Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Un epidemiolog sibian demontează toate miturile cu privire la coronavirus. Despre Spirt, Vitamina C, Polidin...

Un epidemiolog sibian demontează toate miturile cu privire la coronavirus. Despre Spirt, Vitamina C, Polidin...

În ultimele săptămâni  au circulat nenumărate informații despre prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Multe dintre ele sunt contradictorii. Există informații că vitamina C este bună în întărirea sistemului imunitar și că poate ajuta în prevenirea coronavirusului. Au apărut apoi informații că, de fapt, vitamina C nu are niciun aport și că poate distruge stomacul. Așa s-a întâmplat și cu spirtul care, inițial, era ideal în dezinfectarea suprafețelor, după care a devenit „apă de ploaie”, iar informațiile tot circulă și se tot contrazic. Medicul epidemiolog sibian Dr. Rareș Florin Stoicescu a acceptat să răspundă tuturor acestor nelămuriri. Puteți citi mai jos răspunsurile medicului specialist în care explică multe din informațiile vehiculate în ultima perioadă. Informați-vă doar din surse oficiale! 

Dr. Rares StoicescuMITURI CLINICE:

1.A. „Poţi verifica dacă ai infecţie cu coronavirus ținându-ți respiraţia şi dacă tuşeşti sau scapă aer pe bune ai….”

Demitizare: întreruperea voluntară a respiraţiei (apneea) şi urmărirea declanşării reflexului de tuse nu reprezintă un semn legat de infecţia cu SARS-Cov-2, respectiv cu boala COVID-19. Trebuie să interpretezi simptomatologia COVID-19, adică febră (peste 38,5°C), tuse, dureri la nivelul gâtului (faringodinie), dificultăţi în respiraţie (dispnee) în context epidemiologic: dacă cu 14 zile anterior debutului acestora ai venit din zone în care s-a transmis virusul sau ai avut contact cu persoane cu COVID-19. Altfel îţi spun ce păţeşti: te vei afla în situaţia în care intri în panică fiindcă ţi-ai oprit respiraţi şi ai tuşit: eşti în zona rezultatelor fals pozitive ale propriilor teste sau nu tuşeşti şi îţi spui aaa, eu nu am şi atunci eşti în zona rezultatelor fals negative. CONCLUZIA: NU TE AJUTĂ LA NIMIC!

1.B.: „Există o vârstă limită de la care te poţi îmbolnăvi? Copiii pot lua virusul?”

Infecţia cu coronavirus poate surveni la orice vârstă. Copiii pot lua virusul şi îl pot transmite vârstnicilor. Dezvoltarea mai departe a bolii depinde enorm de starea sistemului imunitar al fiecăruia. Nu este încă dovedit ştiinţific dar o parte dintre copii pot avea imunitate pentru simplul motiv că există 3-4 tulpini de coronavirusuri altele decât acesta nou care dau obişnuit viroze respiratorii şi digestive în sezonul rece. O altă ipoteză ar putea fi o reacţie încrucişată protectoare la unul din vaccinurile din calendarul de vaccinări. La vârste mai mari de 65 de ani statusul imunitar începe să scadă, apar şi alte boli cronice şi de aceea preponderent sunt afectaţi vârstnicii acum. CONCLUZIA: Starea sistemului imunitar este crucială în acest tip de infecţie.

II. MITURI CU SUBSTANŢE CHIMICE:

2.A. „Dacă faci gargară cu dezinfectante de mâini sau suprafeţe scapi de COVID.” Sub nicio formă să nu încerci lucrul acesta! Rişti să îţi distrugi (arzi chimic) mucoasele care sunt în sine o linie importantă de apărare a organismului. Pe suprafaţa acestora avem de asemenea floră microbiană menită a ne proteja. O distrugi şi pe aceasta cu efect final de înlesnire a infectării cu SARS-Cov-2, agentul bolii COVID-19. CONCLUZIA: NU FĂ AŞA CEVA! AJUTĂ-TE, NU TE PEDEPSI!

2.B. „Spirtul medicinal sau dezinfectantele din supermarket au efect pe mâini sau nu în COVID-19?”

Substanţele dezinfectante au diferite nivele de acţiune (pe bacterii, virusuri, fungi, până la spori care sunt cele mai rezistente forme). Ca să omoare viruşii nivelul atins trebuie să fie virulicid (substanță care distruge virusurile). Majoritatea produselor hidro-alcoolice cu o concentraţie de alcool de minim 60% întâlnite pe piaţă omoară viruşii dacă sunt aplicate corect pe mâini care nu sunt murdare! Alcoolul nu acționează pe stratul de murdărie. CONCLUZIA: DA au efect asupra coronavirus ca şi asupra viruşilor gripali şi paragripali. Da putem folosi această metodă dacă spălarea mâinilor nu este disponibilă sau putem combina spălare, uscare mâini apoi dezinfecţie cu soluţii hidro-alcoolice.

2.C. „Cum sunt substanţele pe bază de clor în COVID-19?”

Substanţele clorigene se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor. Sunt produse foarte eficiente şi ieftine. În funcţie de concentraţia folosită omoară bacterii, virusuri sau sporii, cele mai rezistente forme cum am mai arătat. Pentru COVID-19 sunt eficiente, DA, trebuie folosite la concentraţia care omoară viruşii şi atenţie, respectat timpul de contact. Să spunem ca ai un produs cu clor care are recomandarea pe etichetă 1 tb Cl dizolvată în 3L apă pentru a omorî viruşii cu timp de contact sau acţiune 60 minute. Aceasta înseamnă că poţi atinge suprafeţele în siguranță după ce au trecut cele 60 minute, adică produsul a acţionat asupra microorganismelor. Încă o remarcă: dacă sunt dezinfectante acestea se aplică după curăţare cu un detergent a suprafeţelor murdare. Ca şi la mâini nu acţionează pe murdărie. Întâi cureţi apoi dezinfectezi cu clor. CONCLUZIA: DA, SUNT IEFTINE ŞI BUNE. Ce mai poți folosi: șervețele dezinfectante pentru suprafețe, soluții tip spray dezinfectant cu alcool. Important este să atingă nivelul virulicid și să aștepți după aplicare terminarea timpului de acțiune.

III. TRATAMENT-PREVENIRE COVID-19:

3.A. „Polidinul previne boala”. Te rog să te uiţi la conţinut, citez: „Polidinul este un preparat polimicrobian, constând dintr-o suspensie de 13 tulpini bacteriene, cu o concentrație de 48 milioane germeni/ml…”  și să te gândeşti: bacteriile sunt o clasă de microorganisme, viruşii o clasă total diferită. Atunci sistemul tău imunitar care parte din coronavirus să o recunoască? De asemenea, epidemiile provocate de viruşii gripei au putut fi prevenite prin acest preparat? Nu. Folosim cu succes an de an vaccinul gripal. CONCLUZIA: NU PREVINE COVID-19

3.B. „Vitamina C este benefică în prevenirea infecţiei cu coronavirus şi dacă da, cum trebuie administrată copiilor?” Rolul vitaminei C este de a ajuta sau de a întări sistemul imunitar, nu previne în mod direct infecţia virală. Pentru administrare, funcţie de preparat, se respectă cu stricteţe prospectul care însoţeşte produsul farmaceutic fără a depăşi dozele specificate! Poţi să iei în considerare calea naturală pentru sursa de vitamina C, mult mai benefică, adică consumul de citrice, dacă nimereşti unele dulci sunt sigur că micuţul sau micuţa ta le va consuma cu plăcere. CONCLUZIA: VITAMINA C  ÎNTĂREŞTE SISTEMUL IMUNITAR.

3.C. „Tratament zilnic preventiv pentru Covid/19 vitamina C 1000 mg , vitamina D 2000 ui, Trachisept şi Trachisan 3-4 tb pe zi (ar fi tratamentul preventiv pe care-l primesc medicii aflați în carantina de la Spitalul MAI, împotriva Covid - 19.). Trebuie să ai grijă când iei vitamine. Dozele mari de vitamină D pe durată lungă de timp, iţi pot afecta rinichii şi vasele de sânge. Dozele mari de vitamina C îţi pot afecta sistemul urinar, şi pot determina stări de greaţă ca şi tulburări ale tranzitului intestinal-diaree. Trachisept e miere cu propolis în esenţă, iar Trachisan acţionează la nivelul gurii şi a gâtului împotriva bacteriilor şi a durerii. Îţi recomand, dragă cititorule, să alegi întotdeauna calea naturală şi nu pe cea forţată, artificială. Vitaminele le poţi obţine din alimente adecvate poţi consuma miere şi propolis. Toate te pot ajuta în luptă dar nu iţi garantează că tu nu vei duce lupta şi nici nu o vor curma brusc. CONCLUZIA: TRATAMNENTUL SPECIFICAT NU TE AJUTĂ PREA MULT ÎN PREVENIRE. SĂ ŞTII CĂ IGIENA MÂINILOR, TUSEA ŞI STRĂNUTUL ÎN BATISTĂ SAU LA NIVELUL COTULUI, EVITAREA ZONELOR AGLOMERATE, ÎNCHISE ŞI A PERSOANELOR BOLNAVE, A CĂLĂTORIILOR ŞI A REGIUNILOR UNDE COVID-19 EVOLUEAZĂ, AERISIREA ÎNCĂPERILOR TE AJUTĂ MAI MULT.

În loc de final?

Nu ne cunoaştem în totalitate adversarul , respectiv noul coronavirus! Subestimarea lui ne poate fi dăunătoare! Protejaţi-i pe cei dragi ai voştri în vârstă!

Dr. Rareș Florin Stoicescu este medicul care în perioadele de sezon a ținut cursuri interactive de igienă în Școala Gimnazială „I.L.Caragiane” din Sibiu, învățând copiii cum să se ferească de vurusuri în mod corect. De asemenea, a donat școlii 10 dozatoare cu dezinfectant, creând tot atâtea puncte de dezinfecţie rapidă a mâinilor, precum și materiale de informare și multe alte produse de igiană personală.

Informații importante și actualizate puteți găsi și pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.

Despre prezența copiilor la locurile de joacă.

Despre consumul de lămâie cu apă fiartă.

Despre statul acasă în această perioadă

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

CitizenX

Acum 1 an

Am auzit ca gargara cu acid clorhidric face minuni. Vindeca in paralel corona virusul si prostia
Raspunde

Iooo

Acum 1 an

Exact la asta ma gandeam si eu, acest articol trebuie sa circule pe retele sau cel putin concluzile de final. Chiar daca institutiile abilitate au inteprins campanii de informare bune, multi cetateni se informeaza doar de pe retelele de socializare si cred ca tot ce zboara se mananca. Cel mai sigur mod de preventie este evitarea zonelor aglomerate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnDacLiber

Acum 1 an

"Slab de inger" inseamna "fricos". Pe net, e plin de "somitati" care demonteaza mituri, in vreme ce cei "saraci cu duhul" (cum voiai sa spui), li se uita-n gura ca curca-n lemne si dau din cap aprobator asemeni jucariilor de pus pe bordul masinii.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Buna si utila initiativa. Multumim
Raspunde

Ion P.

Acum 1 an

Articol frumos, util și foarte bine scris Mulțumim frumos Raluca Budușan !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus