Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Doi sibieni, specialiști în statistică și boli infecțioase, încep în județ o campanie de testare rapidă pentru SARS-COV2

Doi sibieni, specialiști în statistică și boli infecțioase, încep în județ o campanie de testare rapidă pentru SARS-COV2

Valentin Pârvu, absolvent de Gheorghe Lazăr, este doctor în statistică, lucrează de 25 de ani în Statele Unite. De patru ani este statistician-șef la Becton Dickinson Diagnostics Division. Soția sa, Mihaela Pârvu, este doctor specialist în Boli Infecțioase într-un spital din New York. Prinși de criza provocată de coronavirus în Europa, au venit repede acasă.

”În Sibiu, intenționăm să găsim firme private care să ajute prin testare IGM/IGG (n.r. teste rapide)”

Vor să pornească în Sibiu o campanie de diagnosticare rapidă a celor care poartă noul coronavirus, pentru a nu se ajunge și la noi o situație similară cu ce a fost în China și cum este în Italia. ”Ne-am propus să începem un population screening în Sibiu, cu teste rapide de SARS-COV2. Trebuie testate, apoi izolate cazurile depistate. Trebuie să testăm mult mai mult decât doar simptomatici cu contact de COVID, ceea ce poate însemna mii de teste în fiecare oraș. Acest lucru nu poate fi realizat cu capacitatea actuală a PCR (n.r. testele care se fac acum, în laborator). Modelul nostru e Coreea de Sud, care deși nu au limitat mișcarea populației într-un mod așa agresiv precum China, au reușit să își țină epidemia în șah. Bineînțeles, dacă guvernul dorește, poate aplică această strategie național, noi vrem să facem asta în Sibiu, pro-bono. În Sibiu, intenționăm să găsim firme private care să ajute prin testare IGM/IGG (n.r. teste rapide, care chiar dacă nu au acuratețea celor PCR, pot identifica rapid persoanele suspecte de infectare cu SARS-COV2).  Știm că PCR reprezintă cea mai bună soluție, dar peste 2-3 săptămâni va fi prea târziu pentru aceste măsuri, fiindcă focarele vor fi prea mari și multe. În Statele Unite, acum, fiecare stat poate aproba propriul test, fiindcă nu mai pot ține la nivel central pasul cu avansul rapid al pandemiei: Din câte înțelegem noi, în România acum se testează simptomatici plus contact știut cu SARS-COV2. E prea puțin”, sunt de părere cei doi specialiști.

1400189_514291101999986_1816643201_o

”Performanțele statistice ale unui test trebuie înțelese altfel în plină pandemie, decât în situații normale”

Soții Pârvu propun să fie testați rapid, cei veniți în Sibiu din zone endemice (zone roșii) care sunt asimptomatici, cei care prezintă viroze respiratorii și orice alt pacient pentru care doctorul de familie crede că ar putea avea SARS-COV2. ”Performanțele statistice ale unui test trebuie înțelese altfel în plină pandemie, decât în situații normale. E mai bine să ai un test rapid și ieftin, care să ajungă la cât mai multă populație, pentru a permite izolarea și carantină eficace a cât mai mulți. Testul de la Snibe Diagnostics e bun pentru așa ceva. E în regulă dacă ai ”false positives” - doar îi izolezi, nu le faci proceduri medicale agresive. E în regulă dacă ai ”false negatives” - oricum cu PCR ai false negatives din cauza recoltării și mai ales ai false negatives în populație pentru că testezi doar segmente mici din populație, deci practic pe cei netestați îi asumi negativ implicit. Rezultatul acestui ”Snibe test” poate fi "sub suspiciune de COVID", iar definiția actuală de caz folosită în România poate fi folosită în continuare pentru statistici oficiale. Noi doar facem screening pentru suspicioși de SARS-COV2 pentru a-i izola cel mai bine”, spun cei doi.

”Nu vă gândiți la cum arată România acum. Tot așa arăta Spania, Franța și alte țări...”

Semnalul pentru România, și implicit Sibiu, nu este foarte bun, din punctul lor de vedere. ”Nu vă gândiți la cum arată România acum. Tot așa arătau Spania, Franța și alte țări cu aproximativ două săptămâni în urmă. Hai să facem un plan agresiv de testare și să facem România să arate precum Coreea de Sud peste 4 luni, adică o epidemie ținută cât de cât în șah”, spune Valentin Pârvu.

Cei doi soți spun că au luat legătura cu o societate din China, care produce aceste teste rapide, pentru a le achiziționa în cadrul campaniei pentru Sibiu.

Conform datelor prezentate ieri, la nivelul județului Sibiu erau 524 persoane aflate în izolare la domiciliu; 85 persoane aflate în carantină, iar 13 persoane erau internate (11  adulți și 2 copii). Erau realizate 131 recoltări efectuate, din care s-au primit 24 rezultate, toate negative. Alte 107 teste erau în lucru. La nivelul județului, nicio persoană nu a fost diagnosticată pozitiv.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Sanda

Acum 2 ani

Extrem de adevarata si bine argumentata interventia sotilor Parvu. Felicitari !! Si OMS a spus: " testati un numar cat mai mare de indivizi "!! Sigur ca firmele au o putere financiara mai mare, dar nu deschideti un cont pt donatii si pentru populatia Sibiului ?
Raspunde

dan

Acum 2 ani

Bravo lor, sa incercam sa-i ajutam si noi sau cel putin sa nu-i impiedicam.
Raspunde

Anonim

Acum 2 ani

Laudabila intiativa, dar cum ii puteam ajuta noi, ceilalti? Este nevoie de donatii sau de implicare intr-un anumit fel?
Raspunde

Mult succes !!!

Acum 2 ani

Frumos!
Raspunde

Telea Adrian

Acum 2 ani

Ok...buna initiativa....Ce trebuie facut ....? Cum procedam ?
Raspunde

Dorin

Acum 2 ani

Aici se pot face donatii, pentru cei care doresc. http://maratonsibiu.ro/un-spital-o-comunitate/
Raspunde

Sorin

Acum 2 ani

Bravo..., cu cât mai multa lume testata cu atât este mai bine, problema la Sibiu este ca nu au fost teste, de aceea nu sunt cazuri, dar o sa fie nenorocire când va începe!!
Raspunde

Ocos Sanda

Acum 2 ani

Aveți nevoie de medici de alte specialități voluntari?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Justificat medical , epidemiologic și financiar - deci o soluție posibil adoptabilă de către politicieni . Felicitări !
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

Extraordinara propunerea , si cred ca locul cel mai indicat este la intrarea in centrele comerciale .La intrare sa ti faci testul .Nu stiu daca este posibil la cate mai multe centre comerciale dar cred ca aici este fluxul cel mai mare de oameni.Trebuie vazut ce implica ca si costuri si logistica cat mai multe puncte de testare. Felicitari pentu initiativa.
Raspunde

Ionut

Acum 2 ani

De mai bine de o saptamana se indeamna de cei mai patiti ( Coreea de Sud ) la TESTARE IN MASA ! Guvernul trebuia sa faca prioritatea nr 1 testarea, inca se doarme!
Raspunde

Craciun

Acum 2 ani

Sunt o societate medicala din Sibiu, suntem alături trup&suflet cu aceasta inițiativa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus