Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Un festival care promovează toleranța învrăjbește sibienii. ”De ce trebuie scoși mereu în față cei care oricum reprezintă o minoritate?

Un festival care promovează toleranța învrăjbește sibienii. ”De ce trebuie scoși mereu în față cei care oricum reprezintă o minoritate?

Festivalul cultural LGBTQ+SIBIU PRIDE s-a înscris în lista de proiecte al ”Maratonului Internațional Sibiu 2020”, iar de aici a pornit o serie de dispute în mediul on-line. O parte din sibieni anunță că vor boicota această ediție a maratonului din acest motiv. Alții, susțin proiectul, explicând că sibienii ar trebui să fie suficient de maturi pentru a accepta și minoritățile sexuale.

Cei mai mulți s-au exprimat înainte de a fi descris proiectul pe pagina de internet a Maratonului.

Contra

Mihai Balaban, CEO Unimat, președintele Crucea Roșie Sibiu, s-a declarat dezamăgit că maratonul susține un astfel de proiect. A făcut o postare pe pagina sa de Facebook, adresată organizatorilor Maratonului Internațional Sibiu.  ”Dani Troanca și Ciprian Ciocan, până în acest an am fost foate mândru de voi și de proiectele de la maratonul din Sibiu. Am făcut eforturi pentru a parcurge 21 km având în minte proiecte care fac cinste comunității noastre; din acest an cred că începeți să pierdeți prin faptul că ați permis ca cineva să își facă reclamă cu un proiect pe care majoritatea societății nu îl aprobă. Cred că începeți să pierdeți din ceea ce ați construit în Sibiu”, le-a scris organizatorilor, pe Facebook, Mihai Balaban. El a anunțat ulterior că din respect pentru organizatori nu va mai comenta pe marginea subiectului.

Ideea susținută de omul de afaceri a avut numeroși susținători. ”Anul acesta au dat-o-n bara. Încă au pus pe primul loc de pe lista promovarea anormalului. Sunt curios oare câți bani au primit ca să pună pe listă un astfel de eveniment??? A, și încă o întrebare... oare vor alerga pentru susținerea proiectului și dezbrăcații care merg la astfel de parade? Alături de sutele de copii care participau la maraton? Poate am fost un pic cam dur în exprimare, dar cred că încă poporul acesta își cunoaște strămoșii din care s-a născut”, a comentat Marian Batcău.

”Oare de ce trebuie scoși mereu ăn față cei care oricum reprezintă o minoritate, și poate nu greșesc dacă spun că o minoritate cu o deviație comportamentală. Pot să stea în banca lor, nimeni nu o să-i deranjeze. Dar se pare că ei sunt cei care vor sa deranjeze prin modul cum vor să se impună în fața majorității, scrie și Cezar Paulescu.

”Cu tot respectul, acceptăm acestă comunitate de nișă în Sibiu cât timp nu deranjează/ incomodează. Orice acțiune are ca efect o reacțiune, este posibil să apară proiecte de promovare a "normalității", proiecte la care comunitatea să răspundă extrem de ferm, și în loc să credem un mediu de acceptare să creăm o prăpastie. Subiectul acesta este dificil de dezbătut online, fiecare comentariu putând fi interpretat în fel și chip”, susține Liviu Rotaru.

Pro

Cei care sunt alături de eveniment, vorbesc despre respectarea opiniilor, libertate și respectul față de alte persoane, indiferent de orientările lor sexuale. ”Sincer, eu mă bucur foarte tare că Fundația Comunitară Sibiu e un finanțator integru. Până la urmă, exista niște reguli - un punctaj și niște criterii de eligibilitate pe care trebuie să le întrunești ca solicitant. Evident că respingerea unui proiect din cauza subiectului abordat, ar fi fost mai degrabă un motiv pentru ca rolul și principiile Fundației să fie interogate. Și mai cred și că în 2020 chiar toată lumea care cere respect pentru propriile opinii și păreri ar trebui să ofere exact același respect persoanelor cu alte orientări (da, clar nu am ales substantivul întâmplător). Trebuie să reușim odată să facem loc tuturor celor care trăiesc”, a opinat Lu Knobloch.

Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano, a vorbit și ea despre faptul că este nevoie de proiecte cât mai variate. ”E clar că părerile sunt împărțite și nimeni nu va convinge pe nimeni aici pe wall. Discuția merită aprofundată în alt context. Din câte știu, niciun proiect, oricât de larg s-ar vrea el, nu se poate adresa specific întregii comunități, ci vizează o parte a acesteia. Iar acest lucru nu-i știrbește cu nimic din legitimitate. Avem nevoie de proiecte cât mai variate, care să acopere comunitatea în toata diversitatea ei”, a explicat Cătălina Costache.

Ce vrea Pride Sibiu

descărcare Foto: Pride România

Proiecții de film, spectacole de teatru, seară de poezie, atelier despre autocunoaștere prin  actorie, dezbateri, teste HIV, Sifilis, Hepatita B și C  gratuite sunt câteva din evenimentele cu tematică LGBTQ+ pentru prima ediție a festivalului cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE. Festivalul are drept scop prezentarea culturii queer în spațiul public prin mijloace artistice precum filmul, teatrul, poezia. ”Respectul pentru diversitate printr-un festival cultural este un prim-pas în lupta contra discriminării persoanelor LGBTQ+. Ne dorim să oferim comunității sibiene o imagine pozitivă despre comunitatea LGBTQ+ din România și o invitație la dialog prin acest festival. Festivalul are o durată de 3 zile și toate evenimentele au intrare liberă”, susțin organizatorii.

PRIDE România este o organizație non-profit LGBTQ+ din Cluj-Napoca și are drept scop promovarea drepturile omului, respectul pentru diversitate, incluziunea socială și un comportament anti-discriminatoriu în cadrul societății civile.

Obiectivele urmărite prin această participare sunt: Expunerea a 700 de participanți pe parcursul desfășurării festivalului, cetățeni ai orașului Sibiu la problemele și viața comunității LGBTQ+ locale; Crearea unui grup de voluntari format din 30 de persoane care vor lucra împreună pentru dezvoltarea evenimentelor SIBIU PRIDE  până în octombrie 2020; Conștientizarea fenomenului de bullying în școli și prezentarea unor metode eficiente pentru a-l stopa pentru aproximativ 100 de persoane în cadrul unei conferințe organizate în Festivalul cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE; Campanie de informare despre infecțiile cu transmitere sexuală organizată de Asociația Română Anti-Sida pentru aproximativ 150 persoane în perioada Festivalului cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE.

Festivalul pe care ar urma să-l desfășoare în Sibiu ar urma să coste 19.735 lei.

Organizația Tinerilor Sibiu: ”Nu ajută la nimic această manifestare”

Organizația Tinerilor Sibiu, apropiată Bisericii Ortodoxe, susține că un astfel de eveniment în Sibiu nu va ajuta cu nimic societatea, din contră. Turnul Sfatului a chestionat această asociație cu privire la demersul Pride Sibiu. ”Din punctul meu de vedere, nu ajută la nimic această manifestare. Din contră. Mai bine ați investi în alte manifestări, mult mai atractive și mai cultivate, la care oamenii ar veni în număr foarte mare. După studiul unui chestionar, mulți spun că Sibiul nu este acel oraș cu oameni "open minded" așa ca v-aș contrazice legat de acest aspect”, spune  Lucia Neamțu, din partea Organizației Tinerilor Sibiu.

Mihai Copăceanu: ”Nu suntem deschiși dialogului sincer și nici acceptării diversității”

Psihologul Mihai Copăceanu spune că intoleranța față de comunitatea LGBT vine din prejudecăți provocate de neinformare. ”România, în general și Sibiul, în mod special, nu fac excepție de la atitudini intolerante față de orice proiect al minorității LGBT și în mod direct față de comunitatea în sine. Persoanele care sunt relaxate și open-minded reprezintă ele însele o minoritate. Analizând în profunzime, noi ca români, suntem extrem de conservatori și explicațiile sunt multiple. Trăim într-o societate care respinge comunitatea LGBT pentru că suntem și plini de prejudecăți, nesiguranță și punem cu prea multă ușurință etichete.

Mihai Copăceanu Mihai Copăceanu

Sibiul are o istorie a multiculturalismului și a multietnicității, dar la nivel profund și aici au existat conflicte, ne place foarte mult să adoptăm un astfel de discurs teoretic și să facem apel la exemple de bunăconviețuire, însă la nivel practic avem vecini care nu se salută, cetățeni care sunt indiferenți și chiar rău intenționați. Intoleranța duce la ură și în cazuri extreme chiar la violențe fizice pentru că are la bază necunoașterea și teama, teama de ceea ce nu înțelegem și nu cunoaștem. De aceea respingem. Nu suntem deschiși dialogului sincer și nici acceptării diversității”, spune Copăceanu.

”Câte librării sunt in Sibiu? Cât citesc sibienii?”

Lipsa de cultură, carențele din educație, discursul Bisericii Ortodoxe, toate sunt în opinia lui Copăceanu cauzele pentru care și sibienii, la fel ca majoritatea românilor, sunt reticenți față de aceste discuții legate de homosexualitate. ”Parte din adversitatea faţă de LGBT este dată de convingerile, prejudecăţile şi erorile în gândire şi mai ales datorită neinformării. Şi trebuie să recunoaştem că românii  nu sunt chiar un popor citit. Ba suntem pe ultimul loc în Europa la lectură. Cu cât eşti mai citit, eşti mai tolerant. Să luăm cazul Sibiului: câte librării sunt in Sibiu? Cât citesc sibienii? Câți din cei care intră în librării sunt sibieni sau turiști ? Si încă ceva specific Sibiului: priviți la discursul preoților, episcopilor plin de "iubire " fața de LGBT. Ei sunt liberi religioși, dar și lideri de opinie și modele. Discursul lor influențează masele. Mai mult, în școală cine vorbește de LGBT? Nimeni!!! De parcă nu ar exista.

Vă dau un exemplu: rezultatele unui studiu din Spania demonstrează cum credinţele legate de etiologia orientării sexuale pot fi modificate prin intermediul lecturii unui text scris. După ce au citit textul, participanţii care au crezut că orientarea sexuală are o etiologie genetică au arătat un sprijin mai mare pentru drepturile sociale şi mai puţin respingeau părinţii de acelaşi sex. Concluzia: puneţi mâna şi citiţi. În final, oamenii de știință, cei din neuroștiințe, au demonstrat că homosexualitatea nu este nu este specific umană. Sunt vreo 350 de specii la care se manifestă, nu este o opţiune de alegere, nici culturală, ci biologică!”, spune Copăceanu.

În plus, spune el, ”Constituţia României însă ne garantează că: România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. (art. 4) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile (art. 23) Cetăţenii sunt egali în faţa legii (art. 16) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. (art. 26)”.

Ciprian Ciocan: Toleranța și intoleranța s-au împletit în trecutul orașului și noi suntem rezultatele acestei culturi

Directorul Executiv al Fundației Comunitare Sibiu, Ciprian Ciocan, spune că cei care au avut o atitudine ostilă legată de evenimentul propus de Pride Sibiu și de faptul că Maratonul l-a primit în lista de proiecte pot fi înțeleși și speră că vor rămâne alături de inițiativele Fundației Comunitare și în viitor. Pe de altă parte, susține că deși Sibiul a fost construit timp de sute de ani bazându-se pe o viziune conservatoare, ca să prospere în secolul XXI, orașul, comunitatea nu trebuie să dea dovadă de intoleranță.

ciprian ciocan va vedem PNL protest rosia montana (10)

De ce crezi că titlul proiectului a provocat atâtea discuții?

Cred că o societate în care există dezbateri este o societate sănătoasă. Discuțiile în sine sunt foarte bune și cred că e un lucru bun că le putem purta din poziții de apropiere, nu de la distanță. Faptul că facem parte dintr-o comunitate mică ne ajută ca aceiași oameni să putem fi perfect sincronizați pe anumite obiective comune și alte dăți să ne putem contrazice cu argumente, fără ca asta să constituie un conflict. E foarte important să ne dezvoltăm această cultură a dezbaterii și a empatiei. Încercăm pe cât posibil să ne dezvoltăm o atitudine echidistantă și să înțelegem cât mai bine de ce sunt supărați unii membrii din comunitate. În acest caz cred că există 2 motive principale: unu, discutăm de un subiect sensibil care face trimitere la identitatea noastră - când auzim un cuvânt ca “pride” parte din creierul nostru (Sistemul 1, cum îl numește psihologul Daniel Kahneman) ne îndeamnă la o reacție imediată, impulsivă: ne simțim obligați  să răspundem imediat, conform identității pe care ne-am asumat-o (la fel tratăm alte subiecte precum politică, religia, vaccinurile, avorturile etc). Din acest punct de vedere, reacțiile sunt justificate. Cred totuși că după puțină vreme, pe măsură ce intră în funcție Sistemul 2 (rațional, critic), apar mai multe informații, se înțelege mai bine situația, se evaluează mai corect riscul, ajungem la sentimente mai rezonabile. Este natural să avem reacții și să ne apărăm valorile în care credem, este ceea ce susținem și noi. Confuzia făcută uneori este că valorile unui anumit grup restrâns de oameni ne pot pune în pericol identitatea, familia, comunitatea.

Al doilea motiv cred că ține tot de o mică confuzie, pe care posibil că am alimentat-o și noi: cuvântul pride este asociat automat cu paradele LGBTQ pe care le vedem uneori la TV și care nu sunt încă intrate în obișnuința țărilor din Europa de Est. Proiectul propus anul acesta la maraton (și care doar astăzi a fost publicat) este ceva foarte diferit și anume o serie de activități culturale: proiecții de film, spectacole de teatru, poezie, workshopuri dezbateri și acțiuni educaționale - un proiect care este foarte potrivit specificului orașului nostru, fostă capitală culturală.

gabriela cuzepan gabriela cuzepan

Cum vezi atitudinea sibienilor care au cerut scoaterea proiectului din lista oficială a maratonului?

Mulți dintre cei care și-au manifestat nemulțumirea sunt prieteni, colaboratori ai Fundației Comunitare și membri activi ai comunității așa că le ascultăm cu atenție observațiile. Personal le înțeleg fricile, pentru că, așa cum spuneam, atitudinea lor este orientată spre valori comune chiar dacă în acest caz din punctul meu de vedere îngrijorarea nu este justificată. Am încrederea că toți acești oameni cu care am construit multe în ultimii ani și alături de care am trecut prin momente dificile, își vor extinde creditul de încredere pe care ni l-au oferit: cu siguranță nu am întreprinde acțiuni care să le atace intenționat valorile sau care ar duce la efecte negative asupra comunității. Este natural totuși să avem puncte de vedere diferite pe anumite subiecte și să putem trăi cu asta. Construiesc la fel de bine cu persoane care sunt religioase chiar dacă sunt ateu, pot sprijini fără nicio problemă măsuri bune date de un politician ce are altă orientare decât a mea personală, apreciez și lucrez cu persoane care au altă culoare a pielii, altă orientare sexuală. Nu ocolesc pe stradă nici persoanele care sunt împotriva vaccinării, nici cei care vor să interzică avorturile, chiar dacă nu sunt de acord cu ei. Nu-mi plac deloc unele evenimente publice, nici militare, nici religioase, nici comerciale, dar nu le voi refuza dreptul la existență, atâta timp cât reprezintă dorințele unei categorii suficient de mare a comunității.

E Sibiul un oraș tolerant, din punctul tău de vedere?

Sibiul este o oglindă a societății românești chiar dacă are și niște particularități. Toleranța și intoleranța s-au împletit în trecutul orașului și noi suntem rezultatele acestei culturi: diversitatea de culturi, naționalități, culte religioase este emblematică, însă ea nu a venit fără costuri și fără conflicte. Într-un oraș de succes, așa cum este Sibiul, forțele conservatoare apar natural, ele au constituit un mare plus pentru ceea ce este azi orașul nostru. Acestea însă pot constitui și o frână atunci când principiile pe care le susțin ajung să fie la distanță prea mare de ritmul de schimbare a societății (poate cel mai grăitor exemplu ar putea fi breslele). Avem nevoie de un conservatorism sănătos la Sibiu, unul care să știe să păstreze ceea ce e valoros și să permită în același timp Sibiului să prospere ca un oraș al secolului XXI. Intoleranța pe criterii de sex, religie, rasă, orientare sexuală nu-și are locul în această viziune și nu cred că ne reprezintă în acest moment. Vom demonstra în continuare că aici, din creuzetul acesta minunat de culturi, vom reuși să găsim mereu soluții deștepte de conviețuire și fiecare dezbatere ne va face mai puternici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

54 comentarii

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Ceea ce au facut cei de la Fundatia Comunitara de-a lungul timpului a fost foarte bine, dat chestiunea asta cu LGbTQ nu era necesară tocmai ca sa nu provoace asemenea discuții. Exista chestiuni mult mai importante ca finantarea unui asemenea mars, iar cine vrea sa se manifeste in sensul LGBT nu e impiedicat sa o faca. Miroase a provocare chestiunea asta, a progresism ieftin. Sa fim seriosi, Sibiul e un loc conservator, nu merge cu de astea. Astfel acest proiect riscă sa cada in derizoriu. Trist.
Raspunde

///

Acum 4 ani

Ce poza si-a ales dl. Copaceanu! Cea cu o teza de doctorat. Da, stim, maestre ca ti-ai dat doctoratul si ca esti un fel de guru al societatii sibiene...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 4 ani

In alta ordine de idei... ce are a face un inginer cu Crucea Rosie... Alta persoana n-ati gasit decat pe dl. Balaban? Are Sibiul destui oameni buni, aveti deunde alege...
Raspunde

Isidor

Acum 4 ani

LGBTqhetfevbsnjk... etc etc expunandu-se, se vor autodesfiinta. Orice om va putea vedea comportamentul lor, si niciuna dintre manifestari nu le face cinste. O adunatura de neasumati, de ratati, de obsedati pentru care SEXUL, mai precis "orientarea sexuala" (sic!), este ceea ce te defineste... E ca si cum as striga pe strada "sunt heterosexual", si as pune aceasta "preferinta" sexuala inainte de profesia mea, de exemplu. In loc sa ma prezint "Ion Ionescu, profesor" ar trebui sa spun "Ion Ionescu, heterosexual". N-ar fi ridicol? N-ar rade oamenii de mine, si pe buna dreptate? Exista si homosexuali realizati, pe care, o minune, nu-i auzi urland dupa drepturi sau cersind atentie pentru "preferintele" lor sexuale. Pentru ca, spre diferenta de prapaditii care se revendica LGBTQhjejlkjelklk, oamenii aceia au si alte realizari
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

Oricum noi suntem un popor de homosexuali pt. ca ne tragem din 2 barbati: Traian si Decebal...
Raspunde

Seb

Acum 4 ani

Sa stii ca nimeni nu alege sa fie gay, asa ca idee in caz ca nici atat creier n-ai sa gandesti ca nimeni nu ar alege sa fie gay intr-o tara cu inculti ca tine. Si nu sexualitatea ne defineste, marsurile astea de cacat (da aici iti dau dreptate chiar sunt de cacat) doar ne fac sa parem ciudati din cauza la minoritate care chiar participa, multi nici nu participa ca ne-ar fi rusine la cum se imbraca si ce fac unii. Marsul ar trb facut cu persoane normale (majoritatea homosexualilor) si fara tot felul de tampenii, sa vada lumea ca nici nu poti sa deosebesti un homosexual de un heterosexual, decat prin faptul ca vezi 2 baieti ce se tin de mana in loc de fata si baiat. Si inca un lucru, cand vad LGBTQJSHFJ si mie mi se faca rau. Tot ce ar trb sa fie e LGB lesbi/gay/bi sunt orientari sexuale. Transexuali nu sunt orientari sexuale si nici restul, nici nu vreau sa fiu considerat ca facand parte din asa un grup. Si crede-ma ca sunt destui ca mine, sansele sunt ca ai prieteni homo si nici nu sti pentru ca se comporta ca restul, doar ca isi ascund identitatea de frica societatii in care traim. Ciudatii care ii vezi la parade gay sunt doar atat, niste ciudati, nu ne reprezinta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alt sibian

Acum 4 ani

cu ocazia asta am mai taiat de pe lista niste nume din Sibiu despre care fie nu stiam nimic fie le vedeam intr-o lumina buna. Asta e, nu o sa mai cumpar nimic de la Unimat acum ca stiu ce individ ingust la minte e CEO-ul. Cat despre restul....nici nu merita sa bagam in seama ce zic organizatiile ce traiesc din sponsorizarile bisericii ortodoxe. Eu zic, totusi, sa nu uitam ce rezultate au fost la referendumul pentru "familie". Suntem destul de multi care gandim si care accepta pe oricine indiferent de orientare. Hai, fiecare cu treaba lui si fiti mai buni, crestinilor.
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

Cel mult cumparai o coada de tarnacop sa o lustruiesti...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ovidiu

Acum 4 ani

Va spun de ce trebuie scosi in fata cei care reprezinta o minoritate: pentru ca cei care reprezinta majoritatea sa inteleaga ca nu au voie sa-si bata joc de ceilalti pentru ca sunt altfel. Pentru ca ura fata de persoanele cu alta orientare sexuala nu are voie sa fie tolerata, intr-o societate civilizata. Dar poate ca nu am ajuns acolo inca. De-aia e necesar un astfel de festival.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Domnule Copaceanu, intradevar "Sibiul are o istorie a multiculturalismului și a multietnicității, dar la nivel profund" si nu PROfund... Pe romanii care acum se oripileaza i-as intreba daca au votat (nu cum au votat) la referendum.
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Sunt oameni care s-au nascut cu defecte sau au ramas cu infirmitati in urma unor boli sau accidente, care insa nu se dau in spectacol si toata lumea ii compatimeste si ii repecta. Homosexualii si lesbienele sunt insa o categorie de indivizi care, pe langa faptul ca au preferinte sexuale anormale, au si probleme de compotament inacceptabile pentru oamenii normali: scalambaiala desantatata si spectacolul de circ stradal de proasta factura, ceea ce face ca societatea in loc sa-i comparimeasca si sa-i accepte, ajunge sa fie scarbita si sa-i respinga. Cu alte cuvinte, s-o fac cu mana lor, nu datorita comportamentului sexual, ci datorita comportamentului stradal! Solutia ar fi interzicerea acestor demonstratii gay, indiferent sub ce forma se vor declara, infintarea unor cluburi exclusiviste unde sa faca ce le place si interzicerea cu desavarsire a oricaror forme de atragere a unor persoane normale, mai ales minore, in comunitalile lor. Trebuie totusi remarcat ca, in afara problemelor de comportament, marea majoritate a acestora sunt persoane cu performante notabile in domeniile lor de activitate si daca nu ar avea inclinatii catre scalambaiala stradala, falsa problema a "integrari" sau "acceptari" ar disparea.
Raspunde

alt sibian

Acum 4 ani

pe mine ma deranjeaza slujba de boboteaza din piata mare. O putem interzice si pe aia daca tot suntem radicali?
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

Nu cred ca cineva care are alte preferinte sexuale vrea sau trebuie sa fie “compatimit”. In rest..despre toleranta sibienilor ajunge sa citesti comentariile postate pe aici ca sa-ti dai seama cum sta treaba. Homosexualii nu sunt buni, oltenii nu sunt buni, tiganii nici atat. Sa te fereasca sfantul sa fii un tigan homosexual din Craiova, vei fi ars pe rug in piata mare!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian la care i a ajuns

Acum 4 ani

Discutiile despre acesti oameni nu o sa se termine niciodata in Romania. Din pacate “capra vecinului” e prea impamantenita in aceasta tara, asa ca nu prea putem noi sa ii lasam pe altii sa faca ce vor atat timp cat nu ne deranjeaza. Ce e trist e sa vezi presedintele unei asociatii ca reactioneaza asa. Cei de Crucea Rosie stiu ce presedinte au in Sibiu?
Raspunde

cici

Acum 4 ani

s-a activat la comentarii tineretul ortodoxo-homofob
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alt sibian

Acum 4 ani

faptul ca nu iti iei downvotes demonstreaza spusele tale. is prea tampiti ca sa inteleaga mai mult decat le da voie creierul primitiv.
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Hai ca si voi lgbt-istii v-ati mobilizat exemplar pe-aici. Poate cititi si articolele din publicatie. Ca unii se pare ca sunteti prima data aici la comentat. Vrajeala cu lgbt e o noua ideologie. iar la ce facea pana acum Troanca foarte bine, trebuie sa bage capul in poza neaparat si astia cu pride-ul lor. Cum pe vremea lui ceasca trebuia sa vina unul de la partidul comunist si sa spuna ca partidul e alaturi, asa si lgbt si pride vrea sa bage capul(a) in poza la orice. O sa vina si la FITS si alte chestii misto din Sibiu. Si daca esti organizator si nu esti cu ei, esti impotriva lor. Si se ocupa baietii sa le faca o presa defavorabila, pana cand vor iesi sa-si ceara scuze si ca respira pe nas,
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

A, si sa nu uit, o sa cumpar NUMAI de la Unimat.
Raspunde

sigur european

Acum 4 ani

Pentru cei ce aleg din conceptul de democratie numai ce le convine, tin sa precizez : 1. Cea mai mare parte a populației României, respectiv 86,45%, s-a declarat ca fiind de confesiune creștin ortodoxă, conform recensământului din 2011. Deci cei cu discurs antiortodox sa se abtina. 2. Un element important al democrației este constituția. Deocamdata in constitutie, este definita "familia" intr un anume fel. 3. Atitudinea LGBTQ in lume : "Daca nu sunteti cu noi, inseamna ca sunteti impotriva noastra". In acelasi registru, se pare ca majoritatea comunitatii sibiene nu apreciaza LGBTQ.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Democrația nu înseamnă dictatura majorității, înseamnă că fiecare individ contează la fel de mult. Majoritatea se face doar pt guvernare. Chiar nu are importanta ca majoritatea e ortodoxa cât timp o minoritate face ceva ce nu obliga majoritatea la ceva Va obliga lgbtq la ceva? Nu. Dar vad ca majoritatea religioasa vrea sa oblige pe alții sa stea cu capul la cutie. Cum ar fi dacă alții s-ar lua de ortodocși ca nu practica în secret religia lor? De ce trebuie sa auzim clopote sau sa vedem preoți în sutana pe strada? Sau sa vedem biserici? Să-și practice religia la ei acasă, în sufrageria lor. Exact asa suna argumentele astea anti lgbtq vizibili. Trebuie sa ajungem la nivelul la care dacă vedem doi băieți ținându-se de mana sa nu ne deranjeze mai mult decât dacă vedem un băiat și o fata. Iar dacă ne deranjează, sa ne deranjeze într-un mod care sa nu ii deranjeze pe ei, sa nu-i facă sa se simtă în nesiguranță. La fel cum un băiat și o fata se simt în perfecta siguranță când merg mana de mana. Abia atunci o sa fim o societate toleranta. Pana atunci doar ne amăgim ca suntem. Măcar sa nu mai zicem ca suntem.
Raspunde

Dragos

Acum 4 ani

Si omul in cinste fiind, n-a priceput. Alaturatu-s-a dobitoacelor cele fara de minte, si s-a asemanat lor.
Raspunde

John Doe

Acum 4 ani

anu asta #stauacasa
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Prunella

Acum 4 ani

Concluzia unora pare sa fie ca persoanele LGBT nu au voie sa existe in spatiul public nici macar prin evenimente fara parada de „exhibitionism”! Voi chiar nu intelegeti ca exista oricand posibilitatea ca o persoana din familie sa faca parte din minoritate, fara sa va spuna de frica intolerantei voastre, si sa-si doreasca sa fuga din tara ca sa nu mai trebuiasca sa se ascunda si sa traiasca cu frica zilei de maine?! Nu e suficient ca tara asta este condusa prost si salariile sunt mici, unii vor sa fim chiar ca in Ungaria sau Rusia, sa nu avem nici macar dreptul la libera exprimare, chiar daca suntem si noi cetateni, contribuabili, chiar daca unii din noi am putea deveni personalitati culturale si stiintifice cu care tara asta se va mandri peste 50, 100 de ani... desi acum ni se baga pumnul in gura! E trist ca problemele noastre de zi cu zi nu se mai aud in toata galceava ideologica, in care conservatorii tipa ca majoritatea s-ar afla sub dictatura unei minoritati, si progresistii incearca sa schimbe societatea mai repede decat se pot adapta cei mai multi oameni, dar avem si noi o viata, pare ca va trece si viata noastra pana cand oamenii vor avea mai multa intelegere si nu doar mila.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

@prunella Bravo. Nu se pun nicicum în locul vostru. Sunt niște monstri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carmen

Acum 4 ani

@sigur european Să fim serioși, tot românul se declară ortodox dar bisericile sunt goale. Voi ăștia care credeți în biserică și în Dumnezeu poate că trebuie să învățați să vă iubiți aproapele nu numai să pupați cruci și să vă închinați la chipuri cioplite și să pupați icoane și cadavre. Aproapele poate să fie homosexual, handicapat, sărac, cerșetor etc. Nu aveți voi dreptul să îi judecați pe ceilalți! Referitor la "festival" și eu cred că este o greșeală susținerea lui . De fapt nici nu cred că o să se organizeze prea curând așa ceva în Sibiu. Fundația Comunitară scoate pietrele fierbinți din foc în acest moment.
Raspunde

Alesb

Acum 4 ani

Dna sau dra, la felul în care vorbiti, ca să nu zic aberati despre biserica, e clar ca nu aveți habar despre cata lume se aduna la o slujba și de ce acei oameni considera normal sa intre într-o biserica și sa se roage - am zis frumos, nu grosolan și rușinos, cum ați făcut-o! În rest, după ani de participare, anul asta boicotez, din motivul titlului acestui articol.
Raspunde

Paul Barbu

Acum 4 ani

Fundatia Comunitara era bine sa faca un sondaj de opinie cam cati din comunitate ar fi dispusi sa accepte un astfel de proiect in lista de proiecte, pentru care se alearga.. Si sa decida in urma acestei opinii. Daca mega evenimentul Maraton vor sa mentina un proiect curat, cu care sa se identifice localnicii cu adevarat. Si proiectele propuse de alte entitati, de ex. un ONG din CLuj, sau din alta parte. Sau un proiect, care pune la semnul intrebarii implicarea genuina al Fundatiei in proiectele comunitatii, mai bine nu o puneau la Maraton. Mai bine sustineau altfel. De ce trebuie tot timpul peste tot sa fie pride festival? chiar daca comunitatile locale nu doresc? De exemplu in Polonia exista optiunea ca localitatile sa voteze, si unele devin LGBTQ FREE ZONE, adica zone libere de activitati LGBT. Excesele presiunii lobyului ideilor LGBT sunt putin cunoscute. In Germania un prieten imi povesteste, ca in urma actiunilor si festivalurilor LGBT in scoala deja se preda la copii de 9 ani, ca ei TREBUIE de acum sa aleaga daca sunt femei sau barbati indiferent cum s-au nascut. Sunt adolescenti debusolati, care au facut operatii de sex sa schimbe genul in urma acestor actiuni de informare LGBTQ, dupa care au vazut, ca "problemele lor" nu s-au rezolvat, si vroiau sa se opereze sa revina la sexul original. Tragedii, drame cumplite. In Franta si Suedia sunt propuneri de lege, ca sa interzica folosirea termenului de mama si de tata, ca sa nu discrimineze pe parinti de aceasi sex, care cresc copii, si sa fie introdus in loc termenul parinte 1, si parinte2. Adica de ce in Sibiu TREBUIE sa trecem prin experienta asta, daca altii deja au trecut, si se pare ca da rezultate destul de problematice? Problema de discriminare a copiilor cu handicap, al romilor si al altor categorii sociale neglijate, abandonate ar fi proiecte reale NR 1 de sustinut in Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alt sibian

Acum 4 ani

tu esti un fake news umblator. Pune link-uri cu surse de incredere si mai vorbim apoi. aaaaa, nu ai, am inteles.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

@paul barbu Esti manipulat. Rău de tot. Si vii cu exemple din Polonia, tara pe buza dictaturii, pe buza teocratiei? Emigrează dom le în Polonia și lasă-ne pe noi în democrație.
Raspunde

Brian Loman

Acum 4 ani

Mihai Balaban a fost odată om și pe vremea aia îl respectăm, acum îl ignor. Întotdeauna am susținut că o facultate, recte un doctorat, nu te fac mai deștept ci doar te specializează într-un domeniu. Personal nu mă dau în vânt după homosexualitate dar politica UE și a minorității civilizate din lume, ne cere în primul rând toleranță, dar pentru asta trebuie să fii doar deștept, nu și doctor domnule Balaban.
Raspunde

Ghiță Cucerzan

Acum 4 ani

Mare dreptate are domnul Mihai Balaban, un om cu coloană vertebrală care a reușit să refacă Palatul Copiilor. Faza asta cu toleranta fata de comunitatea asta de ...... este normal să fie susținută de la nivel înalt având in vedere ca mulți din instituții și politica sunt pe invers.
Raspunde

Andrei Pătrîncă, medic psihiatru

Acum 4 ani

Parada gay: o provocare la iubire Din punctul meu de vedere, orice manifestare, de orice fel, își are în ea un strigăt: ‘-Hei, sunt și eu aici! Exist și eu. Așa cum sunt, sunt printre voi. Am dreptul să fiu, să simt, să cred, să sper, să iubesc. Poate că nu știu să o fac, ca voi, ăia perfecți, ăia religioși, ăia stilați, ăia intelectuali. Dar o fac în stilul meu. În felul meu ‘anormal’, dar o fac frumos și unic în ‘anormalitatea’ mea. Am loc de voi? Am loc printre voi? Chiar atât deranjez? E nevoie să plec din țară pentru a-mi câștiga dreptul de a fi așa cum sunt?’ Le amintesc tinerilor ortodocși, vehement împotrivitori acestui proiect, că nu multimea L-a înțeles pe Hristos. Nici preoții. Nici oamenii religioși din vremea Lui. Nici intelectualii (cărturarii). Nici oamenii politici. Hristos S-a născut și a fost adorat în sânul minorităților disprețuite. Ciobani. Magicieni. Curve. Vameși. Asta a fost elita Lui. Orice entuziastă încercare de a folosi numelui Lui sfânt intru scopurile mândriei, aroganței și ale sentimentului superiorității voastre vă descalifică de la virtutea necesară Mântuirii: smerenia. Și îi îndepărtează pe cei care doresc sincer să Îl afle pe Dumnezeul Mântuirii lor să Îl afle! Căci nu pentru cei drepți și ortodocși ca voi a murit Hristos, ci pentru cei care-și recunosc nevoia de El! ‘-Înțelepciune, drepți!’
Raspunde

Paul Barbu

Acum 4 ani

draga Andrei Patranca, daca orientarea sexuala fie el de orice fel este o normalitate, de ce trebuie expus, serbat, promovat pe cei care apartin comunitatii LGBTQ? De ce societatea actuala, cu cutume de mii de ani trebuie transformata pentru ei? De ce trebuie alergat pentru ei? De ce? Ca sa facem si mai multe confuzii, probleme, si acolo unde nu sunt? De ce ar trebui sa aducem confuzie in randul copiilor nostri? Legal membri comunitatii LGBTQ nu sunt persecutati, oare de ce ar trebui sa fie compatimiti? promovati ? chiar este modelul ideal care ar trebui sa urmeze majoritatea societatii, si copii nostri?? Alergam pentru asta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 4 ani

Felicitari organizatorilor pentru diversitatea proiectelor! Anul acesta o sa alerg pentru proiectul care o sa genereze in spatiul public cel mai mare interes... ;)
Raspunde

Paul Barbu

Acum 4 ani

uite alt sibian proiectul de lege in Franta, termenul de mama si tata sa fie eliminat si inlocuit cu parinte 1 si parinte2 https://www.telegraph.co.uk/news/2019/02/14/schools-france-replace-mother-father-parent-1-2-controversial/ poti sa cauti si dupa restul exceselor de care am amintit. E plin netul si lumea cu problemele cauzate de lobyul LGBTQ. Sibiul a castigat foarte mult prin faptul, ca a urmat o politica conservatoare. De exemplu Clujul, avand dezvoltare mult mai rapida, a dat jos centrul istoric medieval. Sibiul a pastrat. Poate ar fi bine sa ramana anumite zone LGBTQ Free, daca populatia doreste. Sunt convins ca e loc pentru toata lumea pe acest pamant, dar nu trebuie fortat lucrurile unde nu se doreste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vivi Dragan

Acum 4 ani

Daca cei cu studii superioare ca cel de la Unimat gandeste asa ce sa le ceri celor fara scoala?
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Am contactat cateva "formatii culturale" din alte orase pentru a participa la Maraton. Daca asa stau lucrurile cu "minoritatea" -Adio. Asa se strica incet, incet lucrurile bune!
Raspunde

Gabriela

Acum 4 ani

Si eu #stauacasa anul acesta. Ciprian Ciocan a fost unul din aceia care a luptat pentru acest concept acum un an si jumatate si noi acum trebuie sa pastram traditia si sa aplicam ce ne-a invatat. Deci #boicotezmaratonulsibiu2020 !!!
Raspunde

SB10NUT

Acum 4 ani

Câtă articlu pentru o mana de copii imaturi care inca se răzbună pe părinți. TS sunt mai prosti ca grupul alfabet pentru că le da importanta....
Raspunde

io

Acum 4 ani

M-au convins sa stau acasa! #rezist #rezistpropagandeilgbtq
Raspunde

Diapri

Acum 4 ani

Too much PRiDE.. in being abnormal
Raspunde

Nu va jucati cu focul

Acum 4 ani

În timp ce Avraam stătea sub stejarul Mamvri, Dumnezeu a venit la el și i-a spus că va distruge Sodoma și Gomora, pentru fărădelegile ce se întâmplau în cele două cetăți. Avraam, amintindu-și că Lot este în Sodoma, s-a târguit cu Dumnezeu că dacă vor fi zece drepți în Sodoma, să nu îi pedepsească și pe ei împreună cu păcătoșii (Facerea 18:20-32). Atunci, Cei doi Îngeri s-au dus la Sodoma în căutare de oameni drepți. Ei au fost primiți în casă de Lot, care le-a dat și de mâncare. Însă sodomiții, auzind că Lot a găzduit niște străini, au venit la casa lui ca să-i facă prizonieri pe Cei doi îngeri, dar aceștia îi orbiră pe toți cei care veniseră la poarta lui Lot. Îngerii i-au luat pe Lot și pe soția sa și cele două fiice ale sale și au plecat din Sodoma, care începuse a fi acoperită de o ploaie de pucioasă și foc din cer. Femeia lui Lot, care a privit în urmă împotriva sfatului îngerilor, a fost prefăcută într-un stâlp de sare (Facerea 19:1-26). După ce au trecut prin Țoar, Lot și fetele lui s-au adăpostit într-o peșteră. Fetele sale, neavând parte de bărbat, l-au îmbătat pe tatăl lor și s-au culcat cu el. Din fiica cea mare s-a născut Moab, tatăl moabiților, iar cea mică a născut pe Ben-Ammi, tatăl ammoniților (Facerea 19:31-38). Gomora, la fel ca și Sodoma și alte orașe din împrejur au fost distruse de urgia Domnului.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Dacăcomunitatea respectivă nu este promovată public înseamnă că este duscriminată / oprimată ? Chiar a rezolvat Sibiul toate problemele sale și a rămas asta la rând ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Oricum, ziceți mersi dacă o sa se tina maratonul, cu sau fără lgbtq. Fraierilor.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Intotdeauna superior si zeflemitor. Din pacate complet nejustificat dar e greu sa va dati singur seama.
Raspunde

Seb

Acum 4 ani

Nu vreti parade si alte minuni? Nu ati vedea asa ceva daca nu ati incepe sa injurati cand vedeti doi baieti ca se tin de mana sau se saruta pe drum, injurati in cel mai bun caz. Cum hetero au dreptul sa faca asa ceva pe strada atunci si gay ar avea dreptul. Daca ar fi asa nu ati mai vedea parade de cacat unde participa doat o minoritate din gay, aia suciti la cap care se imbraca ca papagaii si fac scene, pana si eu ii urasc pe aia si sunt gay in pula mea, majoritatea din noi nu suntem deloc ca aia, suntem oameni normali care vrem sa fim tratati ca oameni normali. Nu toti suntem perfecti, toti avem defectele noastre, din pacate "defectele" unora e ca sunt atrasi de persoane de acelasi sex, in rest fiind la fel ca orice alta persoana
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus