Este de așteptat ca luni, 13 ianuarie, să fie anunțate patru candidaturi la funcția de rector al Universității Lucian Blaga. După al doilea mandat al rectorului Ioan Bondrea va veni la conducerea ULBS al VIII-lea rector, de la înființare. Pentru prima dată în istoria universității, acesta poate fi o femeie. Livia Puia Ilie, Liviu Nicolae Mihăescu, Ioan Marian Țiplic și Sorin Radu sunt cei patru care au anunțat oficial că se vor înscrie în cursa pentru conducerea universității sibiene.
Turnul Sfatului a vorbit cu cei patru despre motivația pe care o au, despre ce-și propun dacă ajung în această funcție și ce așteptări au de la vot. Aproape toți spun că vor să câștige, însă susțin că nu va fi nicio tragedie dacă vor fi învinși.
Livia Puia Ilie. ”A fi rector al ULBS nu este doar o funcție, presupune viziune și foarte multă muncă”
Este prorector al ULBS pe domeniul ”Strategie organizațională și financiară”, iar din 2012, până acum a avut ca atribuții elaborarea strategiei ULBS 2020 și monitorizarea implementării, promovarea ULBS și coordonarea parteneriatului strategic cu mediul preuniversitar, dezvoltarea relațiilor cu mediul economico-social și dezvoltarea organizațională. Este cadru didactic la ULBS din 1992, dar a fost și director asociat în cadrul Programului MBA Româno-Canadian al Academiei de Științe Economice București.
Prorectorul Livia Ilie spune că urmărește prin această candidatură două lucruri: să aibă un impact în societate, care poate progresa doar prin educație și cercetare de calitate și să-și pună în valoare experiența acumultata până acum în această instituție. ”Sunt două motive principale. Un motiv este legat de ceea ce cred eu că înseamnă rolul educației în general și rolul unei universități pentru societate și măsura în care putem face o diferență pentru a avea un impact în comunitate și societate în general; cred că avem responsabilitatea să încercăm să facem pași consitenți înainte. Al doilea motiv pentru care candidez: cred că pe baza experienței pe care o am și șanselor pe care le-am primit de la această universitate care m-au ajutat să mă perfecționez și să capăt experiență cu precădere în zonă de management universitar, am obligația sau responsabilitatea de a da înapoi universității, comunitatii din ceea am reușit să acumulez; cred ca pot oferi o alternative viabila de leadership pentru ULBS. A fi rectorul ULBS este o mare responsabilitate, înseamnă foarte multă muncă și implicare și sunt dispusă să fac efortul acesta tocmai pentru că înțeleg rolul pe care il avem in societate si potentialul pe care il are ULBS”, a declarat Livia Ilie.
Prorectorul susține că speră să fie suficienți colegi care s-o susțină, însă dacă nu se va întâmpla așa, e liniștită, deoarece știe că oricum universitatea va alege cea mai bună variantă. ”Cred că sunt foarte multe alternative care se pot oferi prin candidații care se anunță, sunt foarte mulți colegi care sunt pregătiți, au o experiență. Eu ofer o alternativa, cred eu bună, cu o viziune, am capacitate să fiu o persoană echilibrată și să fructific avantajele competitive ale universității. Sper să fie suficienți colegi care să creadă în aceleași lucruri în care cred și eu și să avem o viziune comună, să mergem toți mai departe să facem o diferență în primul rând pentru studenții noștri, pentru comunitatea academică, pentru toți cei care lucrează în Universitate și pentru comunitatea sibiana. Cred că până la urmă universitatea va alege cea mai buna varianta, pentru că va fi varianta care va rezona cel mai bine cu majoritatea colegilor. Sunt liniștită și plec în competiția asta pur și simplu fără să percep cu plus sau minus un posibil eșec.”, a spus prorectorul Livia Ilie.
Liviu-Nicolae Mihăescu. ”Este necesară o schimbare la nivelul universității”
Fostul decan al Facultății de Științe Economice, Liviu Mihăescu a fost consilier județean, ales pe listele PNL, în perioada 2012-2016. Activează în cadrul ULBS din 1997, când a fost preparator universitar la Catedra de Științe Economice. În fiecare an a urcat câte o treaptă academică: 1998 – asistent, 1999 – lector. În 2005 devine conferențiar, iar din 2009 este profesor. Din anul 2012 este evaluator extern ARACIS pentru programe de licență și master. Din 2004 este doctor în domeniul ”Management”.
Liviu Mihăescu a anunțat că nu vorbește despre despre proiectul său privind viitorul ULBS, urmând să0l facă public în următoarea perioadă. ”Este necesară o schimbare la nivelul universității și doresc ca să promovez proiecte de care să beneficieze și comunitatea academică, dar și comunitatea locală. Am un plan managerial și o să-l fac public. Acolo sunt toate obiectivele pe care eu le propun. Urmează să-l depun la momentul potrivit, conform programului. Sunt optimist și sunt sigur că se pot întâmpla lucruri bune pentru toată universitatea”, a declarat Mihăescu.
Ioan Marian Țiplic. ”E și o motivație care ține de faptul că sunt în instituție ca angajat din 1999”
Prorectorul Marian Țiplic deține această funcție din 2012, de când în fruntea ULBS a ajuns Ioan Bondrea. Țiplic este un produs 100% al universității din Sibiu, a absolvit Facultatea de Istorie și a rămas în cadrul ULBS până astăzi.
Spune că principala lui motivație pentru care candidează ține de experiența pe care a acumulat-o în această instituție. ”În principiu, motivația e dată de ceea ce cred eu că reprezintă experiența pe care am acumulat-o în acești opt ani de când sunt în conducerea universității și în același timp să zic și bazat pe faptul că o serie de lucruri care au fost pornite deja, unele din 2012, altele 2016, și pentru care am luptat au rămas nefinalizate. În altă ordine de idei e și o motivație care ține de faptul că sunt în instituție ca angajat din 1999, cred eu că o cunosc destul de bine și în același timp mă bazez pe faptul că există un nucleu, o masă critică de titluri în universitate care înțeleg că e timpul pentru o reașezare a unor trasee ale universității: o conectare mai bună cu autoritățile locale, o conectare mai bună cu mediul de afaceri, aici s-au făcut multe în ultimii ani, dar mai sunt altele care pot fi realizate, la fel, poate o reașezare a ceea ce înseamnă statutul și al cadrului didactic și al studenților în contextul acesta destul de neclar legislativ și al cadrului în care ne învârtim”, a spus Țiplic.
Prorectorul spune că se așteaptă la o campanie electorală bazată pe ideile tuturor candidaților la funcția de rector. ”Așteptările, sincer, cred că aș fie extraordinar de bucuros dacă pe baza programului manageriale pe care am să-l prezint începând de luni se va naște o dezbatere. Sunt convins că și ceilalți colegi au idei și idei foarte bune legat de ce înseamnă viitorul universității și dialogul pe marginea acestor programe dacă se va propaga în universitate în rândul titularilor într-un procentaj cât mai mare, e deja un câștig. Evident că îmi doresc să ajung la cât mai mulți titulari sau la acel număr de titulari care să-mi permită apoi ca din postura de rector să pun în aplica, dar cum am spus, aș fi deosebit de mulțumit dacă ar exista o dezbatere și mai ales dacă această dezbatere va rămâne în sfera ideilor, a programelor și nu a altor hai să le zic picanterii”, a mai spus Marian Țiplic.
Sorin Radu. ”Am o viziune despre cum poate universitatea să meargă mai departe”
Sorin Radu s-a născut în Săliște și a urmat și el, la fel ca Marian Țiplic, cursurile ULBS, fiind licențiat în istorie. Înainte de a se întoarce la universitatea sibiană, Sorin Radu a activat timp de trei ani ca muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Din 1998 este preparator universitar, din 2000 devine asistent universitar, iar din anul 2004 devine lector universitar doctor. În perioada 2008 – 2011 a fost Decan al Facultății de Istorie și Patrimoniu. În perioada 2012 – ianuarie 2013 a ocupat funcția de Prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane, funcție lăsată vacantă de un alt pretendent al funcției de rector, Liviu Mihăescu, ajuns consilier județean.
Sorin Radu susține că a ajuns la vârsta maturității și că a înțeles cum funcționează Universitatea, acestea fiind o parte din motivele care l-au determinat să candideze. ”Vreau să candidez pentru că am experiența necesară, pentru că am o viziune despre cum poate universitatea să meargă mai departe în contextul național și european, în condițiile în care se anunță schimbări majore în ceea ce privește învățământul superior și cercetarea, pentru că am susținerea unor colegi și a unor departamente colective care au fost manifestate plenar în împrejurări diferite, și cumva pentru că eu personal am ajuns la vârsta majorității și cred că am înțeles cum funcționează organizația noastră, universitatea pot să ajut comunitatea academică universitară sibiană să crească și să-și atingă principalele ținte”, a spus Sorin Radu.
Legat de așteptările pe care le are în urma votului, Sorin Radu spune că e optimist, însă nu vede o catastrofă dacă nu va fi ales. ”Sunt optimist-realist. Sunt optimist pentru că sunt un om de echipă și cred că dacă reușesc să-i conving pe colegi că programul meu reprezintă o minimă schimbare și o îmbunătățire a situației pe care o avem acum, dar și realist în sensul că nu privesc ca pe o catastrofă dacă nu reușesc să-i conving și să obțin votul lor și sunt evident un soldat al universității și mă voi înregimenta în noua structură în cazul în care altcineva va reuși să obțină majoritatea voturilor”, a mai spus Sorin Radu.
Calendarul alegerilor
13-15 ianuarie – depunerea dosarelor de candidatură la funcția de rector
16 ianuarie – verificarea dosarelor de candidatură
17 ianuarie – contestații și soluționare contestații
20 ianuarie – ședință extraordinară a Senatului ULBS (doar dacă există contestații)
20 ianuarie – publicarea candidaturilor pentru funcția de rector
23 ianuarie – ședința Senatului pentru validarea noului Senat, pentru validarea candidaturilor la funcția de rector și alegerea președintelui Senatului
27 ianuarie – 1 februarie – campanie electorală pentru alegerea rectorului
4 februarie – Turul I
6 februarie – Turul II
7 februarie – Ședință a Senatului ULBS pentru validarea rezultatelor alegerilor
1 – 31 martie – desemnarea prorectorilor, concursul decanilor, alegerea reprezentantului studenților în CA
Rectorii ULBS
Grațian Ștețiu, în perioada 1977-1984
Mircea Tomuş, în anul 1990
Valeriu Deac, în perioada 1990-1991
Moise Țuțurea, în perioada 1991-1992
Dumitru Ciocoi Pop, în perioada 1992-2004
Constantin Oprean, în perioada 2004-2012
Ioan Bondrea, din 2012
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Marian Ţiplic , Sorin Radu , Științe Socio , Alba Iulia , Grațian Ștețiu , Livia Ilie , Turnul Sfatului , Muzeului Naţional , Moise Țuțurea , Liviu Mihăescu , Ştiinţe Economice , Constantin Oprean , Universităţii Lucian Blaga , Ioan Bondrea , Marian Ţiplic , Mircea Tomuş , Ştiinţe Economice Bucureşti , Liviu Nicolae Mihăescu , Livia Puia Ilie , Prorectorul Livia Ilie , Dumitru Ciocoi Pop , Livia Ilie Visma , Sorin Sadu , Prorectorul Marian Ţiplic , Valeriu Deac
Vizualizari: 19868
Ultimele comentarii
Acum 51 minute
Kukuruku
Acum 1 oră
Vlad christian
Acum 2 ore
Victor
Acum 2 ore
Steve
Acum 2 ore
Gabytza Gabor