Vineri,
13.12.2024
Cer Senin
Acum
-4°C

Interviu cu directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu: Există transparență totală

Interviu cu directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu: Există transparență totală

De aproape trei ani, Romeo Stoicescu este directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. În această perioadă a încercat să schimbe mentalitatea iubitorilor de natură și animale, făcându-i să fie mai atenți cu mediul înconjurător și la poluarea pe care o lasă în urmă. Cu ce rezultate, aflați în rândurile următoare.

Cred că principala întrebare pe care și-o pun pescarii și vânătorii sibieni, membri ai asociației, este ce ați făcut în 2019? Pentru ce plătim la AJVPS?

Dacă vorbim strict de banii colectați de la pescari, să zicem, în primul rând din acești bani am asigurat activitatea asociației. Noi, ca pescari, vrem ape, vrem să ne bucurăm de ele și să putem merge la pescuit. Asta presupune o bună gestionare a lor, în special asigurarea pazei apelor, plata chiriei și activități de repopulare. După care, dacă ar rămâne bani, frumos ar fi să facem și investiții pentru asociație sau măcar reparații.

Să o luăm la rând. Cât de bine păzite sunt apele pe care le aveți în grijă?

E mai puțin relevat cât se asigură, este mai relevant cât ar trebui să asigurăm. Pescarii ar trebui să înțeleagă că la nivelul nevoilor noastre astăzi, la nivelul braconajului din România, la nivelul înțelegerii vizavi de ce înseamnă protecție față de mediu, cum înțelege pescarul obișnuit să respecte natura, exact așa ar trebui să ne pregătim și noi cu oameni care să păzească habitatele piscicole. În acest sens, degeaba vin eu acum și vă spun că există șase sau opt oameni încadrați în AJVPS Sibiu care să facă strict pază apelor, care lucrează la program de opt ore și nu mai știu pe unde s-o apuce pe 100 de kilometri de Olt. Nemaifăcând referire aici la restul habitatelor piscicole pe care le avem în grijă. Pe noi ne interesează să sporim paza, să mărim paza și aici apare conflictul vizavi de înțelegerea multor pescari care-și doresc să pescuiască cu 50 de lei pe an sau cu o sută și din acei bani pretind să se întâmple lucruri. Dacă am angaja zece paznici, buni, care să înțeleagă ce au de făcut, care să se implice trup și suflet, cărora să le și oferim condiții, să poată efectua pentru noi paza, nu cred că am fi pe undeva sub un milion de lei pe an cheltuială. În aceste condiții, la cinci mii de membri, deja vorbim despre o cheltuială de 200 de lei persoană. Și atunci, întrebarea nu se mai pune cum gestionăm paza, ci întrebarea este cum ar trebui să o gestionăm? Dacă oamenii nu sunt conștienți...

Totuși, au fost destul de multe acțiuni anti-braconaj în 2019 și cu Poliția, și cu Jandarmeria, au fost braconieri prinși...

Eu ți-am spus ce cred că ar trebui să facem. Bineînțeles că și facem foarte multe lucruri din ce ne dorim, slavă Domnului sunt și membri care vin și susțin activitatea paznicilor. Dar nu se poate să profităm de oamenii care pleacă de acasă bucuroși pentru mediu și să le râdem în nas – aici fac referire la cei care nu înțeles ce înseamnă să fii coleg într-o asociație. Sunt și unii care consideră că dacă au dat 50 de lei ei trebuie să primească totul, dacă se poate să sară și peștii pe mal. Nu, unii vin și se implică, iar rezultatele se văd.

WhatsApp Image 2020-01-16 at 18.39.38

Deci este o diferență de mentalitate și educație.

Corect. Dar trebuie să ne gândim și la oamenii care vin și se implică voluntar, poate se satură la un moment dat: ”Stai domnule, eu vin, muncesc și altul doar face scandal pe apă, având aceleași beneficii ca mine! Când o să fim egali, până la urmă?”.

Ce populări ați făcut anul trecut?

Am reușit să facem două campanii de populare, deși ne-am propus mai mult. Am adus crap, foarte frumos, viguros și sănătos, undeva până în patru kilograme exemplarul. Aceasta a fost o populare de primăvară, iar la popularea de toamnă am introdus peste o mie de puieți de lin, o specie mai rară și deosebit de frumoasă.

Acțiuni de ecologizare ați mai făcut?

Am făcut și ecologizări. Nu am încă un total pentru anul 2019, dar cert este că s-a strâns o cantitate de gunoaie mai mică decât în anii anteriori. Se pare că eforturile noastre din ultimii ani privind atenția pescarilor la ce lasă în urma lor pe malul apei dau rezultate, deși mai este mult până la avem ape curate. În 2019 am făcut toate acțiunile de ecologizare pe care ne-am propus să le facem, doar că nu ne-am mai bucurat de același număr de participanți ca în anii anteriori, însă nici nu am găsit la fel de multă mizerie.

Am văzut despre pescari, spuneți-mi ce ați făcut pentru vânători în 2019?

Vânătorii încep să înțeleagă, poate mai bine decât pescarii, ce înseamnă autogospodărirea fondurilor de vânătoare și se bucură din plin de asta. În sensul că urmăresc direct activitatea de asigurare a hranei, a hranei complementare, își întrețin locurile de adăpat, și-au renovat complet standurile, observatoarele, hrănitoarele, deci chiar se bucură de activitatea lor, sunt implicați și își gestionează singuri situația.

Din punctul acesta de vedere, cât de transparentă e activitatea AJVPS Sibiu? Cât de deschiși sunteți cu fiecare membru în parte la dialog și în a explica fiecare acțiune și cum este cheltuit fiecare leu?

Absolut, există transparență totală. Nu avem nimic de ascuns. Toate acțiunile la pescuit sunt anunțate în prealabil și chiar invităm pescarii să ia parte la ele, iar la vânătoare acțiunile le fac membrii. Nu mai funcționează ca pe vremuri. Nu mai există situații de genul: vine paznicul sau vreun individ, care spune că el a primit ordin și trebuie să semnezi aici. Acum deciziile se iau la comun, membrii se întâlnesc, discută...

Aproape ca o asociație...

Da, asta înseamnă asociație, oamenii lucrează împreună pentru binele comun, tot pentru ei.

Ce planuri aveți pentru 2020? Ce v-ați propus să faceți?

Am încă tendința aceasta de a spune că vreau să asigurăm viitorul asociației, să nu lăsăm persoane care nu sunt interesate de activitatea asociației, ci au alte interese, personale, să pună mâna pe ea. Aceasta este prima noastră grijă. După care vrem să asigurăm în continuare paza fondurilor piscicole, să asigurăm activitatea vânătorilor, chiriile fondurilor, reparații, populări, investiții.

WhatsApp Image 2020-01-16 at 18.39.16

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

L

Acum 4 ani

Asociatii care nu isi mai au loc intr-o lume civilizata cu o biodiversitate tot mai amenintata de poluare si extinctie. O adunatura de ipocriti si criminali, care in spatele unor asa zise actiuni de ecologizare, care dau bine pe sticla si de gestionare a fondurilor de vanatoare, haicuiesc bietele animale in numele unei selectii artificiale absurde. Cota de hrana pe care o primesc pentru vanat, multi o duc acasa pentru orataniile aflate in batatura, iar apoi achizitioneaza camere de observatie si hranitori automate in vederea macelului final.
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

În toate țările civilizate, există nenumărate astfel de asociații. Germania, Franța, Austria, Ungaria etc. Inclusiv Uniunea Europeană are propria asociație. Se numește FACE (European Federation for Hunting and Conservation. Nota 2, stai jos. Repetă cursurile de zoologie din clasa a VI-a.
Raspunde

ajvps

Acum 4 ani

DOMNUL DIN IMAGINE NU SE POATE ORGANIZA PE EL, APAI SA ORGANIZEZE O ASOCIATIE. ESTE UN INDIVID MEDIOCRU, FARA VIZIUNE.
Raspunde

Plutarul

Acum 4 ani

Ce facem d.nu director cu hoardele de nenorociti care braconeaza scobarul in cantitati uriașe cu ancore si " furnicuțe " la podul Turnu rosu in zona protejată pt iernat a pestilor, prin lege. Aceleasi fețe de ani buni. Niciodata in decursul activitatii aociatiei, nu a avut loc un carnagiu al.speciilor, in zona protejata si intetzisa, mai masiv decat cel.care se intampla in ultimii 3-4 ani.Se scot zilnic zeci.de kg. Nici o șansa sa ai loc de pescuit normal in zona. Unde sunt parteneriatele cu Poliția si Jandarmeria? Au ramas pe hârtie? Cum e posibil sa trimiteti in control, un singur om, fara sprijin, intr.o astfel de zona? Singur cu masina , intr.un loc unde sunt peste 15 persoane care pescuiesc asa cum.stim cu totii.Acestea sunt parteneriatele pe care le.ati incheiat cu fortele de ordine?
Raspunde

Vasile

Acum 4 ani

Waw! Cata transparenta! Dar nici un comentariu? Pro, contra? Nimic? Nu cred... Asta în cazul în care sunt acceptate doar cele părtinitoare :). De ce nu spune nimic despre paginile oficiale ale filialei administrate de dumnealui unde nu poți spune nimic pt ca te blochează sau anulează comentariile? Asta fără sa aduci injurii, doar îți spui părerea.
Raspunde

sasa

Acum 4 ani

ce vreti de la bucatarul Romeo ?
Raspunde

Andronescu

Acum 4 ani

In Olt se deverseaza materii fecale de toate felurile (pe langa alte substante poluante), nu inteleg cum puteti pescui in haznaua aia si, cu atat mai mult, cum puteti manca peste din cloaca numita Olt. Cat priveste comportamentul pescarilor, acesta este pe masura murdariei din apa. Nicaieri in tara nu am vazut atata mizerie lasata de cei care pescuiesc. Este sub orice critica lipsa de educatie a celor care pescuiesc in Sibiu. Legat de vanatoare, mergeti prin munte si veti vedea paduri pustii, in care nu exista animale salbatice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus