Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

”Exces de putere”. Prefecții și subprefecții înlocuiți de PNL vor să dea în judecată guvernul

”Exces de putere”. Prefecții și subprefecții înlocuiți de PNL vor să dea în judecată guvernul

Foști prefecți și subprefecți din opt județe i-au transmis premierului Ludovic Orban o plângere oficială prin care îi solicită să anuleze hotărârile de guvern prin care s-au numit temporar în funcție 31 de prefecți și subprefecți. Printre aceste hotărâri se numără și cea cu nr. 909 din 10.12.2019 prin care ajuns în funcția de subprefect, cu caracter temporar Rareș Macrea. Motivul ține de condițiile în care se pot aduce schimbări în rândul înalților funcționari publici. ”Apreciem că hotărârile atacate au fost adoptate cu exces de putere în înțelesul art. 2 lit. A din Legea 554/2004, respectiv prin exercitarea dreptului de apreciere al autorității prin încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. (...)În Notele de fundamentare anexate de către Guvernul României Hotărârilor nu reiese aplicarea întocmai a tezei finale a art. 505 alin 5 în sensul în care, nu se face dovada indubitabilă că persoanele propuse să exercite cu caracter temporar funcția de prefect sau după caz de subprefect au absolvit programele de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare înalților funcționari publici ori au exercitat un mandat complet de parlamentar”, se arată în plângere.

Legea nu se respectă de multă vreme

Fostul prefect de Sibiu, Maria Minea nu a semnat plângerea, însă susține că așa cum precizează foarte clar legea, funcțiile de prefect și subprefect ar trebui să fie ocupate în urma unui concurs. ”Normal ar fi ca persoanele care intră în categoria înalților funcționari publici să dea un examen la nivel național, iar dacă îl promovează, pentru o perioadă de trei ani să intre într-un fond de cadre disponibile pentru a exercita aceste funcții, dar și altele de la nivelul administrației. Pe lângă asta, Codul Administrativ prevede foarte clar că inclusiv pentru aceste funcții este nevoie să se organizeze examene de ocupare a postului, la care să fie admise persoane cu calificările necesare, conform legii”, susține Maria Minea.

Conform Codului Administrativ, ocuparea funcțiilor publice din categoria înalților funcționari publici, cu excepția categoriei înalților funcționari publici parlamentari se face prin a. concursul organizat în condițiile prevăzute la art. 467; b. concursul de promovare organizat în condițiile prevăzute la art. 483; c. mobilitate, în condițiile prevăzute la art. 503; d. exercitare cu caracter temporar, în condițiile prevăzute la art. 509; e. redistribuire din corpul de rezervă al funcționarilor publici”.

Guvernul Orban a revocat-o din funcţia de prefect al judeţului pe Maria Minea  la începutul lunii decembrie 2018, însă de atunci nu a făcut nicio propunere de prefect. Prefectura Sibiu este condusă acum de subprefectul Rareș Macrea, cel care ocupă temporar funcția de subprefect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Super Lipici

Acum 4 ani

Da... adevarul e ca ei aveau scaunele lipite cu spuer glue de fund, iar guvernul le-a dezlipit cu forta.... acum au o gaura in pantaloni, iar unora dintre ei le-au prins si chiloteii, deci umbla saracii in fundul gol. pai e treaba, asta.... asa niste oameni competenti in functii publice de care n-a auzit nimeni, sa sufera in halul asta ? Vai ce rusine... Sa nu uite cineva sa le deseneze acestor mojoco sau sa le explice cumva pe intelesul lor, ca prefectii sunt in subordinea guvernelor, iar guvernele nu fac altceva decat sa isi puna alte neamuri, cand se schimba, prin "teritoriu". Ca de... asa e la romani, ai primar ales plus prefect, un ins pus de Bucuresti sa ia bani degeaba si sa bage bete in roate cand nu pot obtine si ei niste bani de pe la administratiile locale.
Raspunde

alin

Acum 4 ani

..."decat " intreb ...pana acum la numirile anterioare unde era regula cu examen pentru ocuparea postului ? Eu nu mai pricep nimic ...sau am o defectiune tehnica la perceptie ...nu am preferinte politice incerc sa inteleg sistemul iar in secunda asta sunt in aer . De cand s-a schimbat partidul de la putere ies la rampa diverse declaratii de proceduri viciate sau te mai miri ce insa unde erau aceste vicieri cand era vorba de numitii PSD ca zau ca nu mai inteleg nimic .A existat vreun concurs la numirile din anii anteriori si mi-a scapat mie ? Sau treaba asta cu studiile si concursurile si competentele se aplica doar pe sarite ....Poate ne lumineaza cineva ca suntem cam prosti ...sau ne vor prosti ...
Raspunde

miki maus

Acum 4 ani

"CIOCU MIC, CĂ ACUM NOI SUNTEM LA PUTERE" este oricand de actualitate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus