Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Legumele, fructele și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult, în ianuarie

Legumele, fructele și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult, în ianuarie

Legumele, fructele şi carnea de porc sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie a acestui an, iar în sectorul serviciilor tarifele în transportul aerian au crescut cu 50,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi și citate de Agerpres.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în ianuarie preţul legumelor şi al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, în timp ce carnea de porc a fost mai scumpă cu 1,78%. În prima lună a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Creşterile de preţuri în sectorul mărfurilor alimentare au fost de 0,41%.

Pe partea de servicii, în afară de transportul aerian, care a cunoscut o creştere semnificativă de preţ, scumpiri au fost consemnate şi în cazul serviciilor poştale, care au avut tarife în creştere cu 7,40%, şi al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scăderi de tarife au fost consemnate la telefonie - minus 0,6%. În ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% în ianuarie 2020.

În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,63%, în timp ce preţul combustibililor a scăzut cu 2,1%. Pe total mărfuri nealimentare, preţurile au crescut cu 0,02% în ianuarie faţă de decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,6% în luna ianuarie a acestui an, de la 4% în luna decembrie a anului trecut, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar mărfurile nealimentare cu 2,68%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum în luna ianuarie 2020 comparativ cu luna decembrie 2019 au crescut cu 0,4% mai arată sursa citată.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

sa traieste pneleul ca face suta cit leul si raluca turcanita
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus