Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Suni la 112 sau mergi la medicul de familie. Ce faci în Sibiu dacă ți-e teamă că ai putea avea coronavirus

Suni la 112 sau mergi la medicul de familie. Ce faci în Sibiu dacă ți-e teamă că ai putea avea coronavirus

Simptomele unei posibile infectări cu coronavirus sunt asemănătoare cu cele ale unei viroze respiratorii (febră, tuse, dificultate în respirație). Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, la Sibiu, în momentul de față, se respectă protocolul impus de Ministerul Sănătății, iar acesta se referă doar la cazurile cu un istoric recent de călătorii. De asemenea, există un pachet standard de recomandări pentru a preveni infectarea cu coronavirus, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății.

Cu privire la măsurile care se impun în cazul în care o persoană are simptome care ar putea indica prezența coronavirusului reprezentanții DSP Sibiu spun că sunt două posibile situații. Dacă persoana  are un istoric de călătorii trebuie să sune imediat la numărul unic de urgență 112, iar dacă nu a fost plecată, să se prezinte la medicul de familie. „Procedura de intervenție în județul Sibiu în cazul apariției unor cazuri suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus este aceeași ca la nivel național. Mai exact, o persoană care are simptome asemănătoare unei viroze respiratorii (febră, tuse, dificultate în respiraţie), dar nu a avut un istoric de călătorie recent, se va prezenta la medicul de familie pentru consultație. Persoanele care au călătorit recent în zonele cu risc de infecție sau care au avut contact cu călători din teritoriile respective și prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară, vor apela 112”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.

De asemenea, Krisztina Gaal spune că „măsurile care au fost impuse de Ministerul Sănătății până la momentul de față se iau în cazul persoanelor cu istoric de călătorie. Nu au fost impuse măsuri suplimentare pentru persoane care sunt în Sibiu și nu au călătorit nicăieri”.

Totodată, persoanele care au călătorit în zone de risc sunt monitorizate la granițe sau în aeroporturi, se fac investigații, iar reprezentanții DSP sunt ținuți la curent cu fluxul călătoriilor. „Având în vedere situația epidemiologică din Italia, DSP Sibiu va include persoanele care sosesc în județul nostru din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, mai spun reprezentanții DSP.

Crearea de filtre la Aeroport

Autoritățile au în vedere crearea unor filtre pentru pasagerii care sosesc sau tranzitează Sibiul din zona afectată de Covid 19 a Italiei. În acest sens, în această dimineață, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc la sediul Prefecturii din Sibiu, s-a stabilit crearea unui grup restrâns de lucru pentru aplicarea măsurilor și identificarea resurselor necesare prevenirii eventualelor cazuri de infecție cu Covid 19. Pe de altă parte, reprezentanții Aeroportului spun că din Sibiu nu există zboruri directe către Italia. „Aeroportul din Sibiu nu are cursă directă cu Italia. Măsurile sunt cele de până acum, iar Ministerul Transporturilor a solicitat Aeroportului Internațional Sibiu necesarul de termo-scanere. Astfel, necesarul estimat este de două bucăți care vor fi achiziționate la nivel centralizat”, spune Alexandra Păcurar, purtător de cuvânt al instituției. Cu privire la punctul doi de pe ordinea de zi, s-a stabilit crearea unui grup restrâns de lucru pentru aplicarea măsurilor și identificarea resurselor necesare prevenirii eventualelor cazuri de infecție cu Covid 19 la pasagerii care sosesc sau tranzitează Aeroportul Internațional Sibiu.

Prevenție și simptome

Încă din prima lună a acestui an, pe site-ul DSP pot fi găsite informații despre coronavirus, dar și despre prevenție și simptome. Acest virus cauzează în mod obișnuit infecții respiratorii, iar recomandările sunt standard, elaborate de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. Acestea includ igiena mâinilor, igiena respiratorie, dar și practicile sănătoase ale alimentației: Spălarea frecventă a mâinilor, folosind soluții bazate pe alcool sau apă și săpun; În caz de tuse și/sau strănut, acoperirea gurii și a nasului cu tehnica cotului flexat sau cu șervețele de unică folosință, care se vor arunca imediat după folosire și spălarea mâinilor; Evitarea contactului fizic cu orice persoană care are febră și tuse; În caz de febra, tuse și dificultate de respirație, adresați-vă din timp medicului și precizați orice istoric de călătorie întreprins în ultima perioadă; Dacă vizitați piețe din zonele care se confruntă în prezent cu cazuri inedite de coronavirus, evitați orice contact direct neprotejat cu animale vii sau suprafețe în contact cu animalele vii; Trebuie evitat consumul de carne și produse din carne crudă sau insuficient preparată termic. Carnea neprocesată, laptele sau organele animalelor vor fi manipulate cu grijă, pentru elimina riscul de contaminare cu produse crude, negătite, ținând cont de toate practicile pregătirii sigure a alimentelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

////

Acum 4 ani

Dragostea in vremea coronavirusului de Gabriel Garcia Marquez redivivus///
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus