Vineri,
23.04.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

Noile ”buletine”: Țin loc de card de sănătate, au CIP-uri și se eliberează de la 12 ani

Noile ”buletine”: Țin loc de card de sănătate, au CIP-uri și se eliberează de la 12 ani

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, prevede un proiect de ordonaţă de Guvern care vizează alinierea actelor de identitate româneşti la standardele de la nivelul Uniunii Europene, pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită şi vor permite cetăţenilor să accese servicii ale administraţiei publice fără a se mai prezenta la ghişeu. Totodată, ele vor avea şi funcţionalitatea de carduri de sănătate.

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Prin proiect se creează cadrul legal naţional pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Conform sursei citate, pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie în statele membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021).

"Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice", arată MAI.

Prin intermediul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în străinătate), să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice.

"Întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezenţa fizică a cetăţeanului la ghişeu nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanţă servicii precum: înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice, depunerea unor declaraţii personale prevăzute de lege ş.a", mai arată MAI.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura "funcţionalitatea de card de sănătate”.

Conform proiectului, actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani şi, opţional, sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

"Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opţiunea de a solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate", precizează MAI.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională”.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunţului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Ludo Vicorban

Acum 1 an

Asta sunt alea cu satana, asa-i? Uite ca n-am scapat de ele pana la urma... Eu pe al meu o sa il sfintesc ca sa incerc macar sa nu tin diavolul in portofel!
Raspunde

Turist

Acum 1 an

Intram in Schengen cu asta? Intreb si eu ca nu mai stiu ce conditii si atributii mai sunt cu libera trecere si restul clubului Schengen.Vor doar sa ne controleze nu si protectie sau altceva.O fi culoarea de vina,bate-o vina.
Raspunde

Ioan Termopan

Acum 1 an

Nu cred ca aia-i problema... azi maine nu ne mai trebuie Schengen si o sa ne multumim cu statutul de outsider.... sa vedem si partea buna. Chestia aia sperie migrantii iar incet incet UE oricum face implozie, iar cand vor vrea aia sa fuga, hop... ca nu suntem in schengen si putem si noi sa le punem gard, ceva mai usor. Mai ia o vreme pana se trezesc romanii despre ce se intmapla de fapt... asa e natia asta, tot in delay.
Raspunde

Ciprian Hiron

Acum 8 luni

Cinci secunde in cuptorul cu microunde, si s-a ales praful de cip-cirip-ul kurului! Dupa aia, e treba lor sa afle de ce nu functioneaza cip-cirip-ul, tu l-ai folosit corect, cum prevede legea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus