Duminică,
12.07.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

Despre rolul presei. Sau despre PSD și Trif

26 Ianuarie 2020 21:02

Site-ul Turnul Sfatului este ostracizat pe Facebook pentru că-și permite să publice declarațiile social-democraților, cu precădere cele ale liderului PSD Sibiu, Bogdan Trif. De fiecare dată când vreunul din oamenii din echipa ziarului a încercat să explice motivele pentru care este absolut normal ca declarațiile să fie publicate, foarte puțini au înțeles explicațiile.

Eu cred că prima problemă pentru care mesajele nu sunt înțelese ține de necunoașterea unor termeni. Se face o confuzie gravă între știri și comentarii, între articole și advertoriale, deși acestea din urmă sunt marcate și răs-marcate.

Observ că deranjează cel mai mult advertorialele sau știrile în care apare numele Bogdan Trif sau se prezintă un punct de vedere al PSD. Cei care cer stoparea lor sunt în marea majoritate, culmea, cei care au ieșit în stradă pentru o justiție imparțială și liberă. Nu cred că se poate libertate pentru unii, iar alții să tacă.

O altă problemă ține de modul greșit în care este percepută presa, din punctul meu de vedere. Eu cred că în ciuda tsunami-ului social provocat de mijloacele de informare new-media, rolul principal al media a rămas același: de a informa. Așa cum sunt de acord toți teoreticienii, nu poate exista o libertate a cuvântului dacă există opreliști în comunicare. Nu cred că societatea va deveni mai liberă, mai democratică, dacă o voce care reprezintă un partid politic va fi redusă la tăcere. ”Accesul la informații împuternicește publicul să dezvolte o imagine adecvată și să-și formeze o opinie critică și realistă cu privire la societatea în care trăiește”, scriu teoreticienii. Publicul va dezvolta o imagine mai bună despre societate excluzând total PSD? Nu cred.

S-a spus că din cauza acestui tip de presă a ajuns Ceaușescu la putere. Total greșit. Comunismul s-a consolidat și după ce presa a fost forțată să vorbească doar despre un singur partid. Atunci când un partid ordonă interzicerea apariției în presă a celorlaltor partide se ajunge la dictatură. Iar atunci când tinerii solicită asta, viitorul nu are cum să fie promițător.

Turnul Sfatului nu ți-e fostul coleg de bancă, reîntâlnit pe Facebook. E un ziar

De ce doar Turnul Sfatului e criticat pe Facebook pentru că scrie despre PSD, chiar dacă celelalte ziare procedează la fel? Probabil că asta ține de așteptările pe care publicul le are față de acest ziar, dar și de spiritul de turmă pe care îl dezvoltă rețeaua de socializare. În primul rând, un cititor ”anti-PSD” care urmărește Turnul Sfatului va primi pe pagina sa de Facebook mai multe linkuri de știri de la această publicație. Cele mai multe sunt apropiate de sensul gândirii lor, dar cele referitoare la PSD produc însă declicul. Oamenii se așteaptă în sistemul media de astăzi, influențat și de rețelele de socializare, ca grupurile, bulele, să fie bine ancorate, simpatiile și antipatiile să fie evidente, iar selecția să se facă strict pe acest algoritm de opinii. Un ziar nu poate fi așa. E mai mult decât un feed pe Facebook. Turnul Sfatului poate fi asimilat în mintea unora ca un prieten pe Facebook. De aici și dezamăgirea cruntă atunci când apar prezentate opiniile ”dușmanului”. Un ziar nu se adresează exclusiv unei bule, ci unei societăți.

Cine numără banii de la PSD?

Turnul Sfatului s-a mânjit cu banii de la PSD. E una din frazele des întâlnite. Aici ne referim strict la advertoriale, pentru că în final, mulți oamenii au înțeles că aceste articole sunt plătite. Mânjirea nu mai este similară, în opinia lor, cu banii din advertorialele PNL, PLUS, USR, ALDE și PRO România. Sunt la fel marcate, prețul este similar. Chiar și sursa banilor este de cele mai multe ori aceeași: bugetul național. Prin legea partidelor, cele cu reprezentare parlamentară primesc finanțări substanțiale, iar interesul lor este ca mesajul să le fie prezentat populației exact așa cum a fost transmis, fără posibilele intervenții ale unui jurnalist. Din nou, așa procedează toate partidele, nu doar PSD. Singura diferență ține însă de conținut. Limbajul PSD Sibiu, preluat de la nivel național de cele mai multe ori, este mult mai agresiv, naționalist, cu numeroase afirmații care în ochii unui votant de dreapta sunt pur și simplu absurde. Putem noi decide care mesaj politic este util populației și care nu? Putem noi să ne asumăm rolul de cenzori? Putem tria accesul partidelor la platformă în funcție de afinitățile politice ale unor cititori? Noi nu credem că e cazul.

Superiorii

Sunt și cititori, și nu puțini, care înțeleg foarte bine mecanismul. Care știu exact care este rolul presei și cunosc termenii. Problema lor vine din ideea că astfel de articole strică societatea. Ele ar putea convinge alți semeni, nu atât de inteligenți ca ei, că PSD-ul este un partid OK. Că sunt oameni care vor vota negreșit cu social-democrați dacă citesc declarațiile lui Trif legate de casele lui Iohannis sau de numele lui ne-românesc. Acești oameni au pretenția de la Turnul Sfatului să formeze opinii în sensul gândirii lor: o societate va fi mai bună dacă PSD este cenzurat, eventual scos din lista partidelor. Aspect care nu mai ține însă de noi.

Termeni care pot ajuta în înțelegerea mesajului:

Ce e știrea?

Este orice comunicare făcută la momentul oportun, deoarece este interesantă și semnificativă. Ea reprezintă o relatare a aspectelor semnificative ale unei întâmplări de actualitate, care este interesantă pentru cititorii ziarului unde se publică relatarea; știrea este prima relatare a evenimentelor semnificative, care prezintă interes pentru public.

Ce este editorialul?

Editorialul este un articol (de ziar, de revistă etc.), de obicei nesemnat care exprimă punctul de vedere oficial al conducerii redacției într-o problemă actuală și importantă. Se mai numește și articol de fond. Fiind considerat cea mai importantă specie a jurnalismului de opinie, editorialul exprimă atitudinea ziarului față de realitatea politică, socială, economică etc.

Ce este comentariul?

Comentariul sau analiza însoțește de obicei o știre, o sinteză, o anchetă sau un reportaj. Un comentariu întotdeauna va interpreta și explica un eveniment. Evenimentul este încadrat într-un contest mai larg, se fac comparații cu situații similare, dacă e cazul cu evenimente petrecute în alte țări, se descrie mecanismul respectivului eveniment, se discuta cauzele, efectele, posibilele evoluții de viitor. Un comentariu trebuie să aducă totodată idei și perspective noi, cu privire la subiectul abordat. Aceste idei pot să fie ale jurnalistului sau pot aparține experților. Diferența dintre comentariu și editorial este că într-un comentariu este prezentată opinia jurnalistului sau specialistului, pe când în editorial este prezentat punctul de vedere al ziarului.

Ce este advertorialul?

Este un hibrid între publicitate și jurnalism, în care clientul de publicitate plătește echipa editorială să scrie un articol care prezintă produsul acestuia. Există și posibilitatea ca textul să fie scris de către client, însă în ambele situații acesta este marcat corespunzător, pentru a nu naște confuzii.

Care-i faza cu presa?

Principalul rol al media în societate este cel de informare. Ea trebuie să informeze consumatorii într-o manieră completă, obiectivă şi inteligibilă, pentru ca aceștia să fie în măsură să urmărească și să înțeleagă evenimentele politice şi economice. În plus, mass-media contribuie la formarea opiniilor politice şi a percepțiilor.

Se tot vorbește despre libertatea presei. Majoritatea specialiștilor este de părere că pentru ca libertatea presei să fie reală, publicul și mass-media au nevoie la acces neîngrădit la informații. Accesul la informații împuternicește publicul să dezvolte o imagine adecvată și să-și formeze o opinie critică și realistă cu privire la societatea în care trăiește și la autoritățile care îl guvernează, încurajează participarea corect informată a acestui public la chestiunile care îl privesc, prezintă capacitatea să impună transparență la nivelul instituțiilor publice în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice și tragerea la răspundere a funcționarilor publici, expunerea și sancționarea corupției și să legitimeze administrația ca serviciu public.

Sursa: wikipedia

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Jan

Acum 5 luni

+TURNUL SFATULUI ESTE O PUBLICATIE PERFECTA ....ea reflecta realitatea care trebuie sa troneze ptr opinia publica ..este echidistanta si nu urmareste presiunile dreptei s au a stangi ..doritori e minciuni s au de presa inclinata spre dorinta lor politica se pot adresa spre informare altor publicatii de casa ptr ei s au chiar pe FB unde gasesc de toate ....Ca om de stinga gasesc corectitudine in relatari chiar daca unora nu le place ptr ca Psd nu este atacat mai tare s -au de ce se vorbeste mereu de el s au de lideri lui...PSD fiind un partid mare cu simpatie la public nu poate sa dispara din publicatii si nici din scena politica dupa uni care sant patimasi si tin doar cu o parte a politici ...Au tot dreptul si uni si alti la exprimare si manifestare corecta si toleranta ...CIVILIZATA..asta lasa de dorit in aceste vremuri ..
Raspunde

Dragos

Acum 5 luni

Problema nu e ca TS publica advertorialele PSD. Problema e calitatea îndoielnică a acestor reclame, lucru care evident este in responsabilitatea PSD, nu a jurnaliștilor TS.
Raspunde

Marius

Acum 5 luni

Interesant articolul , dar mi se pare ca fiecare cititor are dreptul sa reactioneze cum vrea la articole sau advertoriale ( cuvantul nu exista in dex ). Iar daca ziarul permite ca oricine sa publice minciuni si dezinformari in el e normal sa fie confundat cu hartia igienica. Mi se pare de toata jena sa spuneti ca aveti dreptul de a publica ceva doar pentru ca este platit. Si mai e o chestie , ziarele nu mai reflecta realitatea ci doar ce sunt platite sa reflecte. Deci stati linistiti ca oricum nu mai crede nimeni ce scrieti, toata lumea stie ca scrieti doar ce sunteti platiti sa scrieti si nu sa reflectati interesul cititorului. Din pacate sunt putini ziaristi care isi mai merita acest nume iar ziare si mai putine. Daca libertate inseamna sa publicati minciuni si dezinformari ( chiar si cu marcajele de rigoare ) doar pentru ca e platita , atunci inseamna ca libertatea e un pres cu care va stergeti pe picioare.
Raspunde

2cents

Acum 5 luni

Si ce propuneti? Cenzura ca pe vremuri? Cine o sa stabileasca ce este suficient de "ok" pentru a aparea pe site? Care va fi masura?
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 5 luni

Aceste dezinformari din comunicatele semnate de Trif zis si 10 la suta trebuie publicate in continuare pentru ca numai asa PSD poate lua la Sibiu mai putin de 10 la suta.Oare cat de dobitoc poti sa fi sa il ataci la Sibiu pe Iohannis. Iar daca ai inceput sa il ataci si vezi ca partidul o ia in jos sa continui.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S-a spus adevarul! #SibieniiNisteIpocriti

Acum 5 luni

Despre ce atacuri vorbesti tu? S-a spus adevarul, voi mintiti fanaticilor! S-a trezit poporul. A inceput la iasi. Cat a hulit asta psdul si cata ura a bagat in romani, ui ca-i vine vremea, SA FIE HULIT DE 10 ORI MAI MULT!
Raspunde

Vasile Gaidarji

Acum 5 luni

Daca doriti sa fiti impartiali si in respectul deontologiei profesionale ar trebui sa impuneti anumite reguli celor ce solicita spatiu editorial in ziarul dumneavoastra. Am citeva sugestii: -orice solicitant de publicare a unui advertorial sa stie ca veti cere punctul de vedere al oponentilor politici, care vor vedea materialul propus inainte de publicare, punct de vedere ce va fi publicat in acelasi numar al ziarului; -disputa astfel creata va fi analizata de colectivul redactional care va prezenta un punct de vedere bine documentat in acelasi numar al publicatiei. Cred ca in acest fel simpatizantii ambelor parti vor putea vedea unde partidul lor are dreptate si unde greseste. Tot in acest fel vom putea sa amendam greselile favoritilor si vom putea alege propunerile de calitate ale opozantilor nostri. Stiu ca e dificil de realizat ce propun, dar sinteti de meserie si ati putea gasi solutii. Si nu uitati: advertorialele sint platite din bani publici alocati partidelor, iar reprezentantii lor uita asta. Nu-i platim sa ne minta ci sa ne serveasca.
Raspunde

o parere...

Acum 5 luni

Lipseste din enumerarile dvs. capitolul, depasit se pare, DEUNTOLOGIA... Poate imi explicati cum publicarea tuturor nonsensurilor si minciunilor, asa de dragul liberei exprimari si a unei prese, asa zis, nepartinitoare, ajuta societatea? Dar aveti dreptate, presa moderna nu mai este despre corectitudine si dreptate, cainele de paza al democratiei, etc... este despre capitalismul feroce al celor ce si-l permit. Dar in ziua de azi putem justifica orice de dragul liberei exprimari.
Raspunde

dar sanitatia presei? Nici pentru asta nu sunteti responsabili?

Acum 5 luni

Cand supravietuirea asa numitului partid social democrat isi bazeaza supravietuirea politica adeseori (mai ales in epoca dragnea&dancila) pe mincina si dezinformari, nu are si presa macar un rol de sita grosiera pt a nu lasa orice minciuna sa ajunga la publicul mai putin dotat, public ce nu poate sa discearna intre minciuni sfruntate si adevar, public ce zice ca daca e la ziar “asa o fi”?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus