Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Elevi și dascăli din Sibiu izolați la domiciliu. Seriale, cărți și curățenie...

Elevi și dascăli din Sibiu izolați la domiciliu. Seriale, cărți și curățenie...

În contextul situației create de noul coronavirus 15 persoane din unitățile de învățământ din județul Sibiu sunt izolate sau autoizolate la domiciliu, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Aceștia stau acasă, fără a mai ieși în comunitate, aproximativ două săptămâni (14 zile, perioada de incubație a virusului). Majoritatea dintre aceștia au intrat în izolare sau auto izolare din jurul datei de 24 februarie și se vor întoarce la școli în jur de 9 martie. Este vorba despre elevi, cadre didactice și personal auxiliar din școli. Am reușit să intrăm în legătură cu o parte dintre aceste persoane și să aflăm cum este viața în izolare.

Dincolo de numărul de viroze și gripă din județul Sibiu, există și 15 persoane din unitățile de învățământ care s-au autoizolat ori sunt izolate la domiciliu. Este vorba despre persoane de la șapte unități școlare din Sibiu și cinci unități școlare din județ. Am reușit să vorbim cu o parte din aceste persoane și să vedem cum își petrec timpul și cine îi ajută să treacă peste cele două săptămâni din punct de vedere al aprovizionării cu alimente. Din motive de etică și deontologie am decis să nu publicăm numele instituțiilor de învățământ și nici a persoanelor cu care am vorbit.

Una dintre persoanele autoizolate la domiciliu este și o doamnă, personal auxiliar în cadrul unui liceu din Sibiu. Motivul izolării este întoarcerea fiului ei dintr-o călătorie pe care o făcuse în Italia. În urma venirii acestuia acasă, preventiv, au decis să se izoleze la domiciliu. Vor sta acasă timp de 14 zile, până în 9 martie. „Noi am decis să ne autoizolăm, după ce copilul a fost plecat în Italia, la Milano. Considerăm că așa este responsabil să procedăm. Sunt acasă și eu și băiatul, deși suntem bine, nu avem febră, nu avem niciun fel de probleme până acum. Din fericire, avem tot ce ne trebuie, avem alimente, pentru că eu de obicei, mă asigur să fie de toate în casă”, spune doamna. Timpul și-l petrec prin casă, la televizor sau pe telefon. Pe de altă parte femeia povestește că în aceste zile face tot ce nu are timp să facă atunci când merge la serviciu. „Fac mâncare, fac curățenie, fac de toate și dacă mai am timp mai și citesc câte ceva, pentru că în situațiile normale nu prea am timp să citesc”.

O elevă de la un liceu din Sibiu a fost izolată la domiciliu, de asemenea, după o vizită în Italia. A intrat în izolare în 24 februarie și va în casă până în 10 martie.

„S-a întors din Veneto, Italia și fiind zonă în carantină, fata a fost izolată la domiciliu împreună cu familia. Au fost informați și cei de la DSP și inspectoratul și au decis că trebuie să rămână acasă. Știu că în cazul ei se respectă procedura impusă de Ministerul Sănătății, iar fata și părinții ei sunt în legătură permanentă cu DSP-ul”, spune directorul liceului.

Un cadru didactic, profesoară la o școală din județ se află și ea izolată la domiciliu. Motivul este întoarcerea ei în țară, în 23 februarie, de la Carnavalul din Veneția. Având în vederea situația din acele momente, s-a „autodenunțat”.

„Am fost la carnavalul din Veneția și m-am autodenunțat în momentul în care am văzut nebunia care exista în țară. Acesta a fost primul pas, să sun la Direcția de Sănătate Publică. De acolo mi s-au dat o serie de reguli pe care trebuie să le respect. Sunt singură izolată. Soțul meu a trebuit să plece la părinții mei”. Fiind o persoană activă recunoaște că îi este foarte greu să stea atâtea zile în casă fără să poată să iasă. „Este destul de deprimant. Pentru o persoană activă cum sunt eu este destul de greu. Mă simt bine, nu am niciun simptom și tocmai de asta este dificil. Dacă aș fi fost bolnavă cred că aș fi preferat repaosul acesta impus, dar așa, când vrei să faci lucrurile pe care le făceai zi de zi și nu poți, este neplăcut. Am descoperit, în schimb, Netfix-ul. Dacă vă imaginați îl aveam instalat și efectiv nu aveam timp de el, ei bine, acum am început să mă uit la seriale, să stau pe facebook toată ziua și să vorbesc la telefon și să fac curățenie, bineînțeles”, spune profesoara.

De alimente și să nu-i lipsească nimic se ocupă soțul ei.

„În privința asta mă ajută soțul. Îi trimit mereu listă seara, vorbim la telefon, nu-mi lipsește nimic, doar că sunt singură, iar rutina mea este că dimineața până la ora 10.00 trebuie să sun la medicul meu de familie sau să-i trimit un mesaj cu starea sănătății mele, dacă am simptome specifice coronavirusului, dar, deocamdată, sunt în regulă. Apoi mă apuc de lucrurile normale, de micul dejun, să citesc, să mă uit la televizor, efectiv îmi omor timpul”, mai spune profesoara. Se va întoarce la serviciu în data de 8 martie.

Elevilor care se află izolați sau autoizolați la domiciliu li se motivează absența, iar cadrele didactice sau personalul auxiliar vor primi 75% din salar dacă este caz de autoizolare sau izolare preventivă și 100% dacă este caz de urgență unde se impune obligatoriu izolarea și implicit lipsa de la serviciu, spun reprezentanții IȘJ Sibiu.

Virozele și gripa în Sibiu

În urma ultimei centralizări pe care ISJ Sibiu a realizat-o astăzi, 2 martie, la nivelul unităților de învățământ din județul Sibiu se înregistrează, în rândul elevilor, 142 de cazuri cu suspiciune de gripă, cu nivel pozitiv la testarea rapidă, și 1.806 de cazuri de viroză. Astăzi nu există unități de învățământ care să aibă cursurile suspendate..

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus