Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
27°C

Târgul de Crăciun trece la nivelul următor: Mai mulți turiști străini, extindere în afara Pieței Mari

Târgul de Crăciun trece la nivelul următor: Mai mulți turiști străini, extindere în afara Pieței Mari

Cele mai recente date oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că Sibiul a fost vizitat în perioada Târgului de Crăciun de peste 90.000 de turiști, un record în istoria evenimentului din Piața Mare. Organizatorii spun că edițiile următoare se vor concentra pe atragerea de turiști străini și că foarte probabil, începând cu ediția din 2020, târgul se va extinde în zona Pieței Mici sau a Bulevardului Bălcescu, o decizie în acest sens urmând a fi luată în perioada următoare.

Datele Institutului Național de Statistică arată că în lunile noiembrie și decembrie județul Sibiu a fost vizitat de puțin peste 94.000 de turiști, Târgul de Crăciun fiind în această perioadă principalul eveniment promovat și organizat. Datele arată o creștere simțitoare anual, de la 88.000 de turiști în 2016, 89.000 de în 2017 și tot cam atâția în 2018. În comparație, alte județe din Regiunea Centru au înregistrat 77.000 de turiști în această perioadă – Mureșul, 23.000 județul Alba și peste 210.000 județul Brașov.

turism 1

Cât privește înnoptările, Sibiul a depășit în noiembrie și decembrie 151.000, majoritatea hotelurilor și pensiunilor fiind rezervate complet. Creșterea este cu aproape zece mii în comparație cu anul anterior și cu peste 20.000 în comparație cu anul 2016.

turism 2

Organizatorii spun că văd în continuare posibilitatea atragerii de noi turiști, motiv pentru care oferta se va diversifica și rafina în anii următori.

”Loc de creștere mai este. Încă de începutul lui rolul Târgului de Crăciun a fost să creeze ceva nou și să atragă turiști într-o perioadă considerată moartă din punct de vedere turistic. Amintiți-vă cum arăta Piața Mare înainte. Așa a fost gândit de la bun început și asta își propune să facă în continuare. Practic, am pornit de la zero și orice creștere a numărului de turiști este un plus pentru oraș. Pe de altă parte, dacă ne uităm la cât de înghesuite sunt unele seri de târg, în special cele de week-end, putem spune că simțim că ne apropiem de maxim. Ce s-a mai întâmplat anul acesta și nu ne așteptam este o creștere a turismului de zi, am văzut autocare din zona Moldovei sau din orașe din Muntenia venite special pentru târg. Acestea nu apar în statistici”, a explicat pentru Turnul Sfatului, Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun.
andrei dragan targ pasti (4)

Primăria Sibiu a alocat în 2019 suma de 100.000 de lei pentru organizarea târgului, ceea ce înseamnă aproape un leu cheltuit pentru atragerea unui turist, însă sumele pe care turiștii le lasă în oraș sunt mult mai mari.

Primarul Astrid Fodor spune că vede în organizarea târgului un bun exemplu de funcționare a parteneriatului public-privat, din care toată lumea are de câștigat.

"Târgul de Crăciun a devenit parte din brand-ul Sibiului, fiind unul dintre evenimentele noastre cu tradiție, foarte bine organizat și apreciat de public. Faptul că Sibiul are un al doilea sezon turistic de vârf se datorează în bună parte Târgului de Crăciun care atrage în perioada sărbătorilor de iarnă un număr tot mai mare de vizitatori și, implicit, vizibilitate pentru oraș. Târgul este dovada că un eveniment organizat serios, cu creativitate, este un atu nu numai pentru agenda culturală a orașului prin care Primăria Sibiu sprijină financiar programul cultural al Târgului, ci este un plus și un punct de atracție turistică pentru oraș, un efect pozitiv pentru Horeca locală fiind ocuparea în proporție de aproape 100% a locurilor de cazare în preajma sărbătorilor de iarnă. Nu în ultimul rând, prin prisma Târgului de Crăciun, Sibiul turistic a apărut în publicații internaționale de prestigiu, devenind astfel și mai vizibil datorită acestui eveniment care oferă sibienilor și turiștilor nu doar spectacol și distracție, ci o experiență completă. Parteneriatul dintre public și privat este foarte bine oglindit de acest eveniment și de aceea îl apreciez și îi încurajez pe organizatori să continue să dezvolte proiectul", a declarat pentru Turnul Sfatului, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

fodor

Pentru ediția din acest an organizatorii anunță că se vor concentra pe atragerea de turiști străini, în timp ce numărul evenimentelor va crește, acoperind noi zone ale centrului istoric.

”Considerăm că avem deja cel mai cunoscut și promovat târg de Crăciun din țară, motiv pentru care ne orientăm eforturile spre turiștii din străinătate, în special cei din Germania, Spania și Marea Britanie”, mai spune Andrei Drăgan. Cât privește noutățile ediției de la finalul lui 2020, ce se știe cu siguranță deocamdată este că va rămâne roata panoramică.

targ craciun (20)

”Căutăm soluții viabile pentru extindere deoarece toată lumea a putut observa că pe alocuri devine foarte aglomerat. Explorăm variante prin care am putea ajunge în Piața Mică, Piața Huet sau pe Bulevardul Bălcescu, însă nu ne gândim doar să punem niște căsuțe în plus, vrem ca experiența oferită turiștilor să fie unitară, cei care ajung în Piața Mare să poate face o plimbare în plus până în Huet, spre exemplu. Nu vreau să se înțeleagă că vor fi căsuțe în plus, numărul lor și al expozanților rămâne același, vor fi regrupate și căutăm variante pentru a oferi experiențe noi”, concluzionează Andrei Drăgan.

targ craciun (18) targ craciun (6) targ craciun (19) targ craciun (21)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

sibianca

Acum 4 ani

desigur! sa extindem! sa vina mai multi turisti! dar cu cetatenii (platitori de taxe totusi) care locuiesc in piata mare/piata mica/balcescu si care "trebuie" sa suporte circul vostru (si al altora) timp de de 2 luni, zi de zi, seara de seara, ce faceti? cu siguranta nu va intereseaza, pentru ca nici "pe" primarie n-o interseseaza. unii pe alegeri, altii pe banutzi. sa va fie rusine !
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Incercati sa folositi piata Habermann! Are un potential f mare, este spatioasa si construita cu bun gust, dar este nebagata in seama de autoritati.In afara de fest de teatru, cam bate vantul pe acolo. Daca vreti cu adevarat sa va apropiati de ceea ce inseamna un targ de carciun de calitate, NEAPARAT sa nu mai permiteti vanzarea kitch-urilor, gen jucarii de proasta caliaitate, haine ieftine, chinezarii! Mai bine mai putine casute, dar calitate mai buna a produselor. Furati idei de afara, e cel mai simplu!
Raspunde

Ura si la gara

Acum 4 ani

Mai multa poluare, trafic infernal, aglomeratie nociva pentru toata lumea si mai ales pentru un centru istoric si asa prost (spre deloc) intretinut. Astea vor fi rezultatele, dar goana dupa bani e mai presus de orice interes public cu adevarat important.
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

wow, de la 89 de mii la 94 de mii e un fenomenal salt de 5 procente. si aflam acum ca din 2016 pana la astia 5% nu a fost nici o crestere. o fi din cauza aberatiilor de brad - schelet de peste sau mocheta din jurul unui con metalic de anul trecut? Cu siguranta Brasovul nu poate avea mai mult de dublu ca innoptari, datorita faptului ca si-au croit targul de Craciun in jurul uni frumos brad natural si nu a unui kitsch servit de primaria Sibiu.
Raspunde

asz

Acum 4 ani

Propun sa amplasati cateva chioscuri chiar in interiorul primariei. Poate chiar in sala de sedinte a Consiliului local.
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Era mai sus o propunere ca targul sa se extinda la Habermann. Ideea e ok, oricum la ce chirii se cer pe casutele alea, acolo e pustiu tot anul. Si cu extinderea pe "lateralele" Pietei Mari... ar fi ca si ala cu Pardon-ul care-si face terasa pe jumate de strada, inclusiv la intrarea la Sala Thalia si dupa aia are impresia ca e faina strada "lui". Mai bine sa ramana asa cum e acum dar cu produse de calitate. Nu caciuli si manusi chinezesti la supra-pret, ciocolata calda din plic+apa (fara urme de lapte). Vin fiert, alune glazurate, ceva mancare calda (si alta pe langa chioscul organizatorului).
Raspunde

xxx

Acum 4 ani

eu cred inainte de 89. arata mai bine in piata mare nu erau atitea ciciur copii se bucurau de mormanul de beton ce se afla in piata mare.
Raspunde

Brasov

Acum 4 ani

Singura ,,problemuță ,, a Sibiului , este ca a fost depășit de Vâlcea la capitolul ,,înnoptări ,,....acesta este un argument ce ar trebui sa dea de gândit ,,mai marilor ,,orașului Sibiu.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus