Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

(Re)nașterea aqua-park-ului în lunca Cibinului: de la 17 la 67 de milioane de lei

(Re)nașterea aqua-park-ului în lunca Cibinului: de la 17 la 67 de milioane de lei

Mutat din Pădurea Dumbrava pe Calea Poplăcii și, mai apoi, ”la cascadele” din lunca Cibinului, proiectul unui aqua-park public la Sibiu are, în hârtii, o alocare bugetară mult mai mare decât anul trecut.

Era în vara anului 2017 când, la o conferință organizată la Sibiu, primarul Astrid Fodor anunța că administrația pe care o conduce este în căutarea unui alt loc pentru proiectul ștrandului municipal și a zonei de agrement. ”Acum se face o inventariere și ridicări topo a tuturor terenurilor publice, pentru a fi siguri de situația lor juridică. Prin urmare, proiectul aqua-parcului îl vom putea muta în alt loc, iar execuția lui va fi finanțată din resursele noastre, din excedentul bugetar pe care Sibiul îl are“, anunța Astrid Fodor la începutul lunii iulie 2017. În martie 2019, la aprobarea bugetului local pentru respectivul an, locul identificat era anunțat public: cel puțin 20 de ha de teren, în capătul străzii Zăvoi, în continuarea unei zone din lunca Cibinului cunoscută sub numele de ”la cascade”.

A mai fost nevoie de un an pentru ca Primăria să anunțe continuarea proiectului, iar acest lucru s-a întâmplat la ședința de vineri a Consiliului local, pentru aprobarea bugetului pe anul acesta. ”Vom lansa, după aprobarea bugetului, procedura pentru contractarea planului urbanistic zonal pentru noul centru de sport și agrement în Lunca Cibinului. Vorbesc de proiectele mari”, a declarat în fața consilierilor locali primarul Astrid Fodor. Viitorul complex ar urma să preia din funcțiunile propuse pentru aqua-park-ul schițat în 2008, cu zone acoperite de înot, cu zone de înot în aer liber, dar și cu alte facilități pentru practicarea mai multor sporturi, precum și pentru divertisment.

Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade” Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade”

Se lansează licitația pentru PUZ-ul bugetat de anul trecut

În bugetul de anul acesta, complexul de agrement și sport este trecut pe lista investițiilor noi, având o alocare financiară de 67,2 milioane de lei. O alocare mult mai consistentă decât cea de anul trecut, când acestui proiect îi erau trecute în tabelele din buget 17,6 milioane de lei.

În mod evident, sumele de mai sus nu reprezintă, însă, un indicator al anvergurii proiectului lansat încă de acum 12 ani. Proiectul are nevoie de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a-i putea cunoaște dimensiunile, iar înaintea acestui studiu administrația a anunțat că trebuie realizat un plan urbanistic zonal. 200.000 de lei au fost alocați pentru realizarea acestui PUZ în bugetul de anul trecut, fără nicio urmare, însă. Care, totuși, ar trebui să apară din acest an. Potrivit reprezentanților Primăriei, procedura de achiziție a planului urbanistic zonal necesar pentru zona ”cascadelor” din lunca Cibinului ar urma transmis înspre publicarea prin SICAP (sistemul electronic al achizițiilor publice) în cursul săptămânii viitoare.

Chestiunea accesului

Construirea unui complex de agrement și sport în lunca Cibinului este un demers care, însă, va trebui însoțit și de noi investiții în infrastructura rutieră. Accesul la un viitor aqua-park în capătul străzii Zăvoi ar urma asigurat nu doar prin cartierul Turnișor, ci și dinspre Valea Aurie. Și asta, eventual, prin prelungirea străzii Preot Bacca peste Câmpșor, pentru a face legătura cu strada Zăvoi. Un astfel de demers ar necesita, însă, și construirea unui viaduct peste calea ferată Sibiu-Vințu de Jos și a unui nou pod peste Cibin. În aceste condiții, administrația studiază varianta în care zona Valea Aurie să fie conectată de zona ”la cascade” prin varianta noii străzi ce urmează să fie construită peste Câmpșor. Este vorba de strada care va lega str. Dimitrie Cantemir din cartierul Ștrand de strada Rozmarinului, din Turnișor. Stradă pentru care proiectul a fost anunțat din 2015 și care a fost lansată pentru proiectare și execuție la începutul acestei luni.

Dacă doriți să vă reamintiți

”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari (vezi foto principală). Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie "profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă". Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.

La începutul lui 2015, proiectul a fost pus din nou pe tapet. ”Dorim să reluăm studiul pentru Ștrandul municipal de pe Calea Dumbrăvii, pentru care dorim să accesăm fonduri prin Programul Operațional Regional”, anunța Astrid Fodor, la acea vreme viceprimar cu atribuții de primar al Sibiului. Doi ani mai târziu, ca urmare a discuțiilor referitoare la accesul în Pădurea Dumbrăvii și la faptul că amplasamentul nu este potrivit pentru un aqua-park, locul pentru acest proiect a fost mutat, în discuții, în capătul Căii Poplăcii, unde administrația încă mai spera să rezolve un schimb de terenuri cu o suprafață de 130 de ha cu Ministerul Apărării Naționale. “Pe lista de investiții a anului 2017 am alocat 65 de milioane de lei pentru acest obiectiv, deci finanțarea o avem asigurată pentru începerea proiectului”, anunța primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului pe tema acestei investiții.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Sebi

Acum 1 an

Puz uri fara numar...spalari de bani fara a fii terminat vreun proiect...prin anil 2080 sigur se va termina...numai incompetenti si hoti in primarie
Raspunde

un arhitect

Acum 1 an

Promisiuni mincinoase! Sibiul singurul oras fara parc acvatic.Rusine!
Raspunde

ilie rotariu

Acum 1 an

E necesar. Vin alegerile!
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Iese Fodor la pensie și no o sa vedem nici macar un gard împrejmuitor
Raspunde

BENE

Acum 1 an

Nu zic ca nu s-ar bucura mulți sa aiba un asemenea parc. Din banii aia însă s-ar fi putut face ceva CONCRET pentru descongestionarea traficului din oraș. O centură ocolitoare din zona vest pe după aeroport? Se zice că din 2015 s a discutat despre un pod peste Comun pe strada Rozmarinului, și drumul de acces peste Campsor. Suntem in 2020 si tot discutam. În 30 de ani de la Revoluție s-au reparat/modernizat DOUĂ poduri peste Cibin. Nici vorbă de unul nou. Nici macar podul Maria Tereza, cel vechi de piatră, monument istoric nu s-a reparat. Lipsă totală de viziune și de priceperea primăriei și a celor de acolo.
Raspunde

un sibian

Acum 1 an

Chiar atat de incompetenti sa fie cei din primărie? Noul drum prin campsor avand extraordinara latime de 7m o sa fie inundat de traficul sore/dinspre zona ind. Vest. Oricum str rozmarinului si cartierul Tilisca nu au anvergura sa preia mult trafic. Primăria ar tre sa stea de vorbă vu Consiliul jud. Pe acolo ar tre sa treaca centura sus. Sau doar va pastrati marja pt inca un studiu de fezabilitate cand veti fi surprinsi sa aflati ca centura sud o sa treaca pe acolo? Oricum un loc mai bun pt aqua park care permitea accesul fara masini pt niste zeci de mii de sibieni e zona bazei de antrenament a pompierilor, tot in lunca Sibiului dar mai jos +multi multi copaci , rezultand un nou parc pt Sibiu.
Raspunde

alt

Acum 1 an

Aqua park in mijlocul orasului nu este deloc o idee buna. O sa fie vizitatori si din afara orasului, de aceea o locatie periferica cu acces la autostrada ar fi optim. Oricum si sibienii se deplaseaza mai mult cu masina.
Raspunde

Marcu

Acum 1 an

Se discuta iar ca vin alegerile. Interesul este de fapt zero.
Raspunde

ecologistii

Acum 1 an

Da-da, e al electoral...acum se scot cubuletele de zaharel din buzunar, stiti voi pentru cine :)
Raspunde

Bija

Acum 1 an

Pe hârtie avem de toate. Un primar slab in realitate.
Raspunde

Best

Acum 1 an

Pentru "Cresc salariile de bază la Primărie: între 281 și 1.700 de euro, net" nu a fost nevoie de amânare,RE(naștere)
Raspunde

S

Acum 1 an

2008 Vai de voi.
Raspunde

me345

Acum 1 an

Uuu, il facem in lunca cibinului. Trebuie studiu de trafic. Daaar, fix noul drum de acces peste campul ala se va face cu o banda pe sens. Bai, astia sunt prosti, incompetenti sau doar nesimțiți? Sau toate la un loc??? Acum 2 saptamani urlau cate unii pe forum ca de ce trebuie 2 benzi pe sens noului drum peste camp, cand strazile din care intri/iesi au doar o banda? Poftim, pentru ca se face aquapark. Si poate, dupa ce vom sta 4 ore la coada sa mergem la aquapark, se vor trezi alesii ca trebuie un drum nou. Si peste 10 ani, cand se va finaliza proiectul si vei vrra sa mai faci 1-2 drumuri de legatura, nu rezolvi nimic ca is toate cu o banda. Si nu va mai putea fi nici largit oentru ca, sigur vor fi numai blocuri in campul ala. Vezi calea cisnadiei. Vezi drumul care nu se mai face de ani si care trebuia sa umeasca Marguardtu' de drumul hotilor. Incredibili!!!
Raspunde

sb

Acum 1 an

Nu trebuie mai multe sensuri, trebuie mai multe strazi de acces. Atata timp cat proiectul e gandit sa lase loc si la dezvoltari ulterioare si are conexiune si la dn direct mi se pare una din cele mai bune zone pentru asa ceva. Sa speram ca se si incepe ceva, nu ramane doar vorbaria.
Raspunde

Vecina

Acum 1 an

Primari
Raspunde

Doru

Acum 1 an

Vin alegerile?
Raspunde

Cosmin

Acum 1 an

Alta minciuna, nu mai terminati cu ele sa va fie rusine tuturor ca mintiti oamenii. Dejavu o data la un anumit interval de timp o aruncati pe asta cu aqua parcul, devine penibil dar na poate mai sunt unii care pot fi mintiti.
Raspunde

Alice

Acum 1 an

O Primarie cu oameni inconstienti , care au blocat de 10 ani zona vest la expansiune , mai mult decat este nu se poate construii / investii datorita unor inconstienti care au votat un PUZ care prevede zona de agrement in zona vest ...habar nu au ce fac imbecilii aceia si cum blocheaza evolutia econmica fireasca cu prostia lor nefireasca
Raspunde

Ady

Acum 1 an

Un vis al sibienilor care nu va fi împlinit niciodata
Raspunde

Sorin

Acum 1 an

Oricum nu te votez..poti sa faci piscină și pe transfagarasan...numai bla bla bla, când vin alegeri, toți faceți.
Raspunde

Bla bla

Acum 1 an

Bla,bla, bla.......an electoral. Madam Astrid nu este in stare sa faca o mica parcare pe care a promis-o in Valea Aurie anul trecut. Daca privim mai bine parca seamana cu.....Viorica ....:)))))
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Oare de ce suntem neputincioși ? Comuniștii au neglijat - din fericire - orașul ; noi îl distrugem
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

de la 17 la 67 e drum lung greu cu aritmetica minciuni electorale pe bani sibieni(a contribuabililor sibieni) cin va crede sa va voteze
Raspunde

McD

Acum 1 an

....cred ca vor face lucrarile in paralel cu domeniul schiabil de 50km din Paltinis...asta ca sa avem dupa finalizare, iarna si vara multiple preocupari...putem sa uitam de Turcia sau Austria...ha,ha,ha
Raspunde

Gabi

Acum 1 an

Anul trecut ministrul turismului a vrut sa aloce suma de bani necesara unui Aqapark în Sibiu. Primărita a refuzat spunand"Nu fac afaceri cu aPSD"
Raspunde

Magnoliu Fofeldeanu

Acum 1 an

Niciodata nu am vazut un oras atat de umflat la renume, preturi, asa zisa civilizatie si cand vezi realitatea, iti dai seama ca e doar un sat.
Raspunde

DEX

Acum 1 an

Hai ca exagerezi, dar administratia e intr-adevar medievala, acolo ai dreptate :)
Raspunde

PuieMSD

Acum 1 an

Am inteles sa-l faca in afara orasului..dar acolo e chiar in pustietate, cum ajungem la locatie pe strada Zavoi care are o banda pe sens?! Obiectivul asta trebuie facut intr-o zona care sa aibe acces dintr-o strada sau drum national mare..de ce nu va orientati spre zona lacul Sopa?
Raspunde

PuieMNL

Acum 1 an

Ai niscavai interese imobiliare #rezist entule?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus