Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Semnal de alarma Pro Romania Sibiu – probleme de mediu in județul Sibiu

Semnal de alarma Pro Romania Sibiu – probleme de mediu in județul Sibiu

Cum ne afectează problemele de mediu? Cu siguranța este  greu perceptibil si cuantificabil și poate ca reușim încă sa ignoram aceste influente. Dar pentru cat timp?

Organizațiile  de mediu ne avertizează ca  la nivel global 40% dintre cele aproximativ 11.000 de specii de păsări din lume se află în scădere și circa 75% din recifele de corali sunt în primejdie, iar lângă noi numărul  de păstrăvi indigeni a scăzut mult sau au dispărut total din râurile de munte din cauza poluării sau a activității forestiere necontrolate.

La nivelul Uniunii Europene in luna Decembrie 2019 a fost adoptat Pactul Ecologic European care are un scop final ambițios pentru Europa’’ Sa fim primul continent neutru din punct de vedere climatic ‘’ ceea ce presupune un   pachet de măsuri pentru ca Europa să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și pentru protejarea habitatului nostru natural ceea ce va fi deosebit de benefic, iar România are șansa de a fi parte a cestui pact.

Dar până când directivele  europene vor fi implementate corect in România, noi ca parte a unui întreg, trebuie sa vedem ce se întâmpla lângă noi si sa luam măsuri începând cu orașul, comuna, județul nostru.

Pro Romania Sibiu prin echipa sa de lucru a constatat aspecte îngrijorătoare care trebuie supuse  in opinia noastră consultării publice.

  1. Suprafața cumulată a spatiilor verzi in zona urbana a municipiului Sibiu este situata sub limitele legale, respectiv avem prea puține parcuri, scuaruri, aliniamente plantate sau terenuri libere in intravilanul urban. Norma Organizației Mondiale a Sănătății este de 50 mp/locuitor, iar standardul Uniunii Europene este de 26 mp/locuitor. Populația multor orașe din țara noastră nu dispune, în prezent, de necesarul minim de spații verzi
Cu cei 155.000 de locuitori permanenți și 25.000 de locuitori temporari, prin urmare 180.000 locuitori, Sibiul beneficiază după datele statistice ale INS actualizate la data de 30.09.2019 de o suprafața de spatii verzi  de 209 ha in zona urbana.

Acesta înseamnă o suprafața de 11,6 mp! pentru fiecare locuitor din Sibiu, prin urmare nici jumătate din standardul Uniunii Europene.

Nici in celelalte orașe din județul Sibiu nu stăm mai bine Mediaș deține 17,7 mp/locuitor, Copșa Mica 13,4 mp/locuitor, Miercurea Sibiului 7,9 mp/locuitor.

Planurile Primăriei Sibiu includ ’’modernizarea’’ tramei stradale, însă cu eliminarea scuarurilor verzi pentru crearea de noi locuri de parcare, ceea ce va inducesi mai mult reducerea valorii acestui indicator.

Este evident atunci că varianta realizării de parcări prin eliminarea spațiilor verzi de pe marginea drumului si așa insuficiente, nu mai este o soluție, iar aceste măsuri trebuie înlocuite cu realizarea de  parcări ecologice care permit creșterea ierbii, parcări subterane si supraterane eficiente ca singura soluție viabilă.

 

  1. Rețelele de canalizare ale localităților Bungard, Mohu, Veștem si parțial Șelimbăr nu au realizate stații de pompare care sa facă legătura intre aceste rețele si stația de epurare a apelor uzate menajere de la Mohu.
Locuitorii din zona Mohu, Șelimbăr au simțit in ultima vreme unele mirosuri suspecte,  inexplicabile si greu de suportat in zona adiacenta localităților. Cineva, nu știm cine, a lansat chiar ideea ca o firmă privată ar deversa reziduuri organice in canalele din zona, însă explicația este mult mai simplă.

Primăria  Șelimbăr, responsabilă pentru păstorirea localităților Bungard, Veștem  ar trebui sa realizeze încă 4 stații de pompare pentru ca apele menajere din aceste localități sa ajungă într-adevăr  în stația de epurare de la Mohu. Din păcate acum aceste ape uzate care teoretic si declarativ sunt vidanjate  periodic din căminul de capăt,  ajung in fapt sa refuleze prin canale si in râul Cibin, fiind o adevărata  sursa de disconfort pentru cetățeni si de contaminare a mediului.

 

Studiind ordinea de zi a Primăriei Șelimbăr  găsim emise in graba HOTĂRÂREA NR.8 si  9 din 31.01.2020 privind aprobarea documentației tehnico-economice a investiției - faza Studiu de fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “STAȚIE DE POMPARE SP 2 VEȘTEM, respectiv BUNGARD CU CONDUCTA DE REFULARE CANALIZARE.

Deci in anul 2020 suntem abia la faza Studiu de Fezabilitate, cu toate ca in Anexele la hotărârile de consiliu local vedem cu surprindere ca Devizul general privind cheltuielile necesare investiției  este gata încă din anul 2018 cunoscându-se încă de atunci necesitatea acestor lucrări!

Si atunci ne întrebam si noi ca partid de opoziție constructiva, de ce a așteptat Primăria Șelimbăr doi ani pentru a pune pe ordinea de zi aceste doua proiecte atât de necesare cetățenilor din aceasta zona a județului Sibiu?

Totodată ne întrebam cu ce se ocupa Garda Naționala de Mediu- Comisariatul Județean Sibiu, aceasta neavând site propriu din care am putea cunoaște rezultatele activității acestei instituții care ar trebui sa sesizeze aceste aspecte si sa lupte pentru ca cetățenii sa respire un aer curat si nu îmbâcsit de toxine.

 

  1. Mirosul de la Groapa de gunoi de la Cristian. L-ați simțit? Acesta este din ce in ce mai puternic si afectează  întreaga zona de vest a municipiului Sibiu. Este clar ca aceasta groapa de gunoi nu mai face fata cantității de deșeuri zilnic depozitate.
Din studiul Planului de gestionare a deșeurilor in județul Sibiu pentru 2019-2025 al Consiliului Județean, pag. 70,   aflam care este modalitatea concreta de folosința a Gropii de gunoi Cristian:

La acest moment, depozitul ecologic, este funcțional astfel:

 ▪ celula 1: suprafața = 2,5 ha, volum= 257.442 m3 , respectiv 379.092,51 tone; capacitate epuizată

 ▪ celula 2: suprafața = 2,5 ha, volum= 312.000 m3 , respectiv 458.640 tone; capacitate epuizată;

 ▪ celula 3: suprafața = 2,5 ha, volum = 337.900m3 , respectiv 506.850 tone; capacitatea de depozitare va fi mărită la 470.440 mc, dar și aceasta are nivelul de umplere estimat a fi atins în septembrie 2019;

 ▪ celula 4 – suprafață proiectată de 3,9 ha, volum = 590.000 mc; din datele existente la acest moment, această celulă nu se va mai realiza din lipsa spațiului disponibil pe domeniul public;

 ▪ celula 5 – suprafață proiectată de 2,6 ha, volum estimat = 350.000 m3 ; pentru această celulă sunt în pregătire procedurile de reglementare în vederea obținerii Autorizației de construcție;

 Prin folosirea celulelor 1-4, gradul de umplere al întregului depozit, a atins 75%, când potrivit prevederilor legale în vigoare (art. 30, al HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor) este necesară demararea lucrărilor pentru o altă celulă de depozitare. În lipsa spațiului disponibil în vecinătatea celorlalte celule, se impune alegerea unui amplasament nou pentru un depozit ecologic nou de deșeuri urbane. Depozitul ecologic funcționează 8h/zi, 6 zile pe săptămână.

 

Adică mai pe românește, avem o problema: s-a proiectat un plan de gestiune a deșeurilor,  in 5 celule, dar nu s-a gândit nimeni de la bun început ca  nu deținem terenul necesar pentru amplasarea acestora.

 

Situația este similara cu cea in care ti-ai proiectat o casa, vorbești teoretic despre cele 5 camere cu piscina, te apuci de construit cu râvnă, dar la  a 4-a  camera iți dai seama ca ești in curte la vecinu’ cu  ’’investiția’’!

 

Si atunci noua idee a Consiliului Județean Sibiu aprobata deja in ședința extraordinară de joi 06.02.2020 a fost de a lăsa aceasta groapa mirositoare acolo unde este si de a se muta in alta parte implementând același tip de proiect.

Sau locuitorii din Șelimbăr, Veștem si Tălmaciu  nu au aflat încă de noua groapa de gunoi ce ar putea fi aprobata in vecinătatea lor pe un teren de 30 de ha?

Noi Pro Romania Sibiu credem ca aceasta abordare nu este una ‘’ordonata’’ si ca ar fi mai logic ca stația de tratare a deșeurilor sa fie  amplasată lângă vechea groapa de gunoi de la Cristian.

Numai in acest mod s-ar putea trata mai întâi deșeurile deja existente si închise in celulele 1,2 si 3 pentru care  a fost ‘’ asigurată monitorizarea post-închidere și captarea gazului de depozit’ conform Planului de gestiune, întrucât se pare ca aceasta captare se face mai mult de către nasul sibienilor, decât de sisteme de monitorizare ecologice.

Mai apoi suprafața acestor celule,  odată eliberată,  ar putea fi refolosită atât timp cat se afirma ca noua stație de tratare reduce deșeurile la un așa numit  compost industrial reutilizabil care nu mai are nevoie de o suprafața mare de depozitare.

 

  1. Abandonarea deșeurilor menajere si din construcții la periferia localităților, adesea pe malurile cursurilor de apa.
Cu toate ca in Romania  firmele de construcții au obligația de sortare, reutilizare, reciclare, eliminare a deșeurilor de pe șantiere, depozitarea necontrolata a acestora este încă o problema importanta si in județul Sibiu.

Conform reglementarilor in vigoare acest tip special de deșeuri  ar putea fi  reciclat si reutilizat in proporție de 70 % conform normelor europene, însă acest lucru se întâmpla in mica măsura in zona municipiului Sibiu. In restul județului, pe văile râurilor, pe marginea pădurilor spre Poplaca, intre Sibiu si Cisnădie,  vedem încă lăsate la întâmplare grămezi  de moloz rezultat din activitatea șantierelor nesupravegheate suficient de către Garda Naționala de Mediu- Comisariatul Județean Sibiu.

  1. Tăierile ilegale de păduri in județul Sibiu.
Nu ne place subiectul si am dori ca Sibiul sa nu se afle printre județele enumerate la acest capitol ca fiind printre primele trei din țara care s-au remarcat pentru tăierile ilegale de masa lemnoasa.

Din rapoartele Gărzilor de Mediu citate de Ministerul Mediului se afirma ca in ultimii doi ani in județul Sibiu au dispărut 20.000 mc de lemn, fiind tăiat ilegal.

Garda Forestieră Brașov a calculat anul trecut că aproximativ 10.000 de mc de lemn a fost furat, în patru ani, din pădurile de pe Valea Lotrioarei, aflată pe teritoriul comunei Boița. Institutul de cercetare-dezvoltare în Silvicultură mai adaugă alți peste 28.000 de mc de lemn, care a dispărut din aceeași zona.

Ce are de spus  Direcția Silvică Sibiu ca reprezentant Romsilva  despre acest aspect ‘’surprinzător’’ in care Județul Sibiu este fruntaș in tara la ‘’dispariția ‘’ fondului forestier ?  Potrivit HG 229/2009  Direcția Silvică are atribuții de ‘’aplicarea strategiei naționale în domeniul silviculturii, acționând pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a statului, respectiv a celui proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale sau proprietate privată pe care îl administrează.’’

Pe site-ul instituției, conducerea Direcției Silvice ne asigura‚’’Acțiunile de prevenire și combatere a faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase se realizează prin acțiuni de patrulare și control ale personalului silvic, cu concursul organelor de politie și jandarmi, cu care există planuri comune de acțiune.’’Așa o fi!?

Pro România militează deja prin manifestul sau pentru  Pactul ,, O Românie verde si curata, – 10 ani de moratoriu privind exploatările industriale, cu excepția celor necesare pentru sănătatea pădurilor si a consumului populației din zona rurala, ceea ce înseamnă suspendarea oricăror exploatări in afara celor absolut necesare.

Dar in plus fața de acest lucru, în mod evident procedurile si mijloacele de supraveghere si prevenire a tăierilor ilegale trebuie intensificate si eficientizate.

Noi vedem acest lucru posibil  întrucât exista cadrul legislativ european si național suficient însă din păcate aceasta nu se aplica,  fiind nevoie de o implicare intensa a instituțiilor cu atribuții in acest domeniu Grada Forestiera, Direcția Silvica si nu in ultimul rând operatorii naționali care au la dispoziție un Ghid de bune practici  în vederea implementării corespunzătoare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010.

Pro România tine cu România curată!

 

Biroul de  presa PRO România  Sibiu

Partidul PRO România

Organizația Județeană Sibiu

facebook.com/proRomânia.sibiu

www.proRomânia.ro

Telefon 0723611953

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Dog

Acum 2 ani

Din nou discutam de campanie electorala. O MIZERIE . Sa va fie rusine !!!!!! Este un articol de 2 bani. Sa va fie rusine !!!!!!! NU STITI SI NU VRETI SA FACETI TREABA IN TARA ASTA DECAT CAMPANII ELECTORALE si FUNCTII ocupate de neprofesionisti!!!!! JOS GUV CÂTU, câţ javrelor !!!!!!
Raspunde

Dd

Acum 2 ani

Se stie ca poluarea e foarte mare, in special prin deversarea canalizarilor in rauri ex mohu, vestem, seica mare. Cine mananca peste din rauri, se contamineaza cu siguranta. Trist! In loc sa ne civilizam , ne imbolnavim singuri. Agentia de mediu e doar cu numele. Au niste formulare standard prin care informeaza ca nu au gasit nimic si ca totul e conform proiectului.
Raspunde

Emma

Acum 2 ani

Dacă o tinem tot asa putem uita de aerul curat din Sibiu și de grătarele în aer liber. Lasă că o să umblam si noi cu masca permanent ca e la modă!!!
Raspunde

pop

Acum 2 ani

"recifele de corali sunt în primejdie", astea sunt problemele orasului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus