Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Patru milioane de euro: în locul fostelor sere din Dumbrăveni va fi construită o stație de biogaz

Patru milioane de euro: în locul fostelor sere din Dumbrăveni va fi construită o stație de biogaz

O companie românească specializată în reciclare va construi la Dumbrăveni, pe locul vechilor sere, o stație de biogaz care va transforma în energie electrică aproximativ 21.000 de tone de siloz vegetal și 3.250 de tone de dejecții de la păsări, în fiecare an.

Viitoarea instalație de biogaz de la Dumbrăveni este proiectată să aibă o capacitate de producție de 0,95 MW și să ocupe o suprafață de 14.100 de mp, parte a vechilor sere.

Instalațiile de producere a biogazului vor avea drept materie primă silozul compus din culturi energetice vegetale (porumb sau sorg), precum și deșeurile provenite de la fermenele de creștere la sol a păsărilor. Silozul și deșeurile animale vor fi transformate în biogaz prin fermentare în spații închise. Biogazul rezultat în urma fermentării va fi utilizat pentru producerea de energie electrică. Nămolul și resturile lichide rezultate în urma producției de biogaz vor fi utilizate în agricultură.

”Pe amplasament se va realiza stocarea temporară a acestor materiale / deșeuri înainte de tratarea lor prin fermentare anaerobă mezofilă (cca. 38 – 42 grade Celsius). Prin fermentare rezultă biogaz, care este valorificat pe amplasament rezultând energie electrică și căldură recuperată și nămol fermentat (digestat) care este la rândul lui tratat pe amplasament (separare în fază lichidă și solidă). Digestatul lichid (după separarea solid /lichid) și fracția solidă (umedă) reprezintă ieșirile de materiale sub formă de fertilizanți agricoli. Efluenții lichizi de tip menajer, rezultați de la grupurile sociale sunt colectați într-un bazin etanș, vidanjați și eliminați la stația de epurare a orașului Dumbrăveni situată în vecinătate. Deșeurile solide sau lichide, altele decât cele legate de fluxurile de materiale utilizate în proces, generate pe amplasamentul instalației de biogaz, vor fi preluate de operatori autorizați”, se arată în Memoriul de prezentare a proiectului. Estimările sunt că, anual, stația de biogaz va genera aproximativ 11.100 de metri cubi de digestat lichid și alte 7.800 de tone de digestat solid.

Peste 3,5 milioane de metri cubi de biogaz ar urma să rezulte din instalațiile care urmează a fi amplasate la Dumbrăveni. Din această cantitate, se vor produce aproximativ 7,7 milioane kWh/an, din care necesarul pentru consumul propriu și pierderile vor însemna aproape două milioane de kWh/an. ”Separat, prin recuperarea căldurii vor fi produși și 9.323.100 kWt din care cca. 1.850.000 kWt vor fi utilizați pentru consumul propriu al instalației – rezultă un disponibil spre valorificare către terți de cca. 7.473.100 kWt/an. Regimul de funcționare al instalației este continuu, 24 ore /zi timp de 8100 de ore anual (337 zile)”, se mai arată în prezentarea investiției.

Devizul estimativ al investiției indică un necesar de 3,95 de milioane de euro, fără TVA. Beneficiarul investiției, Top Green Smaert Services SRL, din București, va acoperi cea mai mare parte a acestei investiții din fonduri europene, accesate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare. Investiția este gândită să fie realizată în intervalul 2020 – 2023. În această fază, lucrările sunt gândite să înceapă din luna septembrie a acestui an. Reprezentanții companiei din București spun că au ales orașul Dumbrăveni deoarece fostele sere de aici reprezintă o sursă abandonată de mult timp, investiția lor va duce la crearea a aproape 20 de noi locuri de muncă, iar – în plus – vor fi utilizate fonduri europene pentru o categorie de proiecte pentru care au fost absorbite puțini bani nerambursabili până acum. În plus, locul ales este potrivit deoarece în apropiere funcționează o fermă de păsări, iar pentru furnizarea de material vegetal au fost semnate deja precontracte cu doi furnizori locali.

”Proiectul supus avizării nu va avea un impact semnificativ de mediu. Soluțiile constructive selectate nu vor conduce la emisii semnificative și nici la modificarea decelabilă a valorilor locale ale standardelor de mediu caracteristice amplasamentului, raportat la situația actuală”, se mai arată în memoriul de prezentare al proiectului, elaborat la finele anului trecut.

”Instalația de producere biogaz va fi deservită de un număr de unsprezece (11) persoane care vor fi instruite corespunzător. Două persoane vor avea ca atribuții asigurarea managementului întregului proces (controlul input-urilor de materiale, coordonarea serviciului local de gestionare a dejecțiilor, coordonarea valorificării digestatului, controlul performanțelor energetice, publicitatea proiectului). Alte doua persoane vor fi instruite efectiv în operarea instalației, având rolul de control operațional al funcționării. Două persoane vor fi angajate pentru verificarea conformității dejecțiilor aprovizionate și mentenanța exterioară a spațiilor (curățenia amplasamentului, spălarea vehiculelor la ieșierea din amplasament), iar două persoane vor fi angajate pentru a deservi utilajele (încărcătorul frontal). Fără a face parte din staff –ul permanent, a fost prevăzut un post permanent de pază (3 persoane / 24 ore), serviciu ce poate fi și subcontractat. Pentru necesitățile administrative și igienico-sanitare vor fi amenajate facilități corespunzătoare (toalete, dușuri cu apă caldă, vestiare, încăpere pentru servit masa)”, memoriul de prezentare a investiției
Electricitatea furnizată la Dumbrăveni va fi vândută către rețeaua națională.

Potrivit prezentării de pe site-ul propriu, Top Green Smart Services este o companie înființată în 2017, având ca obiectiv principal de activitate colectarea și reciclarea deșeurilor de hârtie și carton, mase plastice și metal, precum și dispozitivelor și echipamentelor electrice.

Sursa foto principală: Hharvi Engineering

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un curios

Acum 4 ani

Ce se intampla cu deșeurile biodegradabile colectate din Sibiu? Sunt aruncate la groapa de gunoi impreuna cu rezidualul si degeaba colectam selectiv??
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Soimarul

Acum 4 ani

In Romania mai sunt ferme care cresc pasari? O sa vina o gripa aviara si o sa le inchida ca trebuie aia din vest sa aiba unde sa aduca rahatul pasarilor lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus