Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
9°C

”Moștenirea” Sibiului din anii care au trecut a scăzut: 65 de milioane de euro

”Moștenirea” Sibiului din anii care au trecut a scăzut: 65 de milioane de euro

Pentru prima dată din 2011 încoace, Sibiul nu a mai încheiat anul cu mai puțini bani cheltuiți decât cei încasați. La început de 2020, Sibiul are în conturi un excedent de 64,8 milioane de euro, față de cele peste 78 de milioane de euro de la începutul lui 2019. Chiar și așa, excedentul înregistrat este de trei ori mai mare decât valoarea cumulată a impozitelor și taxelor plătite la bugetul local pe parcursul unui an întreg de toți sibienii (atât cetățeni, cât și companii). Excedentului bugetar de la acest început de an i se adaugă alte peste 30 de milioane de lei, rămase dintr-un credit BERD accesat în urmă cu patru ani.

În lei, Sibiul are în conturi, în acest moment, un excedent în sumă totală de 311.281.127 de lei, comparativ cu cele 367.171.111 milioane de lei, care rămâneau necheltuite la finele anului 2018. Excedentul a fost confirmat în ședința Consiliului local Sibiu de joi, în cadrul căreia aleșii locali au decis – o formalitate cerută de legislație – ca aceste sume să fie folosite pentru a acoperi cheltuielile actuale ale administrației locale, până la adoptarea unui nou buget.

Pentru a avea un termen de comparație a dimensiunii excedentului bugetar, cea mai costisitoare lucrare aflată în prezent în derulare de către Primărie este șantierul noului Liceu de Artă, pentru care contractul semnat are o valoare 20 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Sau, tot pentru a ilustra dimensiunea excedentului de 311 milioane de lei, valoarea cumulată a impozitelor pe clădiri și terenuri, precum și pe autoturisme, încasată de Primăria Sibiu de la cetățeni și firme în primele 11 luni din 2019 a fost de 92,4 milioane.

Cum a scăzut excedentul

Scăderea excedentului bugetar vine și ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la zece la sută, reducere aplicată din 2018 și care a afectat semnificativ veniturile bugetului local sibian. Tocmai de aceea, la finele lui 2018, diferența dintre banii încasați în anul respectiv și cei cheltuiți a fost de mai puțin de două milioane de lei, pentru ca de anul trecut, această diferență să devină una negativă.

Potrivit datelor contabile, anul trecut au crescut și cheltuielile cu întreținerea orașului (cheltuielile de funcționare, în care intră de la menținerea curățeniei și reparații până la salarii și contribuții sociale), cât și cheltuielile cu investițiile în noi obiective din Sibiu.

Aceste cheltuieli au evoluat diferit față de perioada similară a anului de referință 2018. Datele preliminare (aferente primelor unsprezece luni ale lui 2019) indică o creștere a cheltuielilor de funcționare cu 23% (de la 235 de milioane de lei în noiembrie 2018 la 306 milioane de lei, în noiembrie 2019). Diferența se datorează ”creșterii cheltuielilor privind administrarea și buna gospodărire a municipiului, precum și modificările legislative cu impact asupra contravalorii serviciilor și lucrărilor realizate”, după cum se arată într-un raport al Direcției Economice din cadrul Primăriei Sibiu.

Procentual, mult mai mare a fost creșterea cu investițiile: cu 42% mai mulți bani a investit Primăria Sibiu în primele 11 luni din 2019, față de perioada similară a lui 2018. Altfel spus, 96,9 milioane de lei au fost cheltuite de Primăria Sibiu în 2019, față de 56,2 milioane de lei în 2018 (sumele sunt aferente primelor 11 luni).

Plus banii din împrumut

În afara celor 311 milioane de lei excedent bugetar, Primăria Sibiu mai are la dispoziție mai bine de 30 de milioane de lei din cele 67,5 împrumutate de la BERD în decembrie 2015, pentru asfaltarea străzilor de pământ din oraș. ”Până la data de 30.11.2019 au fost efectuate trageri din împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și dezvoltare contractat de municipiul Sibiu în sumă de 14,16 milioane de lei”, se mai arată în raportul Direcției Economice a Primăriei Sibiu, prezentat și consilierilor locali. Cele 14,16 milioane de lei se adaugă celor 22,2 milioane de lei utilizate în anii anteriori din respectivul împrumut.

Inițial, administrația locală și-a eșalonat tragerile din acest credit până la finele lui 2018. Cum banii nu au fost cheltuiți, în primăvara anului trecut proiectul de modernizare a străzilor de pământ din fonduri BERD a fost prelungit cu alți doi ani (detalii aici).

Pentru ce se dorește a fi folosită ”moștenirea”

Excedentul bugetar al Sibiului ar avea numeroase destinații înspre care să fie folosit, se arată în raportul Direcției Economice referitor la darea de seamă contabilă pe 2019. ”Excedentul bugetar cumulat la finele anului 2019 va fi angajat pentru finanțarea principalelor investiții pe care municipiul Sibiu le-a demarat deja și sunt aflate în diferite stadii de implementare (proiectare, contractarea execuției, în execuție), dintre care cele mai semnificative sunt: construcția noului Liceu de Artă, extinderea școlii Regele Ferdinand și construcția unei săli de sport, realizarea noului Plan urbanistic general al Sibiului, centrul de conferințe și spectacole, reabilitarea Băii Populare, centrul de agrement și sport, amenajarea Lacului Binder, modernizarea Stadionului municipal, amenajarea parcărilor din piața Gării, piața Cibin, și din cartierul Hipodrom, modernizarea străzii Podului, crearea unui drum de legătură între cartierul Ștrand și cartierul Turnișor, modernizarea podului de pe strada Rozmarinului, reparații capitale în cartierele Hipodrom, Ștrand, Terezian, viabilizare cartier Veterani, reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș, extinderea și lărgirea Căii Cisnădiei, reabilitarea și extinderea podului PECO de pe șoseaua Alba Iulia ș.a.”, se arată în raportul amintit.

Cum s-au cheltuit banii

grafic cheltuieli sibiu 2019

În primele 11 luni ale lui 2019, totalul cheltuielilor realizate de Primăria Sibiu a fost de peste 293 de milioane de lei. Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru străzi (56 de milioane de lei), pentru transportul în comun (46 de milioane de lei) și cultură (43 de milioane de lei).

 

 

Tip cheltuieli Lei
Străzi 56.314.571
Transport în comun 46.329.151
Cultură 43.540.480
Rambursări credit Aeroport 26.250.000
Parcuri, baze sportive 17.945.936
Salarii, contribuții, indemnizații 14.646.580
Cheltuieli funcționare autorități 10.993.023
Poliția locală 9.815.245
Salubritate și canalizare 7.827.202
Iluminat public și electrificări 7.814.606
Sport 4.612.304
Alte servicii 32.497.825
Alte cheltuieli 14.969.510
Sursa: execuția bugetară la 30 noiembrie 2019

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 1 an

A strans ceva babuta la saltea! In timpul acesta sibienii circulau tot cu autobuze rare si rablagite, tot pe strazi de pamant si isi parcau masinile care unde apucau. Asa incepe basmul despre FDGR-ul cel bun din Sibiu.
Raspunde

Erlkonig

Acum 1 an

e uite bai pesedache ca s-au asfaltat strazi de pamant si s-au cumparat autobuze
Raspunde

Zaraza

Acum 1 an

46 de milioane TRANSPORT 43 DE MILIOANE CULTURĂ 34 DE MILIOANE ALTE SERVICII ????
Raspunde

McD

Acum 1 an

bla, bla, bla...
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Daca prima propozitie e adevarata , definitia excedentului care este?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 1 an

Da, corect ar fi fost sa zică ca a încheiat anul cu deficit, care a fost acoperit de o parte din excedentul din anii anteriori.
Raspunde

Sibian cu pedigree

Acum 1 an

Din motiv de buna gestiune a banilor, platim pentru o reabilitare de strada de 200 m, 5 milioane de euro...evident catre Terra Building, acest Teldrum al rezistentei de dreapta...
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Alte servicii 32.000.000 si Alte chelt 15.000.000 adica 47.000.000 reprezentand 10.000.000 EURO mai mult decat toate capitolele aproape cat s-a cheltuit pe strazi sau cat 5 Politii Locale,............care nu sunt detaliati sa vedem pe ce s-au cheltuit si in ce fel, prin ce proceduri s-au atribuit si catre ce FIRME Este o suma imensa totusi mai mult decat Cultura sau Transportul................................
Raspunde

Sibian suparat

Acum 1 an

A 3345-a dovada ca Sibiul e condus de niste incompetenti. Un oras in care a ajuns sa se parcheze ca in bucuresti, nu mai gasesti un trotuar liber, si in care se circula ca in Moscova. Un oras in care se cumpara biciclete pentru bike sharing dar tre sa circuli inghesuit pe marginea drumului ferindu-te de gurile de canal si de gibonii care te imping cu oglinzile. Un oras in care toate autoritatile se inghesuie in poza la deschiderea unui mall care nu are autorizatii de securitate la incendiu. Sa mai zic?
Raspunde

Anonymus

Acum 1 an

stau si ma intreb cei de la politia locala pentru ce au cheltuit aproape 10 milioane avand in vedere ca in Sibiu se parcheaza aiurea in continuare (ei isi fac datoria doar daca ii chemi si atunci vocifereaza si iti dau raspunsuri de genul: daca il amendez pe ala trebuie sa mai amendez inca cateva sute), sunt inca hotii si talharii si mai mult nu ii mai vezi sa patruleze deloc ca doar stau la caldura pe bani frumos (1000 euro un politist local este imens de mult avand in vedere salariile din privat)...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Patricia Bugneriu

Acum 1 an

Sa vie USEREU sa devenim cel mai iubitor oras de fratii de acelasi sex!!!
Raspunde

A

Acum 1 an

Excedentul se va topi rapid, daca in toate orasele unde s-au construit stadioane noi s-au construit cu bani de la guvern, noi mai cu moț facem din bani proprii ca ne permitem....
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 1 an

În afară de faptul că s au mărit salarile celor din primărie eu nu văd nicio schimbare în felul în care care este administrată primăria Sibiu .Impresia mea este că așa cum am avut și avem guvernul bugetarilor, așa avem în Sibiu o administrației care servește intereselor angajaților din primăria Sibiu .
Raspunde

Alice

Acum 1 an

1000 euro salarul unui burtos de la Politia Locala ? ce studii si pregatire au ptr a putea uza de drepturile care le-au primit ? aberante de altfel....de la control in trafic pana la control agenti economici ...dar despre salariile celor din Primarie nu se vorbeste deloc deoarece ei sunt stat in stat . Concluzionand , ca cetatean a acestei urbe , nu simt nici o imbunatatire a calitatii vietii , simt doar incompetenta si dezinteresul acelor organisme ptr cei ce traiesc in acest orasel .
Raspunde

rotariu

Acum 1 an

La prima vedere ar fi vorba de incapacitatea primăriei de a îndeplini promisiunile de la alegeri. Dar e mai mult: prostie și încercare de a ascunde gestionarea dezastruoasa: de un mandar și un interimat avem aceiași frică și inconștiență: nu au nici un economist, să le spună că au păgutit an de an orașul, locuitorii lui cu milioane? Necheltuirea, nu economia de fonduri a fost pierdere pură prin creșterea prețurilor, cca 10% la minim de la un an la altul, mai mult la construcții. La peste 300 milioane , respectiv 30 de milioane s-au pierdut minim 30 respectiv 3 milioane de la un an la altul. Cine îi plătește? Că au fost plătiți toti cu bani buni! Și mulți!! Nu numai vot... Trebuie deja discutat ce se va face la alegeri: grupul săsesc a ajuns la epuizarea resurselor, nu numai la reducerea numărului! Și până atunci să se abțină cu proiecte noi că vedem cum știu să forostuiască ”excedentul” pe aducerea Sibiului la un oraș înghesuit și fără viziune: ce s-a realizat în 3 mandate s-a împrăștiat într-un mandat și un interimat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus