Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Vă Vedem din Sibiu reacționează la modificările din educație: „zonă gri a posibilelor abuzuri de putere”

Vă Vedem din Sibiu reacționează la modificările din educație: „zonă gri a posibilelor abuzuri de putere”

Mai multe grupuri civice, printre care și comunitatea Vă Vedem din Sibiu, au reacționat în ultimele 24 de ore la modificările aduse legislației din domeniul educației. Câteva dintre acestea au semnat împreună un apel către președintele României, Klaus Iohannis, în care îi solicită să nu promulge actul normativ prin care li s-ar prilejui rectorilor oportunitatea de a ocupa această funcție pe termen nelimitat.

Redăm mai jos întregul comunicat de presă, postat și pe pagina de Facebook a comunității Vă Vedem din Sibiu.

„Grupurile civice semnatare atrag atenția opiniei publice și își exprimă îngrijorarea cu privire la Art. 213 din L159/2019 (propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației), adoptată ieri de Senatul României, cameră decizională, și trimisă la promulgare. Susținem poziția Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România, ANOSR*, și solicităm Președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să nu promulge acest act normativ, întrucât, prin modificările aduse documentului în Parlamentul României, se aduc mari deservicii sistemului educațional românesc.

Modificarea adusă articolului 213 de către Senatorul PSD Pop Liviu Marian elimină limitările de timp ale mandatelor rectorilor și deschide calea ca aceștia să poată ocupa această funcție pe termen nedefinit. Corelat cu faptul că decanii facultăților sunt aleși de către rectori, modificarea legislativă de ieri contribuie la transformarea sistemului de învățământ superior în zonă gri a comisioanelor politice și posibilelor abuzuri de putere. Pentru exemplificarea relațiilor strânse dintre puterea politică și cea academică reamintim nume ca Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie sau Sorin Cîmpeanu.

Unul din trei studenți români renunță la studii în timpul facultății și o mare parte dintre cei cu rezultate bune aleg să meargă să studieze în străinătate. Progresul societății are nevoie de specialiști și depinde de un sistem de învățământ centrat pe student, pe calitate și pe internaționalizare. Universitățile românești trebuie să fie spații ale inovației, cercetării și excelenței nu feude încremenite sub conducerea unor grupuri de interese stabile consolidate prin relații pe termen lung de afaceri sau de clan.

Semnatari:

Aradul Civic

Corupția ucide

Forum Apulum

Geeks For Democracy

Asociația Platforma România 100

#REZISTENȚA

Umbrela Anticorupție Cluj

Vă vedem din Sibiu

VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie”

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus