Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
16°C

Direcția de Sănătate Publică Sibiu: Îndemnăm populația la calm

Direcția de Sănătate Publică Sibiu: Îndemnăm populația la calm

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis joi dimineță o informare cu privire la măsurile luate atât în orașul nostru cât și la București cu privire la extinderea coronavirusului.

Ministerul Sănătăţii a emis în data de 26 februarie 2020 Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 313/26.02.2020 pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infectarea cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.

Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate este disponibilă pe site-ul: https://www.cnscbt.ro/index.php/1435-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-26-02-2020 şi se actualizează de câte ori este nevoie.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcţiile de sănătate publică şi prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică şi membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziţie informaţii detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Definiţia de caz pentru infecţia COVID-19 este postată la adresa https://www.cnscbt.ro/index.php/1436-definitia-de-caz-covid-19-actualizare-26-02-2020 şi se actualizează ori de câte ori este nevoie.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentală-Provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan), oraşele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din una din cele 12 localităţi din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

De asemenea, persoanele din alte provincii/oraşe din China continentală şi din alte localităţi din Regiunile Lombardia şi Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România.

La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

Persoanele pentru care se stabileşte măsura de carantinare în spaţiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz şi care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgenţă. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secţie/spital de boli infecţioase.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz, vor fi izolate în secţiile/spitalele de boli infecţioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

Transportul probelor recoltate se va face în aceleaşi condiţii de siguranţă ca şi probele de gripă şi testarea se va face la cel mai apropiat laborator secţiile/spitalele de boli infecţioase.

Ieşirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât şi la externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Direcţia de Sănătate Publică judeţeană comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare şi se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.

Dezinfecţia spaţiilor de carantinare se efectuează de căre administratorul centrului sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică, după ce persoana/persoanele vor părăsi spaţiul.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.

Îndemnăm populaţia la calm şi canalizarea atenţiei către aplicarea cu rigurozitate a măsurilor de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus:

- să evite aglomeraţiile şi să evite frecventarea spaţiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);

- să menţină o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);

- să-şi spele frecvent mâinile, folosind apă şi săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;

- să utilizeze tehnica de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-şi acopere nasul şi gura în timpul tusei şi strănutului cu un şerveţel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă şi săpun;

- să se abţină de la atingerea gurii, nasului şi ochilor;

- să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare şi eliminare a măştilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Va doare-n cot.....

Acum 2 ani

Domnilor/doamnelor stiati ca in scoli nu exista sapun la toalete. Este incredibil cum cu atatea viroze cu toata nebunia asta cu coronavirusul si totusi sa nu existe sapun in scoli si prosoape de hartie sau suflatori. Primaria, aveti reprezentanti in consiliile de administratie si pompati bani, DSV ul ce verificati, chiar si presa va rugam verificati in scoli si in institutiile publice unde exista un flux mare de oameni sa vedeti ca nu exista......
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

Va doare n cot ...CORECT dacă știți sesizări autoritățile împotriva celor de la DVSA , Primărie și ISJ care iau bani degeaba...sau in cel mai fericit caz ..după cum se vede, ca să ne invite la calm ....limbricii...galbeni ...ai PNL ...care ...veniti di pestecPrut nu se sinchisesc de sănătate și invatamant aici in Sibiu România
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus