De aproape trei ani, Romeo Stoicescu este directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. În această perioadă a încercat să schimbe mentalitatea iubitorilor de natură și animale, făcându-i să fie mai atenți cu mediul înconjurător și la poluarea pe care o lasă în urmă. Cu ce rezultate, aflați în rândurile următoare.
Cred că principala întrebare pe care și-o pun pescarii și vânătorii sibieni, membri ai asociației, este ce ați făcut în 2019? Pentru ce plătim la AJVPS?
Dacă vorbim strict de banii colectați de la pescari, să zicem, în primul rând din acești bani am asigurat activitatea asociației. Noi, ca pescari, vrem ape, vrem să ne bucurăm de ele și să putem merge la pescuit. Asta presupune o bună gestionare a lor, în special asigurarea pazei apelor, plata chiriei și activități de repopulare. După care, dacă ar rămâne bani, frumos ar fi să facem și investiții pentru asociație sau măcar reparații.
Să o luăm la rând. Cât de bine păzite sunt apele pe care le aveți în grijă?
E mai puțin relevat cât se asigură, este mai relevant cât ar trebui să asigurăm. Pescarii ar trebui să înțeleagă că la nivelul nevoilor noastre astăzi, la nivelul braconajului din România, la nivelul înțelegerii vizavi de ce înseamnă protecție față de mediu, cum înțelege pescarul obișnuit să respecte natura, exact așa ar trebui să ne pregătim și noi cu oameni care să păzească habitatele piscicole. În acest sens, degeaba vin eu acum și vă spun că există șase sau opt oameni încadrați în AJVPS Sibiu care să facă strict pază apelor, care lucrează la program de opt ore și nu mai știu pe unde s-o apuce pe 100 de kilometri de Olt. Nemaifăcând referire aici la restul habitatelor piscicole pe care le avem în grijă. Pe noi ne interesează să sporim paza, să mărim paza și aici apare conflictul vizavi de înțelegerea multor pescari care-și doresc să pescuiască cu 50 de lei pe an sau cu o sută și din acei bani pretind să se întâmple lucruri. Dacă am angaja zece paznici, buni, care să înțeleagă ce au de făcut, care să se implice trup și suflet, cărora să le și oferim condiții, să poată efectua pentru noi paza, nu cred că am fi pe undeva sub un milion de lei pe an cheltuială. În aceste condiții, la cinci mii de membri, deja vorbim despre o cheltuială de 200 de lei persoană. Și atunci, întrebarea nu se mai pune cum gestionăm paza, ci întrebarea este cum ar trebui să o gestionăm? Dacă oamenii nu sunt conștienți...
Totuși, au fost destul de multe acțiuni anti-braconaj în 2019 și cu Poliția, și cu Jandarmeria, au fost braconieri prinși...
Eu ți-am spus ce cred că ar trebui să facem. Bineînțeles că și facem foarte multe lucruri din ce ne dorim, slavă Domnului sunt și membri care vin și susțin activitatea paznicilor. Dar nu se poate să profităm de oamenii care pleacă de acasă bucuroși pentru mediu și să le râdem în nas – aici fac referire la cei care nu înțeles ce înseamnă să fii coleg într-o asociație. Sunt și unii care consideră că dacă au dat 50 de lei ei trebuie să primească totul, dacă se poate să sară și peștii pe mal. Nu, unii vin și se implică, iar rezultatele se văd.
Deci este o diferență de mentalitate și educație.
Corect. Dar trebuie să ne gândim și la oamenii care vin și se implică voluntar, poate se satură la un moment dat: ”Stai domnule, eu vin, muncesc și altul doar face scandal pe apă, având aceleași beneficii ca mine! Când o să fim egali, până la urmă?”.
Ce populări ați făcut anul trecut?
Am reușit să facem două campanii de populare, deși ne-am propus mai mult. Am adus crap, foarte frumos, viguros și sănătos, undeva până în patru kilograme exemplarul. Aceasta a fost o populare de primăvară, iar la popularea de toamnă am introdus peste o mie de puieți de lin, o specie mai rară și deosebit de frumoasă.
Acțiuni de ecologizare ați mai făcut?
Am făcut și ecologizări. Nu am încă un total pentru anul 2019, dar cert este că s-a strâns o cantitate de gunoaie mai mică decât în anii anteriori. Se pare că eforturile noastre din ultimii ani privind atenția pescarilor la ce lasă în urma lor pe malul apei dau rezultate, deși mai este mult până la avem ape curate. În 2019 am făcut toate acțiunile de ecologizare pe care ne-am propus să le facem, doar că nu ne-am mai bucurat de același număr de participanți ca în anii anteriori, însă nici nu am găsit la fel de multă mizerie.
Am văzut despre pescari, spuneți-mi ce ați făcut pentru vânători în 2019?
Vânătorii încep să înțeleagă, poate mai bine decât pescarii, ce înseamnă autogospodărirea fondurilor de vânătoare și se bucură din plin de asta. În sensul că urmăresc direct activitatea de asigurare a hranei, a hranei complementare, își întrețin locurile de adăpat, și-au renovat complet standurile, observatoarele, hrănitoarele, deci chiar se bucură de activitatea lor, sunt implicați și își gestionează singuri situația.
Din punctul acesta de vedere, cât de transparentă e activitatea AJVPS Sibiu? Cât de deschiși sunteți cu fiecare membru în parte la dialog și în a explica fiecare acțiune și cum este cheltuit fiecare leu?
Absolut, există transparență totală. Nu avem nimic de ascuns. Toate acțiunile la pescuit sunt anunțate în prealabil și chiar invităm pescarii să ia parte la ele, iar la vânătoare acțiunile le fac membrii. Nu mai funcționează ca pe vremuri. Nu mai există situații de genul: vine paznicul sau vreun individ, care spune că el a primit ordin și trebuie să semnezi aici. Acum deciziile se iau la comun, membrii se întâlnesc, discută...
Aproape ca o asociație...
Da, asta înseamnă asociație, oamenii lucrează împreună pentru binele comun, tot pentru ei.
Ce planuri aveți pentru 2020? Ce v-ați propus să faceți?
Am încă tendința aceasta de a spune că vreau să asigurăm viitorul asociației, să nu lăsăm persoane care nu sunt interesate de activitatea asociației, ci au alte interese, personale, să pună mâna pe ea. Aceasta este prima noastră grijă. După care vrem să asigurăm în continuare paza fondurilor piscicole, să asigurăm activitatea vânătorilor, chiriile fondurilor, reparații, populări, investiții.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Județene , Pescuit Sibiu , App Image , taxe , Pescarilor Sportivi Sibiu , Pentru Sibiu , vanatoare , pescuit , stiri sibiu , ajvps sibiu , Romeo Stoicescu
Vizualizari: 13578
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Sibian