Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Părinții și învățătorii de la Școala 21 reclamă nereguli pe șantier care pun copiii în pericol

Părinții și învățătorii de la Școala 21 reclamă nereguli pe șantier care pun copiii în pericol

O situație neplăcută a fost sesizată de părinți la Școala Nr. 21 din Sibiu, acolo unde se execută lucrări de reabilitare termică a clădirii. Aceștia spun că au fost de acord cu aceste renovări, chiar dacă se fac în timpul anului școlar și că se așteptau la praf și mizerie, dar susțin că sunt încălcate reguli de șantier care pun copiii în pericol și le perturbă actul educațional. Părinții au făcut sesizări la conducerea școlii, iar cei de la direcțiune spun că au anunțat Primăria. Cu toate acestea, situația rămâne neschimbată.

La începutul acestui an, la Școala Gimnazială Nr.21 au început o serie de lucrări pentru reabilitarea energetică a școlii, lucrări finanțate prin fonduri europene. În ședințele care s-au derulat la nivelul școlii cu președinții consiliilor de părinți, acestora li s-a comunicat că, deși lucrările vor fi făcute în timpul anului școlar, elevii vor fi protejați, iar orele de curs nu vor fi deranjate. „Părinții să fie liniștiți pentru că orele se vor desfășura conform programei școlare și orarului aprobat. Liniștea orelor nu va fi perturbată de lucrări. În ceea ce privește siguranța elevilor îi asigur că aceasta este pe primul loc. Zona de șantier este securizată conform normelor de protecția muncii, iar copiii nu vor avea acces. În cele din urmă, sunt sigur că părinții vor fi mulțumiți de confortul pe care aceste școli îl vor avea la terminarea lucrărilor”, spunea în luna ianuarie, Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Tot Scoala 21Moloz până la geamuri, praf și zgomot

La Școala Gimnazială nr. 21 lucrurile nu par să stea așa. Părinții și cadrele didactice sesizează faptul că molozul evacuat de la etajele superioare nu se face într-un container special, ci direct pe pământ, fără a fi ridicat cu zilele. Mormanul de deșeuri a ajuns astfel, până la jumătatea geamului unei clase de curs unde zilnic fac ore elevi de clasa a IV-a. Dincolo de zgomotul făcut în timpul cursurilor este adus în discuție și praful permanent care se formează și împiedică deschiderea geamurilor și aerisirea claselor. De asemenea, părinții spun că lipsește plasa de protecție pe lateralul clădirii, plasă care ar trebui să protejeze copiii în a fi loviți de materialele aruncate de la înălțime, iar perimetrul de lucru nu este delimitat în mod real cu atenționări aferente. „Este foarte greu pentru noi să ne ținem orele în zgomotele care se fac. Aici, la parter, se aude foarte tare în momentul în care molozul atinge pământul. Să nu mai vorbim despre faptul că nu putem aerisi clasa din cauza prafului creat permanent. Noi am înțeles multe lucruri, dar aici se încalcă o serie de reguli de șantier. Am făcut sesizări, am vorbit și cu dirigintele de șantier, dar până acum nu s-a rezolvat nimic”, spune unul dintre cadrele didactice care are clasa la parter. Violeta Solomon, directoare instituției de învățământ spune că ei nu au nicio autoritate asupra lucrărilor, că au sesizat Primăria cu privire la toate problemele care s-au creat și că s-a vorbit cu cei care se ocupă de lucrări și așteaptă să vadă în ce fel se va lua atitudine.

Scoala 21Primăria spune că se iau măsuri

Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că se iau măsuri cu privire la situația de la Școala Nr. 21 și îndeamnă părinții la calm și înțelegere. „Lucrările de reabilitare a clădirii școlii nr. 21 pentru îmbunătățirea eficienței energetice sunt lucrări complexe care constau în izolarea termică a fațadei și a plăcii peste ultimul nivel; reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a celui de furnizare a apei calde; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă); instalarea unui sistem de ventilare forțată cu recuperarea căldurii în grupurile sociale; reabilitarea instalației de iluminat, inclusiv prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață și montarea unui sistem de management și control al consumului de utilități. Dată fiind complexitatea acestora, lucrările au ca termen de realizare 10 luni și nu pot fi realizate doar în vacanțe. Ordinul de începere a fost emis în 6 ianuarie 2020, Primăria impunând constructorului organizarea șantierului astfel încât să afecteze într-o cât mai mică măsură orele de curs. Astfel, s-a convenit cu constructorul ca lucrările care presupun un nivel ridicat de zgomot să se desfășoare după ora 16.20, când se încheie ultima oră de curs, precum și în weekend. Miercuri, 5 februarie, a avut loc ședința de lucru săptămânală între reprezentantul Primăriei Sibiu, direcțiune, constructor, diriginte de șantier și proiectantul lucrării. În cadrul acesteia s-a atras atenția constructorului asupra respectării orelor de curs și efectuarea lucrărilor generatoare de zgomot mare după încheierea acestora. De asemenea, s-a dispus mutarea canalului de evacuare a molozului de la etajele superioare pe o parte a clădirii unde sunt birouri, nu săli de clasă. În plus, s-a pus din nou în vederea constructorului gestionarea corectă a molozului rezultat din lucrări, acesta urmând să fie transportat cât mai repede din zona școlii. Reprezentantul Primăriei Sibiu care gestionează acest proiect va monitoriza respectarea acestor norme”, se arată în răspunsul formulat de cei de la primărie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

ioan

Acum 2 ani

lucri de 2 ori: Dirigintele de santier putea sa comande 2-3 containere pozitionate la gura "canalului" vertical astfel incat intreg molozul sa fie canalizat direct in container. Asupra containerului se putea aplica o plasa fina analog celor folisite la fatade pt a impiedica dispersarea prafului. Asa pe langa deterioararea fatadei, perpetuarea prafului lucri de 2 ori
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Nu știu ei ce -i in curtea Liceului Noica ( Sc 9) ...
Raspunde

////

Acum 2 ani

Asa sunt toate santierele. Si la Noica la fel.
Raspunde

???

Acum 2 ani

Nu vezi cat mai e de la molozul de pe jos,pana la sticla geamurilor,efectiv? Mai da sensibili va mai dati atunci când nu e cazul.Dar de putoarea de fecale care durează de luni bune,nu va pasa,presa?Asta e articol demn de buchisat : se mai devarsa rahat în Sevis și Cibin, sau nu? Va arde de copiii de numa! Nu tot copii sunt si aceia care de luni bune traiesc in miros de wceu?Cata populație sta în putoarea ba de la deversari de-alungul raurilor,ba de la groapa de gunoi ce vine din Cristian.La marguardt zona industriala,poți sa ieși pana afara la aer curat,sau tot a hazna miroase? Astea sunt subiecte ce merita dezbătute. Nu o biata scoala ce face eforturi sa se modernizeze! Și încă ceva, sondaj : oare dacă ar fi mâine alegeri,oamenii astia multi pe care actualii conducători i-au impuțit, cu cine ar vota? Mai e presa libera in a relata adevarul sau nu prea? E ori cu noi ori raus?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus