Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Închiderea școlilor: Aproape un sfert din părinții angajați ai Sibiului ar trebui să stea acasă

Închiderea școlilor: Aproape un sfert din părinții angajați ai Sibiului ar trebui să stea acasă

Ieri, 9 martie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar din 11 și până în 22 martie, dar închiderea școlilor ar putea fi prelungită, în funcție de evoluția cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Până în momentul de față, la nivel național, nu există cadru legislativ prin care să se acorde concediu medical cel puțin unuia dintre părinți pentru a sta acasă cu copiii, în astfel de situații, anunță autoritățile. De concedii medicale beneficiază doar persoanele aflate în carantină. La nivelul județului Sibiu sunt aproape 34.000 de preșcolari și elevi în ciclul primar.

Închiderea școlilor pe întreg teritoriul României, în contextul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, îi pune în dificultate pe părinții care nu au cine să-și lase copiii acasă. În momentul de față, la nivel național nu există cadru legislativ care să acorde concediu medical părinților pentru a rămâne acasă cu copiii, în astfel de situații. Vasile Spinean, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, spune că numai cei care sunt în carantină beneficiază de concediu medical.

La nivelul județului Sibiu sunt 13.604 preșcolari și 20.361 de copii care învață în ciclul primar, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Sunt mai mult de jumătate din totalul copiilor înscriși în sistemul de învățământ. Dacă este să facem un calcul la numărul de angajați ai județului de 140.175, număr trecut în statistica ITM pe anul 2019, aproape un sfert dintre părinții angajați ar trebui să-și ia concediu.

„În acest moment, de la nivel național nu există niciun comunicat în acest sens, ci doar cu privire la cei care sunt în carantină. În această situație există doar un ordin comunicat către toată lumea, de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, care a fost trimis în județ, comunicat care vizează doar situația de carantină. Pentru ceea ce s-a comunicat aseară în cadrul unei conferințe de presă pe care am vizualizat-o probabil, cu toții, am luat doar cunoștință despre faptul că începând cu data de mâine școlile și grădinițele vor fi închise. Nu știm dacă este în elaborare sau urmează să se elaboreze o astfel de lege sau dacă se vor face reglementări în acest sens, dar în acest moment avem certitudini doar la modul de înscriere și de decontare a concediilor medicale pentru cei care se găsesc în carantină. ”, spune Vasile Spinean directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Cei care se află în concediu de sănătate în urma situației de carantină sunt plătiți cu 75% din salariu.

„Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în precizarea făcută pentru aplicarea prevederilor legale privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

carcotasul de serviciu

Acum 2 ani

Noi am crescut cu cheia la gat si n-am patit nimic. Parintii erau la serviciu si noi stiam ce avem de facut. Da, dar eram educati, parintii stateau de vorba cu noi si ne explicau ce e bine si ce e rau, nu ne cumparau telefoane si ne lasau in plata Domnului....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cata

Acum 2 ani

Ai foarta putina minte. Erau 3 masini pe strada si extrem de putini deraiati psihic care sa-ti faca rau, pentru ca erau cam pe la puscarii sau pe la canale la munca. Comparatia ta lasa extrem de mult de dorit, iar educatia nu lipseste nici acum.
Raspunde

S

Acum 2 ani

De acord cu cârcotașul de mai sus :) Interesant calcul ați făcut, numai ca: - nu toți copiii sunt singuri la parinti - nu toți părinții sunt angajati
Raspunde

S

Acum 2 ani

Și încă doua: -unii au frați mai mari - bunici
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus