Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

INTERVIU Secretarul Mitropoliei Ardealului, despre proiectele Bisericii în 2020: de la grădinița din Arhitecților, la Centrul de zi pentru vârstnici

INTERVIU Secretarul Mitropoliei Ardealului, despre proiectele Bisericii în 2020: de la grădinița din Arhitecților, la Centrul de zi pentru vârstnici

Înființarea unui serviciu de ambulanță socială (despre care vom scrie într-un alt articol), extinderea conceptului de cantină socială, dar și evocarea personalităților istorice și bisericești care s-au manifestat prin acțiunile lor filantropice în decursul secolelor sunt principalele direcții de activitate ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului din acest an. I-am solicitat preotului Cristian Vaida, secretar eparhial și al Cabinetului Mitropolitului Ardealului, să ne explice mai multe despre evenimentele și despre stadiul proiectelor pe care Biserica din Sibiu le va începe sau continua în 2020.

- Care sunt planurile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului pentru acest an; ce proiecte importante vor coordona sau implementa reprezentanții Bisericii Ortodoxe sibiene?

R: Caracteristica dominantă a activităților desfășurate până în prezent în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului stă sub semnul împlinirilor, a lucrărilor în derulare, precum și a inițierii unor proiecte de viitor axate pe câteva direcții majore de activitate: pastoral-liturgic, cultural-misionar, social-filantropic și patrimonial-imobiliar, fiecare din aceste preocupări având propriile dimensiuni și specificități în dezvoltarea și transpunerea în realitate. În urmă cu un an, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a inițiat la nivelul municipiului Sibiu, proiectul filantropic „Fericiți cei milostivi!”: zilnic, aproximativ 130 de oameni cu o situație materială precară primesc acasă gratuit, prin preoții din oraș și voluntarii de la fiecare parohie, masa de prânz, pregătită și ambalată la Cantina „Sfântul Stelian”. Anul acesta dorim să consolidăm acest proiect, să-l dezvoltăm și, în măsura posibilităților, să-l extindem și în alte localități din județ. De asemenea, săptămâna trecută, Înaltpreasfinția Sa a inițiat și prezentat un nou proiect social-filantropic intitulat „O mână întinsă aproapelui nostru”, prin care dorim să putem distribui continuu alimente și îmbrăcăminte pentru cei nevoiași prin intermediul parohiilor și protopopiatelor din județul Sibiu.

Tot anul acesta se va pune în funcțiune, prin departamentul social, un serviciu de ambulanță al Arhiepiscopiei, care a fost acreditat de curând, o serie de proiecte cultural-educaționale, precum și multiple campanii sau acțiuni de natură socială (pentru copii orfani sau din familii cu situații materiale precare, pentru vârstnici singuri sau din căminele de bătrâni), pe care le-am avut anii trecuți și care vor fi continuate și în acest an. În același timp, dorim continuarea lucrărilor la Grădinița „Sfântul Nicolae” din Cartierul Arhitecților, începerea lucrărilor de amenajare a Centrului Social Catedral – Centru de zi pentru vârstnici, amenajarea unui Centru de Patrimoniu Bisericesc – Casa Eminescu în Sibiu, precum și o serie de edificii sociale în jud. Brașov.

- Anul 2020 a fost declarat de Patriarhie anul omagial „al pastorației părinților și copiilor și anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Puteți să ne oferiți, vă rog, două exemple de evenimente care vor fi organizate la Sibiu cu această ocazie.

Importanța covârșitoare a valorilor morale ale familiei tradiționale a ocupat întotdeauna un loc central în învățătura Bisericii, deoarece familia reprezintă cadrul cel mai de preț pentru cultivarea iubirii conjugale, părintești, filiale, dar mai ales pentru perpetuarea vieții în această lume. Tematica acestui an este cu atât mai importantă cu cât cunoaștem prea bine încercările de marginalizare sau discreditare a acestor valori spirituale perene. Toate activitățile culturale și pastoral misionare ale Arhiepiscopiei Sibiului vor sta în acest an sub acest spectru tematic.

În luna iulie, la Sibiu va avea loc un simpozion național interdisciplinar cu tema „Importanța familiei creștine în societatea modernă”, la care au confirmat deja participarea multiple personalități din diferite domenii de activitate științifică ale mediului academic. De asemenea, în toamnă, vom organiza o sesiune specială de comunicări pentru evocarea personalității lui Emanoil Gojdu, mare filantrop al Bisericii noastre străbune și neobosit luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.

- Cine sunt filantropii ortodocși români care vor fi comemorați în acest an; cine sunt cei mai cunoscuți din zona Sibiului?

Dintre cei mai cunoscuți filantropi ortodocși români, originari din părțile Sibiului amintim: în primul rând Sf. Andrei Şaguna, Mitropolit al Ardealului (1848-1873), care a sprijinit foarte mult ridicarea românilor ardeleni prin credință, cultură și educație; a trimis foarte mulţi studenţi la studii în Germania; a înființat peste 800 de școli sătești și alte edificii cultural-educaționale; prin testament şi-a lăsat întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, pentru scopuri culturale şi filantropice; Episcopul Dionisie Romano al Buzăului (1859-1873) – întemeietor de şcoli şi ctitor de biserici; a acordat multiple ajutoare de studii unor tineri; marele mecena Emanoil Gojdu (†1870), avocat de origine aromână şi mare filantrop – prin testament şi-a lăsat averea naţiunii române din Ungaria şi Transilvania, pentru a se oferi burse elevilor români merituoși sau cu situații materiale precare (s-au acordat peste 5500 de burse!); Alexandru Lebu, originar din Cacova (azi Fântânele), jud. Sibiu, fost preot (1835-1918), care şi-a lăsat întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, din care s-au acordat multe burse de studii şi ajutoare tinerilor români; Victor Tordăşianu (1860-1920), absolvent de teologie şi angajat la Centrul arhiepiscopesc din Sibiu – a condus mulţi ani „Reuniunea meseriaşilor români” din Sibiu (1897-1920), contribuind la formarea multor meseriaşi români; Ioan Mihu (†1927), jurist, om politic şi mare proprietar în Vinerea, jud. Hunedoara (azi Alba), care şi-a lăsat întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, în scopuri culturale şi social-filantropice; Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului (1920-1955), cel care a purtat o grijă permanentă fiilor de preoţi din Sibiu, oferind burse de studii la peste 60 de tineri teologi; apoi, Constantin Bursan, om de afaceri – ctitorul a 12 biserici din judeţul Hunedoara (inclusiv în Hunedoara şi Deva); Nicolae Cristea, preot şi profesor de teologie la Sibiu – întemeietorul şi primul preşedinte al Reuniunii meseriaşilor români din Sibiu, a contribuit la formarea a numeroşi meseriaşi români, mai ales în Sibiu etc.

- Construcția unei grădinițe și a unui centru socio-cultural în Cartierul Arhitecților, precum și construcția unui centru de zi modern pentru bătrâni în Sibiu au fost unele dintre proiectele mari ale AOS anunțate anul trecut. La ce etape se află și care va fi evoluția lor în acest an?

Proiectul legat de Grădinița și Centrul socio-cultural din Cartierul Arhitecților a fost demarat încă de la începutul anului trecut. În prezent, grădinița este edificată la roșu, urmează a fi acoperită. Lucrările vor continua anul acesta. De asemenea, a fost edificată o bisericuță de lemn pentru nevoile spirituale ale credincioșilor din această zonă și este o bucurie mare că foarte multe familii tinere din acest cartier vin duminică de duminică la biserică, astfel încât aceasta este neîncăpătoare.

De asemenea, Centrul de zi pentru bătrâni (Centrul Social Catedral – strada Xenopol 32) este obiectivul unui proiect cu finanțare europeană și avem încredințarea că în luna aprilie a acestui an se va semna contractul de finanțare și vor începe lucrările de amenajare.

- Vreau să vă întreb și despre reabilitarea Palatului Mitropolitan de pe Bd. Victoriei. Ați primit răspuns de la Compania Națională de Investiții, care va fi evoluția proiectului?

Dosarul ce cuprinde documentația foarte vastă, proiectul tehnic, multiplele expertize de specialitate pentru reabilitarea Palatului mitropolitan din Sibiu, b-dul Victoriei 38, se află în momentul de față la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, unde urmează a fi evaluat și, sperăm noi, aprobat în cadrul unei ultime comisii tehnice. A trecut un an și două luni de la înregistrarea demersului nostru la Compania Națională de Investiții (CNI), iar în cursul anului trecut colegii noștri împreună cu echipa de arhitecți au muncit exemplar, iar documentația a fost evaluată și aprobată de toate comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, precum și de cele din cadrul CNI. Ne exprimăm încredințarea ca și pentru acest obiectiv să se aprobe finanțarea necesară în acest an, iar reabilitarea acestui imobil emblematic al Sibiului, sub titulatura „Centrul multicultural Mitropolit Nicolae Bălan”, să fie o bucurie pentru toți sibienii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Mircea Stoica

Acum 4 ani

Doamne ajuta.
Raspunde

deontologia

Acum 4 ani

Si va mai plangeti ca cititorii nu pricep rolul presei. Asta e advertorial sau doar un reporter incredibil de slab care uita ca chiar in publicatia pentru care scrie au aparut anchete despre cum mitropolia a distrus cu buna stiinta gradina de vara?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus