Sâmbătă,
25.03.2023
Parțial Noros
Acum
10°C

Isărescu, despre scumpiri: Ar trebui să fim mai calmi, mai bem câte un ceai de tei. Replica președintelui României

Isărescu, despre scumpiri: Ar trebui să fim mai calmi, mai bem câte un ceai de tei. Replica președintelui României

Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză, dar autorităţile trebuie să transmită un îndemn la calm, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei, scrie Agerpres.

„La nivelul cererii suntem cu un exces de cerere la limită. Aici abordările acestea simpliste, de "hai să facem dobânzile real pozitive". Dobândă real pozitivă are cineva în lumea de astăzi în prezent? Nu are pentru că este altceva, este vorba un şoc pe partea ofertei, dar când vedem cum se duce impactul pe celelalte preţuri acolo trebuie să acţionăm. Şi cu relativă forţă pentru că, observaţi, în trimestrul I 2022 Core2 ajustat a crescut mult mai mult, chiar decât ne-am fi aşteptat noi. Au fost mai multe canale. Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime şi transportul. Preţurile la energie s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal se să spunem de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Nu? Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României, n.r.). Deci e un sfat bun pentru că şi acest canal psihosocial, al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine", a spus Mugur Isărescu.

El a precizat că au existat câteva episoade de panică. "A fost un început de panică ce a durat două săptâmâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar din motive de lipsă fizică de bancnote, altfel cursul a fost menţinut stabil. De asemenea, a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii", a explicat şeful băncii centrale.

Conform guvernatorului BNR, cursul valutar a fost stabil, iar în decursul a peste 2 ani s-a depreciat cu aproximativ 4%.

Potrivit datelor prezentate joi de Isărescu, BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor. 

Întrebat despre afirmaţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia în această perioadă de criză nu ar strica mai mult calm, sens în care s-ar putea bea câte un ceai de de tei, preşedintele a spus: "Probabil acolo sunt mai mulţi tei în parc şi se bea mai mult".

"Eu cred că este o încercare grea prin care trecem şi de asta am făcut remarcile pe care le am făcut. Eu cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente şi este evident că trebuie să fim un pic mai atenţi cu ce cheltuim, cât cheltuim şi cum cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută şi despre anumite compensări la pensii, la salarii. Însă trebuie să fim conştienţi că acest război va crea în continuare crize, în perioadă de criză este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci şi cum cheltui bani. (...) Şi, dacă se termină mâine războiul, crizele nu se vor termina mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi, vor fi situaţii destul de complicate şi este bine să fim conştienţi de acest lucru", a explicat preşedintele Iohannis.

Sursă foto: Digi 24

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

???

Acum 10 luni

Dle Isarescu, stiti cat costa 50 de gr. de ceai de tei de la Fares? 10 lei! Tratati-va dvs. si acolitii dvs. cu asa ceva!
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Surse bancare spun ca Isarescu deja preda inventarul lui Citu iar siretul Iohannis face pe prostul...

Raspunde

2 bani

Acum 10 luni

Dar de ce Mugur Isarescu recomanda cerai de tei si nu vinul ala nemeritat de scump de la Casa Isarescu? Angajatilor de pe plantatia sa (viticola) le spune viermi. Sa le puna si botnita, ca un mosier adevarat! Asa creste efdicienta economica!

Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Rade hoț de hoț si dracul de toți... Casa Iohannis vs casa Isarescu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 10 luni

Are dreptate, nu are rost sa stricam panica pe mizilicul de acum. Peste vreo 1,5-2 ani e de folosit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus