de înscriere, cu mediile de admitere Probele de aptitudini 11 – 12 mai – Înscrierea pentru probele de aptitudini 13 – 15 mai – Desfășurarea probelor de aptitudini 18 mai – Rezultatele obținute de elevi la probele de aptitudini Depunerea contestațiilor – acolo unde metodologia permite 22 mai – Rezultatele finale de la probele de aptitudini se afișează Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 11 – 12 mai – Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 13 – 15 mai – Desfășurarea examenelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 18 mai – Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor, acolo unde metodologia permite 22 mai – Rezultatele finale, după contestații Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru învățământul special 15 mai – Afișarea locurilor speciale pentru candidații romi 9 – 15 iunie – Primirea cererilor de înscriere a candidaților pe locurile speciale pentru romi 1 – 2 iulie – Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi 1 – 2 iulie – Înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special Repartizarea computerizată și admiterea la liceu 2020 30 iunie – completarea în aplicația informatică de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere ale elevilor care au susținut Evaluarea Națională 2 – 6 iulie – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a 3 – 7 iulie – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator 10 iulie – Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat Comunicarea rezultatelor și afișarea în școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele de stat 13 – 16 iulie 2020 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care elevii au fost repartizați.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus